- Home
- Sănătate
- (25.03.2024, 10:53)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea mai bună dietă este cea flexibilă: iată cum funcţionează
Este un regim care poate garanta diverse beneficii, pentru sportivi şi nu numai.
Urmărește
728 afișări
Cea mai bună dietă este cea flexibilă: iată cum funcţionează
Sunt cei care se concentrează pe keto şi cei pe paleo în timp ce, aproape de vară, pe reţelele de socializare apar diete noi şi bizare promiţând miracole. Medicii subliniază de ceva timp că nu toate dietele îşi ţin promisiunile. De fapt, adesea este exact invers. Ei promovează dieta flexibilă.
Conceptul a fost reluat recent în best sellerul „Think Like A Dietitian”, de Joyce Patterson, specialist în îngrijirea diabetului şi educaţie la Michigan Medicine din Ann Arbor (SUA), şi se bazează pe conceptul că flexibilitatea alimentară este mai durabilă decât un plan de dietă rigid şi, de asemenea, poate produce rezultate mai bune în timp. Concept exprimat în urmă cu câţiva ani şi în cartea „Dieta nu este o dietă”, a nutriţionistului italian Debora Rasio.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA permite contractorilor militari să opereze în Ucraina: O schimbare majoră în sprijinul acordat Kievului
-
S-a aflat cine a fost mai întâi dintre ou şi găină
-
FBI dezvăluie că a dejucat un complot iranian pus la cale să-l ucidă pe Trump
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Discuţie în 3, Trump-Zelenski-Musk / Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
Cele mai populare diete se bazează pe puţine dovezi ştiinţifice, deşi există unele precum dieta mediteraneană care se bucură de un sprijin ştiinţific larg şi altele precum postul ketogenic şi intermitent care, sub supraveghere medicală, se pot dovedi eficiente în menţinerea unor afecţiuni metabolice.
Dar nu toată lumea este capabilă să le urmeze şi să beneficieze de ele. „Atunci când o dietă arată rezultate promiţătoare în cercetare, mulţi medici bine intenţionaţi, dar lipsiţi de cunoştinţe nutriţionale, se grăbesc să o recomande”, admite Patterson. „Dar de la dietele sărace în grăsimi la dietele sărace în carbohidraţi şi până la post, cele mai populare diete sunt, în mod ironic, cele mai restrictive. Şi nu este de mirare că tind să fie nesustenabile pe perioade lungi”.
Ce este dieta flexibilă
Dieta flexibilă este un regim alimentar care nu dă sau nu ar trebui să dea senzaţia de a fi „la dietă”. Implica monitorizarea aportului de macronutrienti (proteine, carbohidrati, grasimi) pentru a atinge un obiectiv de compoziţie corporală. În dieta flexibilă, niciun aliment nu este considerat bun sau rău.
Şi fiecare aliment (neprocesat) îşi are locul în ceea ce priveşte sănătatea şi performanţa. În practică, mâncarea este cea care se adaptează stilului de viaţă, nu invers. Scopul este să ne atingem obiectivele de sănătate, fără a sacrifica preferinţele alimentare. Pe scurt, mai mult decât o dietă, este un mod de a mânca care este durabil pe termen lung, dacă nu pentru toată viaţa. Asta nu înseamnă că ne putem răsfăţa cu tot ce ne place.
O dietă flexibilă care se respectă necesită întotdeauna conştientizare şi măsură, cu cele 3 componente care alcătuiesc caloriile din alimentele noastre: proteine, grăsimi şi carbohidraţi. Fiecare macronutrient este alcătuit din cantităţi diferite de calorii şi are efecte unice asupra corpului.
Nu toată lumea este în favoarea acestei abordări. Totuşi, Patterson consideră că cele mai multe diete flexibile funcţionează pentru că, indiferent dacă controlăm caloriile, carbohidraţii, grăsimile sau proteinele, de obicei se aplică unele concepte de bază, cum ar fi controlul zaharurilor adăugate şi a nutrienţilor şi alimentele ultraprocesate.
Expertul american sugerează, de exemplu, regula „80/20” care presupune respectarea recomandărilor dietetice în 80% din ocazii şi să nu vă faceţi griji pentru restul de 20%, ţinând cont de practic, gusturile şi interacţiunile sociale. Indiferent de tipul de dietă flexibilă ales - întotdeauna cu ajutorul unui expert în nutriţie - o mare parte din literatura ştiinţifică este de acord cu faptul că o dietă flexibilă şi sănătoasă are succes.6
Citește pe alephnews.ro: Iranul plănuia să îl asasineze pe Trump înainte de realegerea sa ca Președinte. Procurorii federali din Manhattan acuză agenții IRGC de complot
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Amenințările cu bombă din timpul alegerilor SUA au vizat zonele democrate. FBI spune că amenințările ar veni din Rusia
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
CANCAN.RO
Obiceiul care poate duce la tulburări neurologice GRAVE. Avertismentul medicului nutriționist Mihaela Bilici pentru românii care nu renunță la el
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 21:30
Patru români morţi în inundaţiile din Spania şi 7 români în continuare dispăruţi
-
ieri, 19:13