- Home
- Editorialiștii
- (09.01.2023, 07:55)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: 2023, pe plan intern, sub semnul lui Ce s-ar întîmpla dacă…
- Ion Cristoiu: Dacă intrăm sau nu în Schengen. Dacă intrăm, efectele nu vor fi cele prevăzute a avea loc dacă intram în 8 decembrie 2022. În 2023, nu se va mai repeta orizontul de aşteptare din 2022. În consecinţă nici Klaus Iohannis, nici PNL nu vor cîştiga electoral mare lucru.
- Ion Cristoiu: Dacă are sau nu loc rotaţia premierilor. Dacă are loc, ambele partide pierd. Prin premier, PSD îşi va asuma povara guvernării, asta într-un an deja electoral. Nicolae Ciucă nu va mai fi premier. El va trebui să conducă PNL ca preşedinte şi nu în calitate de administrator de pix. Mai mult ca sigur cu un Nicolae Ciucă preşedinte de partid, PNL se va prăbuşi în sondaje
- Ion Cristoiu: Dacă se desparte de Klaus Iohannis, PNL are şanse să-şi revină electoral. Da, dar asta ar însemna riscul marilor supărări din partea lui Klaus Iohannis. Care, ranchiunos cum îl ştim, nu iartă cînd e vorba de trădare. Dacă nu se desparte, PNL va avea parte de linişte. De o linişte de mormînt!
Urmărește
1009 afișări
Ion Cristoiu: 2023, pe plan intern, sub semnul lui Ce s-ar întîmpla dacă…
De cînd scriu în presa independentă (de 32 de ani, adică), la începutul fiecărui an, alăturîndu-mă tuturor istoricilor clipei din Lume, m-am încumetat să fac previziuni despre ce se va întîmpla în anul respectiv.
Anul acesta – 2023 – nu mă voi încumeta.
Am profeţit la începutul lui decembrie 2022 că sigur vom fi admişi în Schengen pe 8 decembrie 2022, la Consiliul JAI.
N-am fost admişi.
Previziunea mea n-a ţinut cont de un Adevăr pe care, culmea! tot eu l-am reamintit în numeroase rînduri:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Istoria e de genul feminin. Şi-şi face hachiţele prin intermediul bărbaţilor.
Bărbaţilor politici, desigur, care, bărbaţi fiind, sînt capabili de orice prostie sub puterea de seducţie a unei femei.
Cum să îndrăznesc, în aceste condiţii, să fac previziuni despre 365 de zile cînd m-am înşelat într-o previziune despre o săptămînă de zile?
Previziunile despre un an nou, la începuturile sale, sînt riscante deoarece:
a) În orice moment, pe parcursul anului respectiv, se pot ivi Evenimente la care Istoricul clipei nu s-ar fi putut gîndi nici măcar în vis.
Cine-şi imagina la începutul lui ianuarie 2020, că în 2020 omenirea va fi lovită de un virus?? Nu de un asteroid, ci de un virus.
Cine-şi imagina la începutul lui 2021 că pe plan intern PSD şi PNL vor alcătui o coaliţie de guvernare, mult mai greu de închipuit decît o căsătorie fericită dintre un Crocodil şi un Şarpe Boa?
Cine-şi imagina, în primele zile ale lui ianuarie 2022 că la finele lui februarie va izbucni Războiul Rusia – Occident sub înfăţişarea de Războiul Rusia – Ucraina?
b) Pe parcursul unui an sînt şi evenimente previzibile, fie continuări ale unor Evenimente din anul anterior, fie programate mai demult să se întîmple. Şi în cazul lor previziunile sînt riscante. Ceea ce pare acum în ianuarie ca o fatalitate s-ar putea să nu se întîmple. Ca, de exemplu, rotaţia de premieri dintre PNL şi PSD din mai 2023. A fost decisă prin Acordul de Guvernare.
Ei şi?
Ar fi primul şi singurul acord politic încălcat fără nici o remuşcare?
Conştient de riscurile unor previziuni pentru 2023, m-am gîndit la o formulă de compromis.
Să semnalez atît pe plan intern, cît şi pe plan extern, cele două posibilităţi de tranşare a unor evenimente care sigur se vor desfăşura.
Altfel spus, să trec în revistă ce s-ar întîmpla Dacă ...
1) Dacă intrăm sau nu în Schengen.
Dacă intrăm, efectele nu vor fi cele prevăzute a avea loc dacă intram în 8 decembrie 2022.
În 2023, nu se va mai repeta orizontul de aşteptare din 2022. În consecinţă nici Klaus Iohannis, nici PNL nu vor cîştiga electoral mare lucru.
Dacă nu intrăm, faptul va trece aproape neobservat. Să nu uităm că în 2022, românii nu-şi mai puneau problema admiterii. Cei de la Putere au scos-o de la naftalină. Sigur în 2023 cei de la Putere vor fi mai prudenţi în reaprinderea iluziilor. Astfel că neadmiterea va părea normală.
2) Dacă are sau nu loc rotaţia premierilor.
Dacă are loc, ambele partide pierd. Prin premier, PSD îşi va asuma povara guvernării, asta într-un an deja electoral. Nicolae Ciucă nu va mai fi premier. El va trebui să conducă PNL ca preşedinte şi nu în calitate de administrator de pix. Mai mult ca sigur cu un Nicolae Ciucă preşedinte de partid, PNL se va prăbuşi în sondaje.
Dacă n-are loc (mai ales dacă se va invoca Războiul din Ucraina) ambele partide vor avea de cîştigat.
3) Dacă PNL se desparte sau nu de Klaus Iohannis.
Capitalul politic al lui Klaus Iohannis e atît de firav încît oricine dă în preşedinte cîştigă electoral. Ce te faci însă dacă mai eşti ca PNL, partid aflat la cheremul lui Klaus Iohannis?
Dacă se desparte de Klaus Iohannis, PNL are şanse să-şi revină electoral. Da, dar asta ar însemna riscul marilor supărări din partea lui Klaus Iohannis. Care, ranchiunos cum îl ştim, nu iartă cînd e vorba de trădare. Dacă nu se desparte, PNL va avea parte de linişte.
De o linişte de mormînt!
4) Dacă trece sau nu modificarea Codului Penal prin care SRI revine în Justiţie.
Dacă trece, PSD va avea de pierdut. Mai întîi pentru că PSD va da principalele victime ale reînvierii Binomului SRI-DNA. Apoi, pentru că în ochii electoratului PSD asta ar trece drept o concesie de neiertat făcută USR.
Dacă nu trece, nu va pierde nimeni.
Evident, dacă nu va trece prin amînarea la infinit a dezbaterii Proiectului de Lege în Parlament şi nu prin respingerea la vot.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe