- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.01.2014, 17:02)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD: Băsescu e un "urechist" în ale justiţiei şi dă vina pe USL, după ce îşi recunoaşte incompetenţa
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine că preşedintele Traian Băsescu este "urechist" în ceea ce priveşte justiţia şi dă vina pe USL în scandalul privind Codul de Procedură Penală, după ce şeful statului a admis că ar fi comis o eroare prin promulgarea noului act normativ.
Urmărește
690 afișări
PSD: Băsescu e un "urechist" în ale justiţiei şi dă vina pe USL, după ce îşi recunoaşte incompetenţa (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
"Traian Băsescu a ieşit astăzi şi a recunoscut că a promulgat un Cod Penal cu erori. Este pur şi simplu jenant modul în care îşi asumă această greşeală după patru ani, iar scuzele penibile legate de consilieri nu au nicio valoare acum. Însă şi mai grav este faptul că tot Traian Băsescu este cel care acuză, vorbind despre un Cod care acţionează ca un «scut pentru corupţi», Cod pe care chiar oamenii săi l-au elaborat! Traian Băsescu, MoMonica Macoveii oamenii lor spun un lucru despre noile Coduri, în timp ce fostul ministru Predoiu spune total altceva. Cred că sunt semne clare ale unui sfârşit trist de regim, care nu mai reprezintă decât zgomot de fond", susţine Ivan într-un comunicat remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Peste 8 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Primele date exit-poll din ziua votului. Rezultate alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Lupta este foarte strânsă. Când aflăm cine ajunge în turul 2
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Vin primele rezultate. 9,2 milioane de alegători au ieşit la vot. Oraşele, mult mai active decât satele. Situaţia pe judeţe LIVE
Cătălin Ivan îl mai cataloghează preşedintele Traian Băsescu drept "un urechist în ale justiţiei".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că îşi asumă promulgarea Codului de Procedură Penală, fiind responsabilitatea preşedintelui, precum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Cod, menţionând însă că asta nu înseamnă că legea nu poate fi corectată.
"Eu îmi asum promulgarea Codului de procedură penală, pentru că asta este resposnabilitatea preşedintelui. În acelaşi timp, îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Codul de procedură penală. Asta nu însemană că nu trebuie corectat", a spus Băsescu.
El a ţinut să sublinieze că juriştii de la Preşedinţie sunt constituţionalişti, nu penalişti.
"Nici eu nu sunt un penalist, problema înţelegerii articolului 140 ţine foarte mult de judecători şi procurori de penal. Asta nu înseamnă că nu trebuie corectată o eroare", a spus Băsescu.
"Aşa cum pe 15 octombrie noapatea s-a elaborat o OUG pe care Ponta a adoptat-o pe 16 octombrie, în şedinţă de Guvern, pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate să rezolve şi problema Codului de procedură penală", a spus Băsescu.
Şeful statului a mai spus că a participat la şedinţa CSM din 6 ianuarie, când s-a convenit ca observaţiile Înaltei Curţi, cele venite din partea preşedintelui CSM, Oana Hăineală, legat exact de legea 140, sau observaţiile altor judecători din sistem, să fie introduse într-o Ordonanţă de Urgenţă care să fie adoptată de Guvern înainte de intrarea în vigoare a Codurilor.
"Acest lucru nu s-a întâmplat şi vreau să atenţionez asupra câtorva elemente. Statul rămâne fără mijloace de a identifica şi preveni acte de genul următor: abuz în serviciu, trafic de influenţă, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontalieră, comercializare sau tranzit de droguri pe teritoriul României. Toare acestea se urmărec prin mijloace tehnice, ori din acest punct de vedere, articolul 140 ia organelor statului român capacitatea de a prinde reţele sau oameni implicaţi în astfel de ilegalităţi", a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a ţinut să precizeze că îşi asumă faptul că nu a înţeles în 2010 conţinutul articolului 140. "Asta nu îl scuteşte pe domnul Ponta, care a primit toate semnalele de la ICCJ, DNA, DIICOT, că trebuie aduse unele modificări Codului de Procedură Penală", a adăugat Băsescu.
Preşedintele a mai declarat că, dacă premierul Victor Ponta nu îşi asumă emiterea unbei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei, "devine scutul oamenilor corupţi".
"Dacă primul ministru nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pământurile la CJ Brăila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea îl arată ca fiind un om corupt, dar în cazul în care nu face urgent modificările care trebuie făcute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupţi şi devine primul responsabil că nu a acţionat când trebuia", a afirmat Traian Băsescu.
Guvernul a prezentat o scrisoare pe care preşedintele Băsescu i-a transmis-o, joi, premierului Ponta în care solicită adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind noul Cod penal şi Codul de procedură penală, dar şi răspunsul în care Ponta aminteşte că cele două coduri au fost iniţiate de Guvernul Boc.
Preşedintele atenţionează că, fără o Ordonanţă de Urgenţă, există un risc semnificativ ca probaţiunea în cauzele penale să devină extrem de dificilă, iar premierul îi cere să îşi asume răspunderea pentru că a promulgat cele două Coduri.
În scrisoarea transmisă, joi, de către preşedintele Traian Băsescu, dar prezentată public de Guvern, şeful statului arată că se vede nevoit să solicite adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, având în vedere că Guvernul nu a adoptat un astfel de act în şedinţa de miercuri, prima în care putea adopta astfel de ordonanţe şi ultima înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri.
Preşedintele arată că este nevoie de o Ordonanţă care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică.
În scrisoarea de răspuns, Ponta îi aminteşte însă că aceste coduri au fost adoptate de Guvernul Boc şi îi cere să îşi asume public răspunderea pentru faptul că le-a promulgat. Ponta precizează totodată că ministrul Justiţiei va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislaţiei, după discuşia avută, joi, la CSM.
Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul CPP, "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".
Formularea "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale" implică de fapt limitarea posibilităţii procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizată şi înaintea începerii urmăririi penale. Conform procedurilor judiciare, la momentul începerii urmăririi penale, persoana respectivă trebuie anunţată.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ca să-ți ia votul, impostorii de partid se prefac că se ceartă. Se vor împăca și vor conduce țara împotriva ta! Știi ce ai de făcut: TE DUCI ȘI PUI ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe