Iohannis consideră Summitul NATO un succes pentru România. La brigada multinaţională din România vor contribui cu militari Polonia şi Bulgaria. NATO rămâne angajată în cooperarea cu Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Varşovia, că summitul NATO a fost un succes, obiectivele aprobate de CSAT fiind atinse, iar România îşi consolidează poziţia că actor regional care contribuie la menţinerea stabilităţii într-o zona cu riscuri şi provocări.

Urmărește
751 afișări
Imaginea articolului Iohannis consideră Summitul NATO un succes pentru România. La brigada multinaţională din România vor contribui cu militari Polonia şi Bulgaria. NATO rămâne angajată în cooperarea cu Republica Moldova

Iohannis: Summitul NATO a fost un succes. România îşi consolidează poziţia de actor regional

"Summitul NATO care s-a încheiat constitutie un moment foarte important pentru Alianţa şi România. Pot spune, cu certitudine, că a fost un summit de succes pentru România", a spus şeful statului.

Iohannis a mai spus că România îşi consolidează poziţia că actor regional care contribuie eficient la menţinerea stabilităţii într-o zona cu riscuri şi provocări, iar în Declaraţia finală a summit-ului acoperă toate temele de interes pentru România care au fost cuprinse în mandatul aprobat de CSAT.

Preşedintele a mai spus că deciziile luate la Varşovia, în continuarea celor adoptate la summitul din Marea Britanie, au ca efect direct consolidarea securităţii alianţei şi a României, şi includ recunoaşterea zonei Mării Negre. El a precizat că la brigada multinaţională şi-au anunţat contribuţia certă Polonia, cu o companie şi a fost reconfirmată contribuţia Bulgariei, care vine cu un batalion. "România, la rândul său, îşi asumă partea sa de responsabilitate şi contribuie cu o companie de infanterie cu elemente de sprijin logistic la efortul NATO din Polonia. Deci noi participăm cu o companie în Polonia", a mai spus preşedintele.

Echilibrarea măsurilor de securitate pe flancul estic, brigada multinaţională, respectiv decizia de elaborare de opţiuni pentru prezenţa avansată marină şi aliată în Marea Neagră, dezvoltarea planului de contingenţă obţinut în Marea Britanie şi operaţionalizarea scutului antirachetă, respectiv integrarea facilităţii de la Deveselu în sistemul NATO sunt obiectivele care se regăsesc în declaraţia finală adoptată de aliaţi.

Iohannis: NATO rămâne angajată în cooperarea cu Republica Moldova

 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, după summitul NATO de la Varşovia, că alianţa nord-atlantică rămâne angajată în cooperarea cu Republica Moldova, iar şefii de stat şi de guvern aliaţi au reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a partenerilor estici.

"Am pledat cu succes pentru consolidarea politicii de parteneriate cu scopul promovării stabilităţii. În continuarea iniţiativei promovate de România în cursul anului trecut, când am propus crearea unei strategii a NATO cu două braţe – pentru est şi pentru sud, pentru creşterea capacităţii de apărare a partenerilor. Măsurile de sprijin pentru parteneri sunt cuprinse într-un document adoptat de summit – Iniţiativa privind întărirea rolului NATO în proiectarea stabilităţii", a declarat Klaus Iohannis.

El a adăugat că, pentru România, sprijinirea partenerilor estici, în special a Republicii Moldova, are o miză aparte şi că, pentru prima dată, în declaraţia finală a summit-ului a fost introdus un paragraf distinct privind Chişinăul.

"Urmare şi a demersurilor României, şefii de stat şi de guvern aliaţi au reiterat astăzi sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a partenerilor estici, aceştia fiind Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, precum şi sprijinul concret pentru pentru consolidarea capacităţii de apărare a acestora în contextul actual de securitate. Alianţa rămâne angajată în cooperarea cu Republica Moldova pentru asigurarea unui viitor stabil, sigur şi prosper al acesteia. Subliniez şi includerea, pentru prima oară – nota bene - într-o declaraţie finală a unui summit NATO, ca urmare a demersurilor României, a unui paragraf distinct privind Republica Moldova" a susţinut preşedintele.

În ceea ce priveşte relaţia cu Rusia, aliaţii au decis continuarea dialogului, punând însă pe primul plan consolidarea securităţii statelor aliate. "Am subliniat necesitatea unei conduite responsabile a Rusiei şi respectarea dreptului internaţional, aspect consemnat în declaraţia finală a summit-ului. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici