Efecte nebănuite pe care le are singurătatea, descoperite de cercetători

Interacţiunile sociale contribuie la întărirea sistemului imunitar, în timp ce izolarea creşte riscul de inflamaţii şi infecţii virale, potrivit unei analize care centralizează mai multe studii interdisciplinare care au avut ca subiect impactul relaţiilor sociale asupra longevităţii şi bunăstării.

Urmărește
2608 afișări
Imaginea articolului Efecte nebănuite pe care le are singurătatea, descoperite de cercetători

Efecte nebănuite pe care le are singurătatea, descoprite de cercetători

Lydia Denworth, editor contributor al Scientific American şi autoare a volumului "I Can Hear You Whisper: An Intimate Journey Through the Science of Sound and Language and Toxic Truth: A Scientist, A Doctor and the Battle Over Lead", demonstrează în articolul intitulat "Friendship" ("Prietenie") că izolarea socială este un factor de risc major pentru sănătate.

Un articol publicat în 1988 în revista Science, de Jim House, profesor la Universitatea din Michigan, a făcut o analiză a mai multor studii în domeniu care a stabilit că "relaţiile sociale sau mai degrabă lipsa relativă a acestora" rivalizează cu fumatul şi obezitatea în ceea ce priveşte asocierea cu diverse boli şi decesul.

În 2007, cercetătorii John Cacioppo şi Steve Cole au descoperit că leucocitele se manifestă diferit în cazul persoanelor izolate social şi al celor cu o viaţă socială bogată. La persoanele singuratice, genele care activează reacţii inflamatoare erau exacerbate. În acelaşi timp, genele asociate cu reacţiile antivirale funcţionau la limite inferioare.

Cole a arătat că singurătatea influenţează corpul la nivel molecular făcându-l să se simtă ”ameninţat şi nesigur”.

În acelaşi timp, legăturile sociale par să întărească sistemul imunitar şi să determine un răspuns mai eficace în faţa ameninţărilor de îmbolnăvire.

Concluziile sunt doar într-un stadiu iniţial, multe date fiind obţinute după studii efectuate pe grupuri mici fără a fi coroborate cu alte cercetări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici