Gitenstein: Acordul de coabitare Băsescu-Ponta, cea mai importantă schimbare din 2012 încoace

Acordul de coabitare dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta reprezintă cea mai importantă schimbare survenită din 2012 până în prezent, a declarat, duminică, în emisiunea "După 20 de ani" a Pro TV, fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein.

Urmărește
479 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Acordul de coabitare Băsescu-Ponta, cea mai importantă schimbare din 2012 încoace

Victor Ponta si Traian Basescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Întrebat ce s-a schimbat în România din 2012, de la suspendarea lui Traian Băsescu, şi dacă Victor Ponta, Crin Antonescu şi Traian Băsescu şi-au schimbat percepţia lor asupra statului de drept, Gitenstein a răspuns: "Cred că una dintre cele mai importante schimbări, care a avut loc când m-am retras şi de atunci încoace, este acordul de coabitare dintre preşedinte şi prim-ministru ".

El a spus că a contat faptul că Băsescu şi Ponta au ajuns la un consens în alegerea unor procurori competenţi, mai ales a procurorului-şef de la DNA.

"Amândoi au ales-o pe Laura Codruţa Kovesi, care, după cum vedem cu toţii, a fost un procuror de mare succes. A fost esenţial pentru respectarea legii aici. De asemenea a fost ales şi un bun preşedinte al Curţii de Casaţie. Acordul de coabitare n-a vizat asta, dar a stabilit un consens că acesta trebuie să fie un proces apolitic. Aşa a şi fost. Sunt evoluţii excelente", a precizat Gitenstein.

El a adăugat că pactul de coabitare a generat evoluţii pozitive, progresul fiind remarcabil, fapt ce a generat laude.

"Cred că şi Comisia Europeană v-a lăudat pentru asta. Şi eu, în calitate de cetăţean, v-aş aprecia. Sunt sigur că şi Duane Butcher e mulţumit de asta, ca însărcinat cu afaceri. Ştiu sigur că vicepreşedintele SUA a fost mulţumit de asta, pentru am discutat chestiunea. Sunt evoluţii pozitive, iar progresul a fost remarcabil", a spus Gitenstein.

El a menţionat că în acets moment trebuie să evitată o derapare similară, iar progresele trebuie îmregistrate în domeniul pieţei de capital, al transparenţei şi al companiilor.

"Trebuie să continuăm crearea unui mediu de afaceri previzibil şi transparent, să ne ocupăm de problema corupţiei", a îndemnat Gitenstein.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici