Năstase: Dosarul Melinescu a început politic şi ajunge în instanţă într-un moment politic
Fostul premier PSD Adrian Năstase respinge acuzaţiile "mincinoase" din dosarul Melinescu, despre care afirmă ca ajunge în instanţă într-un moment politic şi că este făcut pe baza unor delaţiuni făcute de Genică Boerică, un om aflat în arest, care nu are nici un fel de dovadă împotriva sa.
Năstase: Dosarul Melinescu a început politic şi ajunge în instanţă într-un moment politic
"Resping în mod categoric acuzaţiile mincinoase formulate împotriva mea, în cadrul dosarului Melinescu. Este un dosar început în anul 2006, pe baza unor delaţiuni făcute de un om aflat în arest (Genică Boerică), şi care nu are nici un fel de dovadă în ceea ce priveşte acuzaţiile împotriva mea", afirmă Năstase într-o postare pe blog, după ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită, într-un dosar în care vor mai fi judecaţi fostul său consilier Ristea Priboi şi Ioan Melinescu, fost preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
Fostul premier susţine că, după alegerile din 2004, procurorii, susţinuţi de actualul preşedinte, au deschis împotriva sa peste 20 de dosare, "cu tot felul de acuzaţii aberante".
Pe rând, acuzaţiile s-au retras şi au rămas în prezent doar trei: cea referitoare la termopane, cea referitoare la cazul Melinescu şi cea referitoare la cheltuielile din campania electorală din 2004. Pentru ultima acuzaţie, deja sunt în instanţă, unde îmi voi dovedi nevinovăţia", scrie liderul PSD.
În cee ce priveşte dosarul Melinescu, Adrian Năstase spune că la începutul anului 2006, Genică Boerică, aflat la acea dată în închisoare, fiind arestat în mandatul său, respectiv în octombrie 2004, a făcut un denunţ în care îl acuza că i-ar fi promis lui Ioan Melinescu numirea în calitate de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor în schimbul accesului la un dosar.
"Ulterior, domnul Boerică a şi recunoscut la un post tv că a făcut acest denunţ strict pentru a obţine punerea sa în libertate", afirmă Adrian Năstase.
El susţine că, în realitate, Ioan Melinescu era membru al Oficiului din 1999, numit la propunerea lui Valeriu Stoica, iar anterior numirii sale ca prim-ministru, nu l-a văzut şi nu i-a fost prezentat niciodată.
"Pe denunţător, în ciuda declaraţiilor sale, nu l-am cunoscut şi nu am avut niciodată discuţii cu dânsul", spune Adrian Năstase.
"Iar, partea cea mai importantă, acte din dosarul de la Oficiu pe care am fost acuzat că l-aş fi sustras cu ajutorul lui Melinescu, au fost făcute publice, în ziarul Evenimentul Zilei din data de 13 şi 20 ianuarie 2006, la mult timp după momentul prezumtivei înţelegeri. Deci, ipoteza sustragerii nu se susţine. Mai mult, deşi soţia mea a cerut, printr-o plângere, la 26 ianuarie 2006, să se cerceteze cine ar fi putut face publice acte din dosarul pretins furat, nici până acum DNA nu a dat un răspuns. Chiar dacă dosarul ar fi fost dispărut reconstituirea acestuia era foarte simplă, actele originale existând la bancă, notariat şi Camera Deputaţilor", adaugă fostul premier.
El remarcă faptul că acuzarea sa se face doar pe baza "declaraţiilor halucinante ale unui personaj, Genică Boerică, cunoscut procurorilor din numeroase dosare penale în care era acuzat şi a cărui credibilitate a fost pusă sub semnul întrebării chiar de către probele administrate".
Conform lui Năstase, pe baza acestui denunţ, procurorii au început un adevărat "război" mediatic împotriva sa, "dând foarte multe detalii pe surse ca fiind adevărate, deşi ele reprezentau doar acuzaţii formulate de un om care dorea să fie eliberat".
În ceea ce priveşte acuzaţiile legate de conturile familiei sale, Năstase menţionează că, începând cu anul 2000, au existat depuse la Camera Deputaţilor declaraţiile sale de avere, în ale căror anexe se află toate detaliile legale care confirmă legitimitatea tuturor informaţiilor, iar din anul 2006, an în care s-a impus obligativitatea de a se face publice aceste declaraţii, datele sunt şi la dispoziţia opiniei publice.
"În toţi aceşti ani, din mai 2006 şi până în prezent, procurorii instigaţi de adversarii mei politici nu au putut să dovedească nimic din minciunile lansate împotriva mea. Mai mult, probatoriile întocmite de către aceşti procurori au fost constatate ca fiind nule de către 12 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sancţionându-se astfel modul ilegal în care au fost întocmite. Ajuns în Parlament, acest dosar a fost respins în mod clar de Comisia juridică, printr-un raport negativ în care se constata că este vorba de un dosar politic", declară liderul social-democrat, amintind că, la cererea sa, colegii din Parlament au votat în favoarea începerii urmăririi penale în cazul său.
"În aceste zile, la multe luni distanţă după votul din Parlament, la aproape 4 ani de la deschiderea acestui dosar şi, coincidenţă sau nu, chiar în momentul începerii campaniei electorale, procurorii (întâmplător, este vorba de procurorul Paul Dumitriu, fost consilier personal al Monicăi Macovei) finalizează rechizitoriul împotriva mea. Voi merge cu acest dosar în instanţă, unde sunt convins că voi obţine un verdict favorabil. Acest dosar este un dosar care a început politic, a avut miză şi obiective politice şi, iată, ajunge în instanţă tot într-un moment politic. Nu sunt vinovat de acuzaţiile care mi se aduc şi voi demonstra acest lucru în faţa judecătorilor", conchide Năstase.
Adrian Năstase a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită, într-un dosar în care vor mai fi judecaţi fostul său consilier Ristea Priboi şi Ioan Melinescu, fost preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO