- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.12.2013, 17:58)
- Cristian Fierbinteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grupul PDL cere conducerii Camerei o anchetă legată de activitatea de luni a Comisiei Juridice
Grupul PDL din Camera Deputaţilor a depus o sesizare la Biroul Permanent al forului prin care cere o anchetă administrativă şi tehnică asupra modului în care a fost convocată şi a lucrat Comisia Juridică luni, când au fost discutate modificările la Codul Penal votate marţi în plen.
Urmărește
152 afișări
Grupul PDL cere conducerii Camerei o anchetă legată de activitatea de luni a Comisiei Juridice
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Grupul PDL cere BPN al Camere să dispună verificarea respectării prevederilor Regulamentului Camerei în legătură cu: "1. convocarea şedinţei Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi din data de 9 decembrie 2013 şi anunţarea membrilor acesteia, precum şi convocarea şedinţei Comisiei în care au fost aduse modificări Codului penal; 2. informarea şi distribuirea ordinii de zi a comisiei către membri acesteia; 3. numărul iniţiativelor legislative înscrise pe ordinea de zi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
De asemenea, cererea Grupului PDL se referă la "4. suplimentarea ordinii de zi şi modalitatea în care au fost introduse propunerile legislative dezbătute în cadrul lucrărilor comisiei; 5. motivul pentru care ordinea de zi încărcată iniţial pe site-ul Camerei Deputaţilor, cuprinzând un singur punct, a fost ştearsă definitiv şi înlocuită cu o ordine de zi, care nu distinge între ordinea de zi inţială şi puncte suplimentare introduse; 6. numărul membrilor care şi-au consemnat prezenţa şi numărul celor care au participat efectiv la dezbateri şi vot; 7. consemnarea orei încheierii şedinţei în procesul-verbal din data de 9 decembrie 2013".
Grupul parlamentar PDL cere să îi fie puse la dispoziţie: "1. dovada convocării şedinţei Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi în data de 9 decembrie 2013; 2. dovada conţinând data şi ora postărilor succesive ale ordinii de zi a Comisiei pe site-ul Camerei Deputaţilor; 3. dovada prezenţei membrilor Grupului PDL la dezbaterea şi votarea rapoartelor asupra Pl-x-467/2012, Pl-x- 680/2011 privind modicările Codului penal şi Pl-x-162/2013; 4. ordinea de zi distribuită iniţial membrilor Comisiei, prezenţi".
Citeşte şi:
ICCJ sesizează CC cu privire la modificările aduse Codului penal: Schimbările pot fi considerate incompatibile cu funcţionarea statului de drept
De asemenea, Grupul PDL solicită "5. dovada respectării art. 50 din Regulamentul Camerei Deputaţilor cu privire la suplimentarea ordinii de zi cu Pl-x-467/2012, Pl-x- 680/2011 privind modicările Codului penal şi Pl-x-162/2013 (din înregistrarea video a şedinţei se constantă încălcarea art. 50); 6. lista cu semnăturile membrilor care şi-au consemnat prezenţa la lucrările Comisiei din data de 9 decembrie 2013; 7. dovada prezenţei efective a membrilor care şi-au consemnat prezenţa prin semnătură la începutul lucrărilor, în cadrul dezbaterilor şi votului asupra propunerile legislative Pl-x-467/2012, Pl-x- 680/2011 privind modicările Codului penal şi Pl-x-162/2013; 8. procesul verbal al şedinţei şi comunicatul de presă - art. 58 alin. (1) şi alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputaţilor".
"Vă rugăm, de asemenea, să ne precizaţi care au fost sălile în care s-au desfăşurat şedinţele Comisiei din data de 9 decembrie 2013. Dacă în urma verificării celor semnalate veţi constata încălcarea dispoziţiilor Regulamentului Camerei Deputaţilor, vă solicităm să dispuneţi măsurile necesare în vederea sancţionării celor care se fac vinovaţi de eventualele încălcări şi să ne comunicaţi deciziile luate în acest sens", se mai arată în cererea semnată de Mircea Toader, liderul Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal din Camera Deputaţilor.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.
Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".
Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.
Citeşte şi:
Swoboda: Modificarea Codului Penal contravine valorilor UE. E un pas înapoi, "o decizie rea pentru ţară însăşi"
De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.
Conform raportului, obţinut de MEDIAFAX, printr-un amendament propus şi adoptat de Comisia juridică, preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede că "prin «funcţionar public» se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145 (autorităţi, instituţii publice, persoane juridice de interes public - n.r.)". De asemenea, "prin «funcţionar» se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat".
Comisia juridică a introdus un nou alineat potrivit căruia: "Sunt exceptaţi de la dispoziţiile art. 147, Preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu dispoziţiile dreptului comun, cu respectarea dispoziţiilor prezentului alineat".
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe