Prim-vicepreşedinte PDL: Codul Penal să prevadă pedepse pentru strategii neconstituţionale, precum proiectul privind autonomia

Preşedintele PDL Mureş, Dorin Florea, propune introducerea în Codul Penal de ”pedepse aspre” pentru cei care ”anunţă conştient şi cu bună-credinţă concepte şi strategii vădit neconstituţionale", precum proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc prezentat de UDMR.

Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului Prim-vicepreşedinte PDL: Codul Penal să prevadă pedepse pentru strategii neconstituţionale, precum proiectul privind autonomia

Prim-vicepreşedinte PDL: Codul Penal să prevadă pedepse pentru strategii neconstituţionale, precum proiectul privind autonomia (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Dorin Florea, care este şi prim-vicepreşedinte PDL la nivel naţional, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, referindu-se la proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc prezentat de UDMR, că "şi maghiarii au ajuns să spună lucruri trăsnite".

"Propun să se discute introducerea în Codul Penal de pedepse aspre pentru enunţarea de idei, concepte, strategii profund neconstituţionale, cu bună ştiinţă, care duc în eroare o populaţia şi-i creează orizonturi de aşteptare false. Deci, pentru cei care anunţă conştient lucruri vădit neconstituţionale. Cu astfel de lucruri nu te joci. Noi pedepsim acum că te-a prins cu viteză... Deci, şi maghiarii au ajuns să spună lucruri trăsnite", a afirmat Florea.

El a mai spus că respinge categoric demersurile UDMR, care urmăresc "să creeze o zonă conflictuală" şi duc la involuţie, acuzându-i pe liderii Uniunii că lucrează într-un "mod pervers".

În opinia sa, aceştia le induc maghiarilor "statutul de minoritari, de oameni care nu se pot înţelege cu majoritatea" şi cultivă "ura şi primitivismul" prin astfel de proiecte "anacronice".

Florea a subliniat că el crede că românii şi maghiarii "încep să se vindece de acest blestem" şi trebuie să aibă încredere unii în alţii.

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de către preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

În proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, că limba maghiară, alături de cea română, va fi considerată "limbă oficială în regiune", iar redactarea bilingvă este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.

Totodată, proiectul UDMR prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în şcolile cu predare în limba română, pentru "a exista bilingvism încă din copilărie".

Proiectul are 97 de articole şi este postat pe site-ul Uniunii în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici