- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.09.2013, 09:14)
- Paula Rusanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Traian Băsescu, la "După 20 de ani": Protestul de la Roşia Montană este unul FABRICAT. Cel din Piaţa Universităţii este curat
Preşedintele României este primul din seria invitaţilor de prestigiu cu care telespectatorii Pro TV se vor întâlni în noul sezon al emisiunii "După 20 de ani", care a debutat duminică, de la ora 10.00. Traian Băsescu a declarat că, în opinia sa, protestul de la Roşia Montană este unul "fabricat", în timp ce cel organizat în Piaţa Universităţii din Bucureşti este "curat".
Urmărește
2796 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Cristina Nichitus/ Mediafax Foto)
DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI
Despre Roşia Montană
- Sunt un adept fără rezerve al relansării acestei industrii, de extragere de metale preţioase. Dacă m-aş pronunţa, 70% din clasa politică ar avea un punct de vedere contrar. Vreau să stau într-o poziţie neutră în această dezbatere pro şi contra Roşia Montană.
- Voi încerca să fiu neutru, dar asta nu înseamnă că nu voi fi corect. Voi încerca să informez corect, şi cu plusuri şi cu minusuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
- Nu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului Roşia Montană, dar când s-a creat această falie în societate am considerat că obligaţia mea e să am o atitudine neutră.
- Există două abordări mincinoase: Proiectul nu crează multe locuri de muncă, iar utilizarea cianurilor nu este crima cea mare.
- Proiectul e viabil financiar din punct de vedere al preţului aurului. Rentabilitatea proiectului nu este problema noastră. Luăm redevenţă, dar nu contribuim la investiţie. Nu noi ne asumăm riscul investiţiei. Aici discutăm despre nişte fonduri de investiţii, care sunt dispuse să investească pentru a obţine profit.
- Mai există o minciună: că ne pleacă aurul din ţară. Nu pleacă niciun gram de aur. Dacă este ceva ce ne dăunează enorm e minciuna guvernamentală. Ştiu în ce stadiu era negocierea în timpul guvernului Boc şi Ungureanu. În planul de negociere erau alte condiţii: 1. Ceea ce rezultă din procesarea minereului de la Roşia Montană, se procesează până la final în Romania şi 2. Dreptul prioritar de achiziţie al BCR. Aceste elemente trebuiau continuate în negociere.
- Protestul din Piaţa Universităţii este unul curat, cel de la Roşia Montană este FABRICAT. Chiar dacă pe fond au dreptate: oamenii aceia vor locuri de muncă. Nu-mi place să ne facem că intrăm în galerii turistice şi să spunem că noi suntem minerii de subteran. Ce fac minerii din subteran este reabilitarea galeriilor.
- Aş putea declanşa un referendum pe tema Roşia Monatnă, dar nu avem garanţia că se vor prezenta 50 la sută din cei cu drept de vot.
- Roşia Montană este un subiect de interes pentru structurile de securitate.
- Din informaţiile pe care le am, George Soros nu trimite ONG-urile în stradă.
- Dacă din stradă ar ieşi un partid curat, ar fi bine pentru clasa politică din România.
- Da, se taie pădurile, dar există o condiţie premergătoare exploatării: să se planteze 1000 de hectare de pădure.
- O altă minciună: că patru munţi vor fi retezaţi. Doi sunt retezaţi la ora asta.
- Am avut o întâlnire cu directorul Tănase, din partea română, care mi-a dat toate informaţiile. Ce nu s-a discutat cu cei de la Gold Corporation: procesarea integrală a aliajului care este din aur şi argint în România şi dreptul BCR de a fi primul cumpărător.
- Nu ştiu dacă lui Emil Boc i-a fost frică de daunele de imagine. Pentru Emil Boc a fost o uşurare că a plecat de la Palatul Victoria fără să spună un "Da" hotărât pentru proiectul Roşia Montană.
- Săptămâna viitoare voi începe o serie de conferinţe în care voi prezenta informaţiile pe care le deţin despre proiect.
Despre gazele de şist
- Eu nu voi prinde momentul când se va scoate primul metru cub de gaze de şist. Miza politicilor în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică. Eu am ţinut foarte mult la această independenţă, încât am refuzat orice contact cu South Stream şi am sprijinit proiectul Nabucco. N-a ieşit Nabucco, dar asta nu înseamnă că abandonăm ideea.
Despre Pactul de coabitare cu premierul
- N-aş zice că nu funcţionează
- Am vorbit cu premierul de ziua lui. Nu trebuie să vorbeşti în fiecare zi, atâta timp cât corespondenţa dintre instituţii funcţionează.
Despre CFR Marfă
- Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte ştiu nu va avea banii. Se caută tertipuri. problema este cum a definit guvernul investitorul strategic, că în CSAT i s-a cerut un investitor strategic. CFR Marfă dacă vrea să fie competitiv trebuie să schimbe vagoane. Nu m-am întâlnit cu Gruia Stoica.
- Până pe 4 octombrie trebuie să depună avansul, de 20 de milioane, dacă îl depune lucrurile merg mai departe. Obligaţia de a dezvolta compania trebuie să existe.
Despre economia României
- Economia gâfâie din punct de vedere al funcţionării societăţilor. Macroeconomic suntem stabilizaţi, Guvernul Ponta nu a făcut excese, în schimb face ceea ce nu trebuie făcut, adică pregăteşte eşecul anilor viitori, tăind de la investiţii mereu. Spre exemplu pe bani externi la fonduri europene finanţarea autohtonă e cu 12% mai mică decât în 2012, la credite de la BEI, BERD, unde trebuie să pui o contribuţie, finaţarea din buget e cu 46% mai mică decât în 2012, iar la cheltuieli de capital direct cu 10% mai mică. Asta înseamnă reducerea capacităţii economiei româneşti de a se relansa. Trebuie să revenim la un nivel de investiţii rezonabil.
- Nu este de făcut decât un singur lucru: revenirea la un nivel de investiţii acceptabil pentru că pe această gestionare înseamnă proastă guvernare, repet proastă guvernare. În anul de tristă amintire în care am tăiat salariile bugetarilor şi am introdus măsuri dure investiţiile nu au fost atinse ca singură soluţie să menţii locuri de muncă
- Pe fondul faptului că investiţiile străine sunt cu 30 la sută mai mici decât anul trecut, ne pregătim pentru o creştere accelerată a şomajului.
- Agricultura ne-ar putea salva în 2014. Am trecut pe excedent în contul curent, ceea ce nu este bine, este semnalul că nu vin investiţiile străine.
- Pentru tăierea salariilor, nu au cum să te ierte vreodată. Ca om politic, poţi să-ţi reproşezi lucrul ăsta sau nu. Nu mi-l repreşez pe fond. Mi-l reproşez profund pentru modul în care am făcut-o, am făcut-o brutal. Nu ascund că precipitatarea a fost că nu voiam să schimbe mandatul, să mărim cota unică.
Despre sfârşitul de mandat
- Ştiţi, aş face o glumă pe care deja am făcut-o tot la televiziunea dumneavostră. Probabil că voi rămâne în politică şi o să iau vorbele domnului Iliescu - ies din politică doar cu picioarele înainte. Mă voi implica. Să nu vă gândiţi că voi fi preşedinte de partid, niciodată. Nici preşedinte onorific.
- Dorinţa mea, după ce am văzut viaţa politică, după ce văd şi Piaţa Universităţii, a fost să creez acea Fundaţie Mişcarea Populară care să genereze un partid. Lucrurile s-au precipitat pentru că în mintea mea ideea a fost un partid pentru 2016. Însă ideea a fost: Hai să-l creeăm cât mai repede. E adevărat, Fundaţia trebuie să rămână să aibă concepte, să aibă viziune pe care trebuie să o transfere partidului.
Despre nepoata Sofia Anais
- Nepoata mea creşte. Am pus pe Facebook trei poze. Mă duc în fiecare zi. Acum trei zile am fost şi dormea. I-am făcut două poze cu telefonul. Când am fost alaltăieri era trează şi avea ochişorii deschişi. I-am mai făcut o poză şi le-am pus pe Facebook să vadă lumea că nu mai e la fel de mică, ca atunci când am scos-o din spital, că s-a născut prematur. Are 3,3 kg aproape.
După ora 11.00, interviul a continuat şi a fost transmis LIVE VIDEO pe gandul.info şi stirileprotv.ro.
Despre Crin Antonescu
- Nu-l văd pe Crin Antonescu preşedintele României. Prima problemă e legată de statul de drept, acum neîncrederea este că avem un stat de drept consolidat. A doua: confirmarea prin proiectul de Constituţie. A treia problemă pe care o avem: hârjoana din alianţă, motivată de alegerile prezidenţiale.
- Nu am pe cineva despre care să spun că acesta ar fi bun să fie preşedinte. Mă uit la ei la ce sunt în stare pentru voturi. Antonescu s-a urcat în trenul anti RM, deşi habar n-are despre ce este vorba. Iar Ponta s-a urcat în trenul pro, deşi nici el nu ştie despre ce este vorba.
- Nu avem un candidat ideal. Este pentru prima dată când miza majoră este guvernarea pe imagine şi nu pe ce faci. Dacă aş fi spus că este esenţială guvernarea pe imagine, aş fi găsit soluţii să nu-i am pe Vntu, Voiculescu sau Patriciu împotriva.
- Unul din ei (Ponta sau Antonescu) va ajunge în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Cred că PSD va avea candidat, nu văd altă soluţie. Cum să fii cel mai mare partid să nu ai candidat la prezidenţiale. Este o declasificare a partidului. Când PDL a fost cel mai mare, s-a dus singur şi a câştigat în 2009.
- Admir PSD ca partid, dar nu apreciez politica lor. Nu sunt un partid nedemocratic şi nu sunt un partid pe care să nu-l respect.
Despre eutanierea câinilor
- Eu am început programul eutanasierii, pentru că am apreciat că populaţia canină este mult prea mare pentru resursele financiare pe care le avem. Ei au dat o OUG care a blocat atunci, în 2002, eutanasierea. Eutanasierea a fost oprită în 2002, iar sterilizarea nu a avut efect. Legea Marinescu instituie o protejare excesivă a câinilor împotriva oamenilor.
- Eu cred că ONG-urile au spus o minciună. Cred că mai mult au fost iubitori de bani de la primărie.
- Cred că se putea face mai devreme ceva în acest sens. Nu ştiu dacă se evita drama lui Ionuţ. Cred că legea ar trebui să poarte numele lui Ionuţ.
Despre declaraţiile politicenilor francezi privind romii
- Totul are o limită, nu poţi să invoci comunitatea romă pentru Schengen. Minciuna că dacă noi intrăm în Schengen, Franţa se va umple de romi poate fi demontată cu ochiul liber.
Cristian Leonte, moderatorul emisiunii, şi jurnaliştii Claudiu Pândaru, director editorial Gandul.info, şi Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar, au obţinut de la preşedintele României răspunsuri la întrebările care frământă societatea românească.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe