Sterilizarea sau eutanasierea câinilor fără stăpân va fi decisă de autorităţile locale

Comisia pentru Administraţie publică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu amendamente, proiectul de lege privind câinii fără stăpân, stabilind că animalele vor fi ţinute 30 de zile în adăposturi, după care autorităţile locale vor decide ce fac cu acestea - le sterilizează sau le eutanasieează.

Urmărește
477 afișări
Imaginea articolului Sterilizarea sau eutanasierea câinilor fără stăpân va fi decisă de autorităţile locale

Sterilizarea sau eutanasierea câinilor fără stăpân va fi decisă de autorităţile locale (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Preşedintele Comisiei, Sulfina Barbu, a precizat că, în principal, a fost adoptată, cu 16 voturi "pentru" şi 6 "împotrivă", forma propusă de Comisie la acest proiect de lege astfel încât de problema câinilor fără stăpân trebuie să se ocupe autorităţile locale care sunt libere să decidă, prin hotărâre de Consiliu, şi să returneze animalele în teritoriu.

"În lege este stabilită obligativitatea ca, în 30 de zile, animalele fără stăpân să fie ţinute obligatoriu în adăposturi şi apoi, autorităţile locale să stabilească ceea ce vor face. Nu putem să dăm un cadru pentru fiecare autoritate locală. Ei sunt cei care decid ceea ce fac, pot să-i returneze (câinii fără stăpân -n.r.) în teritoriu, dacă au posibilitatea să facă lucru acesta. Dar, obligatoriu, trebuie să-i sterilizeze, să-i deparaziteze, să fie marcaţi căţeii, să poată să fie identificaţi, dacă nu reuşesc să dea cea mai mare parte din aceste animale în adopţie", a precizat Barbu.

Sulfina Barbu a mai spus că eutanasierea câinilor fără stăpân este prevăzută doar în cazul animalelor bătrâne, agresive sau bolnave incurabil.

"Am trecut doar pentru animalele bătrâne, agresive şi animalele care sunt bolnave incurabil, doar pentru acelea posibilitatea să fie eutanasiate", a adăugat Barbu.

Ea a mai spus că s-a stabilit şi un parteneriat al autorităţilor locale cu ONG-urile, pentru ca acestea din urmă să poate merge la fiecare administraţie locală să se implice şi să rezolve problemele.

Potrivit Sulfinei Barbu, în proiect s-a prevăzut şi ca aceste servicii să poată fi externalizate, concesionate, iar Guvernul, în termen de 60 de zile de la publicarea Legii în Monitorul Oficial, să elaboreze normele de aplicare.

Legea a fost retrimisă Comisiei de către plen, după ce primise aviz pozitiv, cu modificări prin care decizia privind tratamentul aplicat câinilor fără stăpân revenea autorităţilor locale, ceea ce făcea posibilă inclusiv eutanasierea animalelor.

În forma iniţială, legea prevedea doar posibilitatea eutanasierii câinilor bolnavi sau bătrâni, ceilalţi urmând să fie duşi în locurile de unde au fost ridicaţi după sterilizare şi deparazitare.

Deputaţii din Comisie consideră că modificările avizate, care dau posibilitatea autorităţilor locale să decidă ce să facă în cazul câinilor fără stăpân, sunt o soluţie mai bună la problema câinilor comunitari. Potrivit acestora, autorităţile locale pot decide fie sterilizarea animalelor şi propunerea spre adopţie, fie păstrarea lor în centre, fie eutanasierea după un anumit număr de zile. Totodată, legea dă posibilitatea încheierii unor parteneriate între autorităţile locale şi ONG-urile de protecţie a animalelor.

După decizia Comisiei, mai multe ONG-uri de protecţie a animalelor au organizat proteste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici