Zgonea: NATO să adopte o poziţie fermă în soluţionarea conflictelor din apropierea graniţelor sale

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, la conferinţa cu tema "Profilul României în NATO la 10 ani după integrare", că Alianţa trebuie să adopte o poziţie fermă în privinţa soluţionării conflictelor prelungite din apropierea graniţelor sale.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Zgonea: NATO să adopte o poziţie fermă în soluţionarea conflictelor din apropierea graniţelor sale

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Credem că NATO trebuie să adopte o poziţie fermă în privinţa soluţionării conflictelor prelungite din apropierea graniţelor sale, având ca premise respectarea normelor şi principiilor de drept internaţional, a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor în cadrul frontierelor internaţional recunoscute", a spus Zgonea.

El a menţionat că NATO continuă să reprezinte o alianţă politico-militară solidă, care monitorizează cu maximă atenţie evoluţiile din vecinătatea imediată cu posibile implicaţii şi efecte destabilizatoare asupra securităţii şi stabilităţii spaţiului euro-atlantic.

"Ca stat de graniţă al NATO şi al UE, România şi-a folosit calitatea de membru pentru a contribui, prin politici şi mecanisme de cooperare ale celor două organizaţii, la încurajarea reformelor democratice şi promovarea stabilităţii în vecinătatea sudică şi estică", a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Acesta a spus că, în acelaşi timp, NATO, garant al securităţii statelor membre, al securităţii prin cooperare, trebuie să ofere un echilibru între rolul său fundamental, de furnizor al securităţii în acest spaţiu euro-atlantic, dar şi contributor la securitatea globală, mai ales în contextul actual.

"Participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare reprezintă un succes, prin care îşi consolidează poziţia de aliat de încredere în cadrul NATO", a opinat el.

Zgonea a mai spus că proiectul bilateral cu SUA este o contribuţie valoroasă la dezvoltarea sistemul NATO de apărare a teritoriului aliat din Europa împotriva ameninţărilor cu rachete balistice.

Acesta a mai declarat că profilul României în NATO se face remarcat prin coerenţă şi dinamism în susţinerea intereselor naţionale de securitate şi este un partener respectat în cadrul organizaţiei, având contribuţii substanţiale în domenii decisive.

"În ultimul deceniu, istoria ţării nostre s-a împletit cu cea a Alianţei Nord-Atlantice. Prin participarea la marile evenimente, la deciziile fundamentale şi la domeniile majore de acţiune. (…) Vom continua, alături de ceilalţi aliaţi, să investim capital politic, militar şi economic pentru a menţine Alianţa puternică", a subliniat VaValeriu Zgonea

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că "România sprijină consolidarea unei relaţii transatlantice echilibrate, în care aliaţii nord-americani şi europeni să îşi împartă în mod echitabil responsabilităţile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici