Luminiţa Odobescu, discuţii cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

  • Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a avut vineri, 21 iunie 2024, o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la sediul Departamentului de Stat.
  • Cei doi au vorbit despre securitate şi apărare, precum şi despre includerea ţării noastre în programul Visa Waiver.
323 afișări
Imaginea articolului Luminiţa Odobescu, discuţii cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Sursa foto: X/Luminiţa Odobescu

Întrevederea dintre cei doi demnitari a marcat debutul celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic România–SUA, sesiune anuală de discuţii pe domeniile cele mai importante ale cooperării bilaterale: securitate şi apărare, schimburi comerciale, securitate energetică, palierul contactelor interumane şi domeniul justiţie şi afaceri interne, cu accent pe accederea României în Programul Visa Waiver.

În cadrul întrevederii, ambii interlocutori au apreciat substanţa şi dinamica dialogului bilateral, având ca momente principale întâlnirea Preşedintelui României cu omologul american, la 7 mai 2024, precum şi vizita în SUA din luna decembrie 2023 a Prim-ministrului României şi întâlnirile acestuia cu membri ai Administraţiei SUA şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri american. A fost exprimat interesul comun pentru continuarea dezvoltării Parteneriatului Strategic România-SUA, în toate dimensiunile acestuia.

Ministrul afacerilor externe român a prezentat evaluările naţionale privind evoluţia situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, transformată de războiul de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei şi de acţiunile coordonate ale contestatarilor ordinii internaţionale bazate pe reguli într-un punct de inflexiune geostrategică. A subliniat, în context, necesitatea de a continua abordarea transatlantică unitară şi coerentă în gestionarea riscurilor şi ameninţărilor curente şi de perspectivă, cu originea în zona Mării Negre. A semnalat importanţa acordată de România elaborării de către SUA a Strategiei actualizate privind Marea Neagră şi disponibilitatea autorităţilor române de a coopera în punerea în practică a obiectivelor comune vizând securitatea, dezvoltarea şi interconectarea acestei arii.

Ministrul Luminiţa Odobescu a transmis aprecieri pentru angajamentul dovedit de SUA, în cadru NATO şi în plan bilateral, pentru consolidarea securităţii aliaţilor estici, inclusiv România. A prezentat eforturile României, ca răspuns la războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, vizând securitatea regională, securitatea aprovizionării cu energie, menţinerea deschisă şi diversificarea rutelor de export spre pieţe terţe pentru produsele ucrainene.

Cu referire la priorităţile pe termen scurt, ministrul Odobescu a reiterat interesul României pentru progrese rapide în ceea ce priveşte măsurile de consolidare unitară şi coerentă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO, precum şi în privinţa sprijinului pentru partenerii vulnerabili, cu accent pe întărirea rezilienţei acestor state. A subliniat în context importanţa prezenţei militare a SUA în regiune şi a reiterat interesul României de a găzdui pe termen lung trupe americane.

De asemenea, ministrul Odobescu a încurajat o participare economică sporită a SUA în România, din perspectiva cadrului stabil oferit de apartenenţa ţării noastre la UE, NATO, şi, în viitor, la OCDE, precum şi în pregătirea unui proces substanţial de reconstrucţie a Ucrainei, pentru care România oferă companiilor americane avantajul unei poziţionări geografice şi al unui mediu de afaceri favorabil.

Cei doi demnitari au trecut în revistă progresele în pregătirea includerii României în Programul Visa Waiver şi au reconfirmat angajamentul pentru o cooperare strânsă în vederea atingerii acestui obiectiv în cel mai scurt timp posibil.

În marja întrevederii, ministrul Odobescu şi secretarul de stat Blinken au semnat un Memorandum de Înţelegere privind Combaterea Dezinformării (Countering Foreign State Information Manipulation).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici