Eurodeputaţii dezbat, luni, alături de Comisia Europeană, situaţia statului de drept în România/ Dăncilă nu va participa

Europarlamentarii vor dezbate, luni după-amiază, la Strasbourg, alături de Comisia Europeană, situaţia respectării principiilor statului de drept în România. Dezbaterea va începe la 18.00, ora României, subiectul fiind al doilea punct pe ordinea de zi a plenului PE.

Urmărește
1808 afișări
Imaginea articolului Eurodeputaţii dezbat, luni, alături de Comisia Europeană, situaţia statului de drept în România/ Dăncilă nu va participa

Eurodeputaţii dezbat, luni, alături de Comisia Europeană, situaţia statului de drept în România/ Dăncilă nu va participa

În noiembrie anul trecut, Parlamentul European şi-a exprimat preocuparea cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar, avertizând că ar putea pune în pericol separarea puterilor şi ar submina lupta împotriva corupţiei. Eurodeputaţii vor evalua acum în plen evoluţia situaţiei din România în ultimele luni, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Premierul Viorica Dăncilă nu va participa la dezbaterea din PE. În programul şefului Executivului, anunţat de către Guvern, nu figurează o deplasare a prim-ministrului, luni, la Strasbourg.

Poziţia Comisiei Europene referitoare la statul de drept în România este posibil să fie citită în PE de către prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans a afirmat, pentru MEDIAFAX, eurodeputatul ALDE Renate Weber.

„De regulă la astfel de dezbateri, că ele nu durează mult, vorbesc liderii grupurilor politice, adică vine Comisia şi face o declaraţie şi răspund liderii grupurilor politice. Cineva trebuie să fie şi din partea Guvernului României acolo, că avem Preşedinţia Consiliului UE. Nu cred că se va duce premierul Viorica Dăncilă”, a explicat, joi, Renate Weber.

Ea a precizat că această declaraţie a Comisiei Europene vine în urma unei solicitări a grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), aprobată, joi, în Conferinţa Preşedinţilor a Parlamentului European.

Anunţul asupra cererii a fost făcut, pe Facebook, de către europarlamentarul Cristian Preda care a spus că PPE a solicitat discutarea situaţiei statului de drept în România şi adoptarea unei noi rezoluţii despre „derapajele guvernării Dăncilă”, dezbaterea şi votul în PE urmând să aibă loc între 15 şi 18 aprilie.

Pe 3 aprilie, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker şi alţi reprezentanţi ai CE s-au reunit la Bruxelles, în şedinţa Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situaţia statului de drept în România.

Ulterior întrunirii oficialilor europeni, Frans Timmemans a susţinut o conferinţă de presă în care a avertizat Guvernul de la Bucureşti să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu premeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Prim-vicepreşedintele CE a mai spus că este întristat de situaţia curentă din România, precizând că, datorită MCV se înregistraseră în ultimii ani succese importante, inclusiv în combaterea corupţiei la nivel înalt, însă acum este vorba de un regres. Potrivit prim-vicepreşedintelui CE, ţara noastră nu a revenit pe calea cea bună.

El a subliniat că problemele, precum statul de drept sau separarea puterilor în stat, trebuiau rezolvate înainte de aderarea la UE. Acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că România şi Bulgaria au aderat în 2007 la Uniune, însă nu şi-au soluţionat nici acum problemele.

În replică, prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, în aceeaşi zi, că va avea discuţii cu prim-vicepreşedintele CE, declarându-se surprinsă de declaraţiile acestuia prin care a avertizat Guvernul român să nu ia nicio măsură care să afecteze sistemul judiciar. Şeful Executivului a mai spus că afirmaţia lui Frans Timmermans a produs neclarităţi şi nu i-a înţeles rostul pentru că „nu este pliată pe realităţile existente”.

Pe 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluţie, elaborat de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România.

Rezoluţia a fost adoptată după două dezbateri organizate în PE la care au participat premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis. Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conţine 13 recomandări către România şi instituţiile UE referitoare la sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici