- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.11.2011, 17:19)
- Florin Ciolac ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD a solicitat în plen înlocuirea lui Geoană din funcţie
PSD a solicitat oficial, luni, în plenul Senatului, condus de Mircea Geoană, înlocuirea acestuia din funcţie cu senatorul PSD Titus Corlăţean. Liderul PSD, Ilie Sârbu, a făcut la tribună solicitarea de introducere a acestui punct pe ordinea de zi a plenului de luni.
Urmărește
1773 afișări
Mircea Geoană (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)
"Grupul parlamentar al PSD solicită înlocuirea din funcţia de preşedinte al Senatului a domnului senator Mircea Geoană", a anunţat Sârbu.
El a adăugat că acelaşi grup propune ca acesta să fie "înlocuit" cu senatorul PSD Titus Corlăţean.
Liderul senatorilor social-democraţi a invocat faptul că această propunere se bazeazează dispoziţiile constituţionale şi regulamentare, precum şi pe cutumă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Senatorul a menţionat, în acest sens, articolului 64, alineatele 2 şi 5, din Constituţia României, articolele 23, alineatele 3, 24, 25 şi 27 din Regulamentul Senatului şi Decizia 601 din 14 noiembrie 2005 a Curţii Constituţionale.
Referitor la decizia Curţii, Sârbu a subliniat că din aceasta rezultă că numai grupul care l-a propus poate cere demiterea şefului Senatului şi că înlocuirea acestuia "se poate face numai cu o persoană din acelaşi grup parlamentar". Afirmaţiile lui Sârbu au determinat rumoare şi râse în sala de şedinţă.
"Rog să fie consemnată ilaritatea în sală", a menţionat, pentru stenogramă, Mircea Geoană.
"Eu ştiu că vă distraţi şi că dumneavostră, în frunte cu preşedintele ţării, apreciaţi deciziile Curţii Constituţionale numai atunci când vă interesează şi vă favorizează", le-a spus Ilie Sârbu senatorilor PDL.
El a arătat că Geoană nu poate conduce şedinţa plenului în care se decide revocarea sa şi a calificat propunerea sa ca fiind "perfect legală, contituţională".
În replică, preşedintele Senatului a subliniat că nu poate supune la vot propunerea de modificare a ordinii de zi făcută de liderul senatorilor PSD deoarece aceasta este neregulamentară.
Geoană a arătat că o astfel de propunere trebuie să fie adresată, potrivit Regulamentului, în scris, Biroului Permanent, urmând să fie analizată în prima şedinţă a conducerii Camerei îndeplinirea condiţiilor regulamentare şi decisă, prin vot, introducerea în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe de plen.
Senatorul Şerban Mihăilescu a cerut pauză de consultări, aceasta fiind acordată.
La reluarea lucrărilor, liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a cerut informaţii suplimentare de la PSD. "Procedura de rocadă nu există", a subliniat senatorul democrat-liberal.
El a cerut senatorilor PSD să lămurească dacă propunerea grupului social-democrat înseamnă o cerere de revocare din funcţie a lui Geoană sau un anunţ privind vacantarea acestei funcţii prin demisia fostului preşedinte al PSD.
"Decizia CC vă dă doar un pic de sprijin", le-a spus el celor din opoziţie şi a atenţionat că grupul care poate cere revocarea din funcţie a lui Geoană este cel care l-a propus, respectiv PSD+PC, care nu mai există.
De asemenea, el a arătat că înţelege dorinţa grupului PSD de a avea "şi tigaia unsă, şi slănina în pod", dar că prevederile regulamentare trebuie să fie respectate, iar acestă temă nu se poate tranşa "pe sub mână". "Există şi ale expresii, mai lumeşti, pentru această situaţie", a spus râzând, Rădulescu.
Rădulescu a arătat că o eventuală cerere de revocare trebuie să fie depusă în scris la Biroul Permanent, care decide, prin vot, includerea acestei solicitări pe ordinea de zi a următoarei şedinţe.
El a sublinat că, în cazul în care actualul preşedinte al Senatului îşi va da demisia, postul vacant este ocupat de un preşedinte interimar, desemnat de conducerea acestei Camere, dintre cei patru vicepreşedinţi.
Cei patru vicepreşedinţi ai Senatului sunt Petru Filip (PDL), Cristian Diaconescu (Grupul Progresist), Ioan Chelaru (PSD) şi Dan Voiculescu, reprezentând PNL.
Şedinţa Senatului a început, luni, cu aproape o oră şi jumătate întârziere, în absenţa preşedintelui acestei Camere, Mircea Geoană, şi a senatorilor PSD care discutau, în şedinţa de grup, înlocuirea acestuia din funcţie.
Mircea Geoană şi-a cerut scuze pentru întârziere, arătând că axcesta este "impactul unei vizite reuşite în America".
"Aţi observat că anumite grupuri politicise sunt un pic mai nărăvaşe în această perioadă. Daţi-mi voie să declar deschisă şedinţa Senatului …era să să spun American….României din 7 noiembrie 2011", a spus social-democratul la începutul şedinţei de plen.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a condus şedinţa de luni a acestei Camere de doi secretari aparţinând grupului PDL, Orest Onofrei şi Gheorghe David.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că BPN şi grupul senatorilor partidului au decis ca Titus Corlăţean să fie propus pentru funcţia de preşedinte al Senatului, iar Mircea Geoană să preia şefia Comisiei de politică externă a acestui for legislativ.
Ulterior, liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că va propune în plen înlocuirea preşedintelui actual al Senatului, Mircea Geoană, cu senatorul PSD Titus Corlăţean, în baza unei decizii a CC din 2005.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe