FOCUS: Românii, chemaţi la primele alegeri comasate de după revoluţie - europarlamentare şi locale

Cei aproape 19 milioane de români cu drept de vot sunt chemaţi pe 9 iunie pentru a alege europarlamentarii, primarii, preşedinţii din consilii judeţene, precum şi consilierii locali şi judeţeni.

496 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Românii, chemaţi la primele alegeri comasate de după revoluţie - europarlamentare şi locale

Listele propuse de partide pentru Parlamentul European pot fi votate de cetăţenii români la orice secţie. Pentru a-şi vota aleşii locali, oamenii trebuie să se prezinte la secţia la care sunt arondaţi, potrivit adresei din buletin.

La aceste alegeri nu vor putea vota cei care şi-au schimbat adresele de domiciliu şi au vize de flotant eliberate după data de 11 aprilie. Decizia a fost luată pentru a preveni turismul electoral.

La secţia de votare unde sunt arondaţi, alegătorii vor prezenta buletinul sau paşaportul şi vor primi de la reprezentanţii secţiei cinci buletine de vot – pentru parlamentul European, primar, preşedinte de consiliul judeţean şi lista de consilieri locali şi judeţeni.

La alegerile din 9 iunie, vor fi organizate, pe teritoriul României, 18.955 de secţii de votare, iar în străinătate 915 secţii de votare.

Startul votării la aceste alegeri se dă în străinătate, primele secţii de votare fiind deschise în Auckland, Noua Zeelandă, sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 22:00, ora României.

În ţară, votarea la cele 18.955 de secţii începe duminică, 9 iunie 2024, ora 07:00 şi se încheie la ora 22:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 22:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot. Aceleaşi reguli privind programul secţiilor de votare se aplică şi la cele organizate în străinătate.

Votarea în străinătate se va încheia luni, 10 iunie 2024, ora 08:00, ora României, odată cu închiderea secţiilor organizate pe Coasta de Vest a Americii de Nord.

Datele privind prezenţa la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secţii de votare din străinătate, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente - aep.ro">https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot, pentru fiecare scrutin în parte.

Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după încheierea acestora.

Potrivit registrului electoral, sunt aproape 19 milioane de români care au dreptul să voteze pe 9 iunie. Aproximativ un milion votează pentru prima dată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
focus,
alegeri,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici