- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.11.2018, 10:24)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senator PNL: Se impune o moţiune de cenzură în preajma discutării în Parlament a bugetului pe 2019
Senatorul PNL Iancu Caracota a afirmat că este necesară o moţiune de cenzură împotriva Executivului în perioada când va fi discutat în Parlament bugetul pentru anul 2019. Liberalul a adăugat că Guvernul PSD-ALDE a tăiat, la ultima rectificare, fonduri de la Educaţie, Cercetare şi Transporturi.
Urmărește
180 afișări
Senator PNL: Se impune o moţiune de cenzură în preajma discutării în Parlament a bugetului pe 2019
"Uniunea Europeană a avut printre priorităţile bugetului comunitar pentru anul 2018, Cercetarea, Educaţia şi dezvoltarea Infrastructurii. Cu toate acestea, Guvernul PSD-ALDE a tăiat la ultima rectificare fonduri chiar de la Cercetare, Educaţie şi Transporturi, ceea ce arată defazajul actualei guvernări în raport cu interesele României şi cu priorităţile europene. Banii alocaţi Educaţiei, Cercetării şi Transporturilor au fost redirecţionaţi către Ministerul Finanţelor pentru a fi plătite, în principal, datoriile şi dobânzile statului", a declarat Iancu Caracota, printr-un comunicat de presă remis, duminică, MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Liberalul a adăugat că recesiunea economică mondială care a fost anunţată trebuie să fie preîntâmpinată de către GUvern prin măsuri care să controzele deficitul bugetar.
"Decizia Guvernului de a lua bani de la ministere importante pentru a-şi plăti datoriile arată foarte clar că viitorul buget, cel pentru 2019, trebuie construit cu grijă, astfel încât statul român să evite o criză bugetară, în contextul în care toate vocile avizate din mediul economic intern şi internaţional preconizează o criză financiară majoră pe plan extern. Anunţata recesiune economică mondială trebuie preîntâmpinată de Guvern cu măsuri echilibrate care să asigure un deficit bugetar controlabil şi o gestionare raţională a banului public", a completat Caracota.
Cu toate acestea, senatorul PNL este sceptic că Executivul va construi, pentru anul 2019, un buget sustenabil pentru economie.
"Este puţin probabil ca actuala guvernare, din raţiuni populiste, să construiască un Buget pentru anul viitor sustenabil pentru economia românească! În acest context politic intern defavorabil economiei româneşti, PNL va depune o moţiune de cenzură în preajma discutării în Parlament a Bugetului pentru 2019 şi va veni cu propria proiecţie economică. Soluţiile PNL se vor sprijini pe respectarea tratatului fiscal european, tratat care previne derapajele politicianiste, de acordare a unor beneficii electorale cu efect destabilizator pe termen lung. De asemenea, PNL va propune prin proiecţia sa bugetară ca aproximativ 5% din PIB să meargă către investiţii", a mai spus Iancu Caracota.
Acesta conchide că este necesar un pact naţional pe termen lung, prin care să fie asigurat, prin bugetul naţional, un procent rezonabil pentru investiţii.
"În calitate de senator al României susţin necesitatea unui pact naţional prin care, pe termen lung, Bugetul naţional să asigure un procent rezonabil pentru investiţii. Alături de accesarea fondurilor europene, investiţiile statului reprezintă un pilon asiguratoriu pentru dezvoltare economică pe termen lung şi un nivel de siguranţă sporit în cazul unei crize economice internaţionale", a explicat liberalul.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că Opoziţia va stabili data la care va depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, după 1 decembrie, precizând că PNL încă nu au ajuns la numărul necesar de parlamentari pentru a căderea Cabinetului Dăncilă.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, a doua rectificare bugetară a anului, cu un plus de 9,5 miliarde de lei la venituri şi 10,7 miliarde de lei la cheltuieli şi cu încadrarea în deficitul bugetar de 2,9% din PIB, a anunţat vineri ministerul Finanţelor Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei Executivului.
Cheltuielile pentru investiţii vor fi, a spus ministrul, mai mari cu 40% faţă de realizările din 2017, iar ponderea datoriei guvernamentale în PIB va fi 35%, a patra cea mai mică din Uniunea Europeană.
Veniturile bugetului de stat pe 2018 se majorează cu 831,4 miliarde lei, principalele influenţe venind pe impozitul pe profit, un plus de peste 400 milioane lei, venituri nefiscale cu un plus 2,3 miliarde lei şi alte sume primite de la Uniunea Europeană, plus 2,6 miliarde lei. La accize va fi o scădere cu 1,2 miliarde lei şi la TVA de 1,9 miliarde lei. Cheltuielile bugetului de stat se majorează, în urma rectificării, cu suma de 1,7 miliarde lei.
Citeşte şi: Proiect: Apele îmbuteliate vor avea inscripţionate pe etichetă concentraţia de nitriţi şi nitraţi
Citeşte şi: Proiect: Autorităţile publice locale, obligate să asigure iluminatul public al trecerilor de pietoni
Citeşte şi: Proiect: Vouchere gratuite de 7.000 de lei, neimpozabile, prin Programul Naţional "Prima lumină"
Citeşte şi: COMENTARIU Lelia Munteanu: Evreii sunt un popor care nu poate dormi şi nu-i lasă nici pe ceilalţi
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Proiect: Apele îmbuteliate vor avea inscripţionate pe etichetă concentraţia de nitriţi şi nitraţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe