Iohannis, la reuniunea Comunităţii Politice Europene: Cooperarea în domeniul energiei, esenţială

Întărirea cooperării în domeniul energiei şi al conectivităţii reprezintă obiective esenţiale pentru consolidarea rezilienţei naţionale şi europene, a arătat preşedintele Klaus Iohannis, la a patra reuniune a Comunităţii Politice Europene, desfăşurată joi la Palatul Blenheim, Oxfordshire.

Urmărește
89 afișări
Imaginea articolului Iohannis, la reuniunea Comunităţii Politice Europene: Cooperarea în domeniul energiei, esenţială

Iohannis, la reuniunea Comunităţii Politice Europene: Cooperarea în domeniul energiei, esenţială

La eveniment au luat parte lideri din peste 40 de state europene, reprezentanţii instituţiilor europene, respectiv Preşedintele Consiliului European şi Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, precum şi reprezentanţi ai NATO, OSCE şi ai Consiliului Europei.

Reuniunea a oferit oportunitatea unui nou schimb de opinii, la nivel de lideri europeni, în cadrul platformei de coordonare politică între statele europene care respectă un set comun de valori, instituite prin Comunitatea Politică Europeană, mai ales în actualul context geopolitic marcat de agresiunea continuă a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

Agenda a inclus o sesiune plenară consacrată securităţii europene, cu accent pe situaţia din Ucraina şi acţiunea europeană în sprijinul Ucrainei, şi trei sesiuni pe grupuri de lucru, în format restrâns, pe următoarele teme: „Energie şi Conectivitate”, „Apărare şi asigurarea democraţiei” şi „Migraţie”.

Discuţiile din cadrul sesiunii plenare au evidenţiat importanţa acţiunii unitare în plan european, ca o comunitate de reguli şi valori, ca răspuns la provocările actuale, precum şi susţinerea pentru eforturile Ucrainei în apărarea drepturilor democratice şi a libertăţii, pentru o pace justă pentru Ucraina în interesul acesteia şi al întregii Europe.

„Totodată, în dezbateri a fost evocată situaţia regională extrem de complicată, generată de conduita nejustificată şi deosebit de agresivă a Rusiei, şi provocările majore la care sunt supuse state din zonă, precum Republica Moldova, care se află sub presiunea Rusiei. În context, a fost subliniată necesitatea continuării acordării sprijinului necesar acestor state, inclusiv prin măsuri de consolidare a rezilienţei democratice şi societale”, se arată în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la discuţiile în format restrâns în cadrul grupului de lucru pe tema „Energie şi Conectivitate”. În intervenţia sa, Iohannis a arătat că demersurile de întărire a cooperării în domeniul energiei şi al conectivităţii reprezintă obiective esenţiale pentru consolidarea rezilienţei naţionale şi europene, într-un context marcat de provocarea gestionării schimbărilor climatice, dar şi de evoluţii precum cele din Ucraina, care au reconfirmat nevoia de acţiune pentru a limita dependenţele strategice.

Preşedintele României a subliniat importanţa consolidării conexiunilor energetice la nivel naţional şi regional şi al dezvoltării infrastructurii energetice, care pot avea o contribuţie majoră la consolidarea independenţei energetice la nivel european.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut referire la obiectivul de dezvoltare a interconexiunilor dintre sistemul naţional de transport al gazelor naturale şi sistemele similare din state precum Bulgaria, Ungaria şi Austria şi a pledat, totodată, pentru necesitatea unei susţineri active a conectivităţii în relaţia cu Ucraina şi Republica Moldova, atât pentru consolidarea rezilienţei acestora, cât şi în scopul facilitării integrării lor în contextul lansării recente a negocierilor de aderare la UE cu cele două state.

Klaus Iohannis a reiterat susţinerea de către ţara noastră pentru îndeplinirea obiectivelor vizate de tranziţia spre neutralitatea climatică, context în care a evidenţiat şi necesitatea promovării conjugate de soluţii inovative şi sustenabile pentru asigurarea aprovizionării cu energie şi pentru consolidarea securităţii energetice europene.

În marja reuniunii a avut loc o întâlnire a liderilor din România, Marea Britanie, Polonia, Franţa şi Germania cu Preşedintele Maia Sandu.

„Liderii au felicitat Republica Moldova pentru reformele realizate în perioada recentă şi pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, pentru angajamentul ferm pe calea integrării europene şi pentru rezilienţa demonstrată în contextul presiunilor externe exercitate ca urmare a războiului rus de agresiune din Ucraina. Totodată, aceştia şi-au reafirmat hotărârea în a continua să sprijine Republica Moldova în obiectivele sale privitoare la pace, prosperitate şi democraţie”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici