UDMR a prezentat la Bruxelles situaţia Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş/ Kelemen: Nu renunţăm

UDMR a organizat, joi, la Bruxelles, şedinţa grupului parlamentar, unde a fost discutată evoluţia situaţiei reînfiinţării Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, Kelemen Hunor susţinând că nu va renunţa la ideea înfiinţării şcolii.

Urmărește
1715 afișări
Imaginea articolului UDMR a prezentat la Bruxelles situaţia Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş/ Kelemen: Nu renunţăm

UDMR a prezentat la Bruxelles situaţia Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş/ Kelemen: Nu renunţăm

La şedinţă a fost invitat şi secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz White.

„I-am spus liderului Partidului Popular European (PPE) că nu vom renunţa la ideea înfiinţării şcolii şi vom relua tot parcursul iniţial dacă este necesar. Nu vom avea linişte până când instituţia de învăţământ nu va funcţiona ca o personalitate juridică separată”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta a adăugat că Liceul Teologic trebuie să funcţioneze pentru că aceasta este dorinţa legitimă a comunităţii maghiare, iar înfiinţarea şi funcţionarea unei instituţii de învăţământ pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale este un act de normalitate într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene.

Membrii grupurilor parlamentare ale UDMR s-au întâlnit, la Bruxelles, şi cu europarlamentarii maghiari din Partidul Popular European.

„Atât timp cât avem reprezentanţi maghiari în Parlamentul European, cauza maghiară, problemele maghiarilor din România trebuie aduse în atenţia forului european. Toate discuţiile de la Bruxelles au avut scopul de a transmite Uniunii Europene necesitatea soluţionării problemei minorităţilor naţionale autohtone. Maghiarii din România trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi în ţara lor la fel ca celelalte minorităţi autohtone din Tirolul de Sud, Finlanda şi Belgia”, a susţinut liderul UDMR, se arată în documentul citat.

În ceea ce priveşte priorităţile perioadei următoare, liderul UDMR a menţionat pregătirile pentru alegerile europarlamentare din 2019 şi că pentru Uniune este esenţial ca în următorul mandat comunitatea maghiară să aibă doi sau chiar trei reprezentanţi în Parlamentul European.

„Prezentarea în Parlamentul European, dar şi în cadrul Partidului Popular European, a intereselor comunităţii maghiare din România este crucială, pentru că astfel putem găsi soluţii la nivelul Uniunii Europene pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea noastră, dar şi celelalte minorităţi din Europa. Retorica naţionalistă şi populistă s-a intensificat peste tot în Europa şi nu putem lăsa ca această tendinţă să predomine şi să afecteze proiectele legitime care vizează protecţia drepturilor minorităţilor”, a spus liderul deputaţilor UDMR, Korodi Attila, după şedinţa grupului parlamentar UDMR din Bruxelles.

Acesta a precizat, totodată, că dacă Uniunea Europeană ar pune în practică recomandările Consiliului Europei privind protecţia minorităţilor, educaţia în limba maternă nu ar mai fi în pericol.

„Nu renunţăm la acest drept al minorităţilor. Nu am renunţat nici atunci când am lansat iniţiativa cetăţenească Europeană Minority SafePack. Strângem 1 milion de semnături pentru ca să atragem atenţia Uniunii Europene asupra problemelor minorităţilor naţionale autohtone. Avem convingerea că iniţiativa noastră va reprezenta un nou capitol în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor şi că, în curând, va începe legiferarea în acest sens”, a susţinut Korodi.

La rândul său, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a spus că România trebuie ţină cont de acordurile internaţionale semnate în cee ace priveşte protecţia minorităţilor.

„La fel ca în Europa, în România există diversitate din punct de vedere etnic, iar pentru ca ţara să devină un stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, ar trebui să respecte aceste comunităţi etnice minoritare. Statul trebuie să conştientizeze că, deşi comunitatea maghiară este o minoritate, are dreptul de a-şi face vocea auzită şi de a lupta pentru drepturile ei”, a subliniat Cseke Attila.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici