- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.12.2013, 17:58)
- Cristian Fierbinteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grupul PDL cere conducerii Camerei o anchetă legată de activitatea de luni a Comisiei Juridice
Grupul PDL din Camera Deputaţilor a depus o sesizare la Biroul Permanent al forului prin care cere o anchetă administrativă şi tehnică asupra modului în care a fost convocată şi a lucrat Comisia Juridică luni, când au fost discutate modificările la Codul Penal votate marţi în plen.
Urmărește
152 afișări
Grupul PDL cere conducerii Camerei o anchetă legată de activitatea de luni a Comisiei Juridice
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Grupul PDL cere BPN al Camere să dispună verificarea respectării prevederilor Regulamentului Camerei în legătură cu: "1. convocarea şedinţei Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi din data de 9 decembrie 2013 şi anunţarea membrilor acesteia, precum şi convocarea şedinţei Comisiei în care au fost aduse modificări Codului penal; 2. informarea şi distribuirea ordinii de zi a comisiei către membri acesteia; 3. numărul iniţiativelor legislative înscrise pe ordinea de zi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
De asemenea, cererea Grupului PDL se referă la "4. suplimentarea ordinii de zi şi modalitatea în care au fost introduse propunerile legislative dezbătute în cadrul lucrărilor comisiei; 5. motivul pentru care ordinea de zi încărcată iniţial pe site-ul Camerei Deputaţilor, cuprinzând un singur punct, a fost ştearsă definitiv şi înlocuită cu o ordine de zi, care nu distinge între ordinea de zi inţială şi puncte suplimentare introduse; 6. numărul membrilor care şi-au consemnat prezenţa şi numărul celor care au participat efectiv la dezbateri şi vot; 7. consemnarea orei încheierii şedinţei în procesul-verbal din data de 9 decembrie 2013".
Grupul parlamentar PDL cere să îi fie puse la dispoziţie: "1. dovada convocării şedinţei Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi în data de 9 decembrie 2013; 2. dovada conţinând data şi ora postărilor succesive ale ordinii de zi a Comisiei pe site-ul Camerei Deputaţilor; 3. dovada prezenţei membrilor Grupului PDL la dezbaterea şi votarea rapoartelor asupra Pl-x-467/2012, Pl-x- 680/2011 privind modicările Codului penal şi Pl-x-162/2013; 4. ordinea de zi distribuită iniţial membrilor Comisiei, prezenţi".
Citeşte şi:
ICCJ sesizează CC cu privire la modificările aduse Codului penal: Schimbările pot fi considerate incompatibile cu funcţionarea statului de drept
De asemenea, Grupul PDL solicită "5. dovada respectării art. 50 din Regulamentul Camerei Deputaţilor cu privire la suplimentarea ordinii de zi cu Pl-x-467/2012, Pl-x- 680/2011 privind modicările Codului penal şi Pl-x-162/2013 (din înregistrarea video a şedinţei se constantă încălcarea art. 50); 6. lista cu semnăturile membrilor care şi-au consemnat prezenţa la lucrările Comisiei din data de 9 decembrie 2013; 7. dovada prezenţei efective a membrilor care şi-au consemnat prezenţa prin semnătură la începutul lucrărilor, în cadrul dezbaterilor şi votului asupra propunerile legislative Pl-x-467/2012, Pl-x- 680/2011 privind modicările Codului penal şi Pl-x-162/2013; 8. procesul verbal al şedinţei şi comunicatul de presă - art. 58 alin. (1) şi alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputaţilor".
"Vă rugăm, de asemenea, să ne precizaţi care au fost sălile în care s-au desfăşurat şedinţele Comisiei din data de 9 decembrie 2013. Dacă în urma verificării celor semnalate veţi constata încălcarea dispoziţiilor Regulamentului Camerei Deputaţilor, vă solicităm să dispuneţi măsurile necesare în vederea sancţionării celor care se fac vinovaţi de eventualele încălcări şi să ne comunicaţi deciziile luate în acest sens", se mai arată în cererea semnată de Mircea Toader, liderul Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal din Camera Deputaţilor.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.
Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".
Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.
Citeşte şi:
Swoboda: Modificarea Codului Penal contravine valorilor UE. E un pas înapoi, "o decizie rea pentru ţară însăşi"
De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.
Conform raportului, obţinut de MEDIAFAX, printr-un amendament propus şi adoptat de Comisia juridică, preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede că "prin «funcţionar public» se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145 (autorităţi, instituţii publice, persoane juridice de interes public - n.r.)". De asemenea, "prin «funcţionar» se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat".
Comisia juridică a introdus un nou alineat potrivit căruia: "Sunt exceptaţi de la dispoziţiile art. 147, Preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu dispoziţiile dreptului comun, cu respectarea dispoziţiilor prezentului alineat".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe