- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.03.2014, 10:00)
- Paula Rusanu
Traian Băsescu, la "După 20 de ani": Federaţia Rusă nu va renunţa la Crimeea. Frontierele României sunt garantate/Ruperea USL, o mare prostie. Ponta este de vină
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată de ProTV, că situaţia de securitate a României nu s-ar schimba dacă Rusia ar intra militar în Ucraina, menţionând că graniţele ţării sunt sigure. Referitor la modul cum vede încheiată situaţia din Ucraina, preşedintele a menţionat că el crede că se va închide cu crearea unui nou conflict îngheţat în Marea Neagră.
Urmărește
3625 afișări
Traian Băsescu, invitat în emisiunea "După 20 de ani" - LIVE TEXT
DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:
Despre criza din Ucraina:
- Situaţia României nu se schimbă dacă Rusia intră cu trupe în Ucraina. Situaţia de securitate a României nu este afectată. Rusia nu-şi propune un conflict cu un stat membru NATO. România nu este o ţintă a unei eventuale agresiuni asupra Ucrainei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Şedinţă crucială la banca centrală la început de an. Ce se va întâmpla cu dobânzile?
-
Analiză: Obligaţia de a colecta textile a luat România „prin surprindere“
-
Războiul din Ucraina, ziua 1057. Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Bloomberg: UE ia în considerare interzicerea GNL şi aluminiului rusesc
- Mesajul a fost transmis clar. Frontierele României sunt certe, garantate.
- Oamenii trebuie să înţeleagă că tensiunile din zonă ne pot afecta din punct de vedere economic.
- Aliaţii României sunt îngrijoraţi. Acesta este cuvântul corect pentru ceea ce simt aliaţii noştri. Soluţiile trebuie să iasă din zona declaraţiilor.
- Sunt dezamăgit de jocul de imagine făcut de miniştrii sau oficiali ai unor state europene: discuţii cu Ianukovici, mers în Maidan. A dat impresia că nu prea ştim ce vrem.
- Prima problemă a Ucrainei este corupţia clasei politice. O strigă toată lumea. Corupţia şi neîncrederea în clasa politică.
- Europenii trebuie să vină cu un plan concret de salvare a Ucrainei. În rest, totul este poveste.
- Vladimir Putin îşi apără interesele geostrategice, în condiţiile în care Federaţia Rusă are un angajament acolo. Sunt trei puteri garante ale suveranităţii Ucrainei: SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă. Acum, văd că alte state îşi plimbă miniştrii pe acolo.
- Sunt şef de stat, dar nu pot să nu spun ce gândesc. Cred că această situaţie se va închide cu crearea unui nou conflict îngheţat în Marea Neagră. Cu obţinerea unui statut extrem de favorabil pentru Crimeea şi cu mărirea forţelor armate în zonă. Din punct de vedere strategic, Federaţia Rusă nu va renunţa la Crimeea.
- Nu prea ia în seamă Vladimir Putin ce îi transmite preşedintele SUA, deci nu ştiu dacă l-ar interesa ce spun eu. Dar i-aş transmite două lucruri: 1. "Nu faceţi niciun joc în Republica Moldova" şi 2. "Limitaţi-vă la acordul pe care îl aveţi cu Ucraina".
Despre situaţia politică din România
- Mă uit la ridicolul situaţiei: Ponta trebuia să meargă în Parlament să facă o mică modificare, însă acum se pare că trebuie să meargă cu ceva mult mai important. Se pare că Ponta nu cunoaşte Constituţia.
- La instalarea unui Guvern, nu se aprobă doar miniştrii, ci şi un nou program. Parlamentul trebuie să se pronunţe legat de componenţa Guvernului şi de programul de guvernare schimbat. Dacă vrea să respecte democraţia, modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier. Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atunci încalcă Legea fundamentală şi atac decizia Parlamentului la Curtea Constituţională.
- Categeoric nu-l mai desemnez din nou premier pe Victor Ponta. Am dovezi că Ponta este corupt. Corupţia se face prin acte normative.
- Aceşti oameni cred că pot guverna cu protocoale secrete.
- Din discuţii, ştiu că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare. Mă interesează că în programul de guvernare să fie reflectată complet negocierea cu UDMR. Uneori, solicitările UDMR sunt excesive. Eu susţin drepturile minorităţilor, dar în niciun caz să fie cerinţe excesive. Nu mi se pare normal ca în sănătate să se adreseze în limba maghiară. Limba oficială a statului român este limba română.
Despre ruperea USL-ului
- Victor Ponta este vinovat de ruperea USL-ului. Cerinţa liberarilor era doar pentru funcţia de vicepremier. Acum, se duce cu un program total diferit.
- Nici acum nu-mi vine să cred că USL-ul a făcut o asemenea prostie, să se rupă. Unii zic că este bine, dar eu zic că este rău. Nu înţeleg cum doi oameni politici care aveau o majoritate care le permitea să facă schimbări majore, au renunţat la această majoritate.
- Cum credeţi că mă pot apropia ideologic de unul (n.r. - Crin Antonescu) care a făcut ţăndări statul de drept.
- Îmi pun mare nădejde în Partidul Mişcarea Populară. Vreau să cresc acest partid şi în 2016 să câştige alegerile. Nu-i nicio nenorocire că Elena Udrea este mai vizibilă din partid. Ce să-i fac dacă este blondă şi este mai vizibilă.
Despre alegerile prezidenţiale
- Ponta va trebui să candideze. Şeful partidului va trebui să-şi asume cele mai grele candidaturi. Dacă alegerile ar fi azi, Victor Ponta are şanse mai mari în faţa lui Crin Antonescu. Dacă Ponta ajunge cu Antonescu în turul doi, în mod categoric nu l-aş vota pe Ponta. Eu sper ca niciunul dintre cei doi să ajungă preşedintele României.
- Nu spun că nu mă văd premier al României. Aş fi un premier infinit mai bun decât Ponta. Cu un Emil Boc la prezidenţiale, un om îm care aş avea cea mai mare încredere, şi de onestitate şi credinţă faţă de ţară, şi de faptul că ştie să pună priorităţile ţării deasupra celor de partid.
Întrebat dacă vede o rocadă între Antonescu şi Iohannis, pentru alegerile prezidenţiale, Băsescu a spus: "Da, ar fi o rocadă distrugătoare pentru Ponta şi Antonescu. Iohannis ar câştiga, el ar primi şi votul meu".
- Iohannis poate câştiga alegerile prezidenţiale şi dacă ar candida ca independent. Iohannis s-a reevaluat el, şi-a reevaluat modul de a exista în politică.
- Întrebat ce şanse crede că are Oprescu la prezidenţiale, Băsescu a comentat: "Credeţi că putem să exportăm miticismul în Ardeal? Miticismul de Dâmboviţa, credeţi că este gustat în Ardeal?".
Despre faptul că şi el a fost primar al Capitalei, şi a ajuns preşedinte, Traian Băsescu a răspuns: "Dar nu am fost «Mitic». Altfel, Oprescu e un om simpatic, dar nu cred că prinde la seriozitatea ardeleanului".
Despre Tăriceanu
- Eu ştiu când am guvernat cu el, a rămas istoria cum a băgat Tăriceanu cota unică. Nu este adevărat. Cota unică de 16% a fost soluţia mea, în pregătirea programului de guvernare. Cu ea am făcut campanie. Pe Tăriceanu îl luam, că nu îl cunoştea lumea, şi la marile mitinguri din 2004. Îl urcam, de mână, pe scenă, şi îi spuneam: «Hai, Căline, zi şi tu ceva». Deci ăsta era marele CăCălin Popescu TăriceanuEl este bun în PSD şi este un om care în ceea ce priveşte onoarea, stă foarte prost.
- După ce l-am desemnat ca premier, primul lucru pe care l-a făcut Tăriceanu a fost să dea afară PDL de la guvernare, iar apoi, în înţelegere cu PSD, să-l suspende pe şeful statului. Nu poţi să fii atât de necinstit şi să vrei să fii preşedintele României. Eu nu spun de carismă, de modul în care a reuşit să îi înşele pe foarte mulţi, însă uitaţi-vă la viaţa lui ca să vă daţi seama cum e şi ca politician.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Băsescu: Categoric nu-l mai desemnez din nou premier pe Victor Ponta. Lucrez la sesizarea Parchetului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe