Alertă sexuală: boli precum gonoreea şi sifilisul sunt în creştere în toată Europa

Cifrele reies dintr-un studiu făcut de Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, concluzia fiind că unele pot duce la infertilitate.

Urmărește
599 afișări
Imaginea articolului Alertă sexuală: boli precum gonoreea şi sifilisul sunt în creştere în toată Europa

Alertă sexuală: boli precum gonoreea şi sifilisul sunt în creştere în toată Europa

Cazurile de boli cu transmitere sexuală sunt în creştere în Europa, cu 48% mai multe cazuri de gonoree, 34% de sifilis şi 16% de chlamydia. Alarma a fost trasă de un studiu al ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor), publicat în „Eurosurveillance”.

Constatările relevă o creştere îngrijorătoare a cazurilor de sifilis, gonoree şi chlamydia, indicând nevoia urgentă de o mai mare conştientizare a transmiterii ITS (infecţii cu transmitere sexuală) şi importanţa creşterii gradului de conştientizare şi consolidarea prevenţiei, accesul la testare şi tratamente eficiente pentru a aborda această provocare de sănătate publică. Dar studiul dezvăluie, de asemenea, că din ce în ce mai puţine persoane folosesc prezervative în relaţiile sexuale.

În 2022, numărul cazurilor raportate a înregistrat o creştere semnificativă faţă de anul precedent, raportându-se pe lângă creşterea cu 48% a cazurilor de gonoree, creşterea cu 34% a cazurilor de sifilis şi creşterea cu 16% a cazurilor de chlamydia, o creştere notabilă şi a cazurilor de limfogranulomul veneric şi sifilisul congenital, cauzate de transmiterea de la mamă la făt.

Aceste tendinţe evidenţiază necesitatea urgentă de acţiuni imediate pentru a preveni transmiterea ulterioară şi pentru a atenua impactul ITS asupra sănătăţii publice. „Abordarea răspândirii substanţiale a cazurilor de ITS necesită o atenţie urgentă şi eforturi concertate”, a spus Andrea Ammon, directorul ECDC.

În lumina creşterii cazurilor de ITS în Europa, oamenii ar trebui să ia măsuri proactive pentru a se proteja pe ei înşişi şi pe partenerii lor. Testarea pentru ITS, în special pentru persoanele cu parteneri sexuali noi sau multipli, este esenţială pentru diagnosticarea precoce şi tratamentul în timp util.

Deşi infecţiile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia, gonoreea şi sifilisul, sunt tratabile, ele pot duce totuşi la complicaţii grave de sănătate dacă nu sunt tratate. Acestea includ, dar nu se limitează la, boala inflamatorie pelvină sau durerea cronică.

În plus, chlamydia şi gonoreea pot duce la infertilitate, în timp ce sifilisul poate provoca probleme neurologice şi cardiovasculare. O infecţie cu sifilis netratată în timpul sarcinii poate duce la vătămări grave la bebeluşi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sex,
boli,
europa

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici