29.000 de tone de ambalaje SGR predate de RetuRO către reciclatori în primele 6 luni de funcţionare a programului

ADVERTORIAL

1279 afișări
Imaginea articolului 29.000 de tone de ambalaje SGR predate de RetuRO către reciclatori în primele 6 luni de funcţionare a programului

29.000 de tone de ambalaje SGR predate de RetuRO către reciclatori în primele 6 luni de funcţionare a programului

Bucureşti, 20 iunie 2024 RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, informează că în primele 6 luni de funcţionare a programului a predat către reciclatori 29.000 de tone de ambalaje SGR, ceea ce reprezintă aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje returnate şi colectate de la consumatori. Din cantitatea colectată şi trimisă către staţiile de reciclare, aproximativ 90% a fost direcţionată către operatori locali, urmărind principiul bottle-to-bottle, care asigură că materia primă secundară ajunge în acelaşi tip de produs din care a provenit.

SGR este un proiect naţional cu real impact asupra întregului lanţ de colectare-reciclare şi un instrument transparent privind trasabilitatea cantităţilor colectate şi direcţionate spre reciclare. În cele 6 luni de la implementare, Sistemul de Garanţie-Returnare a evoluat constant: 152.000 de tone de ambalaje au fost puse pe piaţă de către producători, dintre care 34.000 de tone fiind colectate de la lansarea sistemului, până la finalul lunii mai a.c. În prezent, aproximativ 2.000 de curse zilnice sunt efectuate de cele 600 de mijloace de transport implicate în procesul de colectare zilnică a ambalajelor SGR. Aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje colectată a fost deja direcţionată către unităţi de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism complex, confirmând astfel funcţionarea eficientă a Sistemului de Garanţie-Returnare.

“RetuRO asigură cu succes nu doar întoarcerea materialelor în piaţă, ci şi transparenţa circuitului ambalajelor pe întreg lanţul, din etapa punerii lor pe piaţă, a colectării, până la etapa de reciclare. Sistemul de Garanţie-Returnare dezvoltă o infrastructură cuprinzătoare care susţine eforturile de reciclare în România, infrastructură ce integrează tehnologie, echipamente de ultimă generaţie, planificarea strategică, şi, cel mai important, implicarea comunităţii. Rezultatele înregistrate în primele şase luni de la lansarea acestui program naţional în România ne întăresc convingerea că împreună cu toate părţile implicate vom contribui decisiv la consolidarea unei economii circulare în România”, declară Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO.

Calitatea materiei prime secundare furnizate de RetuRO este net superioară oricărui tip de material (PET, sticlă, metal) recuperat prin alte fluxuri de colectare, aspect confirmat de către operatorii de reciclare. Acest lucru generează un impact pozitiv asupra procesului lor de producţie, de exemplu, prin eficientizarea consumului de energie. De asemenea, reciclatorii certifică faptul că baloţii primiţi prin SGR furnizează şi cantităţile necesare pentru asigurarea unui proces de reciclare continuu.

Prin prisma economiei circulare, RetuRO asigură întoarcerea materialelor în piaţă, precum şi transparenţa parcursului acestor materiale pe întregul lanţ, din momentul punerii pe piaţă, colectării, până la reciclare. RetuRO publică lunar rapoarte preliminare (pe data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară de colectare) şi rapoarte finale (pe data de 25 a fiecărei luni, pentru luna anterioară de colectare), care includ cantităţile de ambalaje predate spre reciclare şi cantităţile de ambalaje intrate în instalaţiile de reciclare.

RetuRO colaborează cu cele mai mari companii de reciclare din industria locală, pe diferite tipuri de materiale. Selecţia acestora are în vedere criterii precum capacităţile de procesare a ambalajelor preluate pentru reciclare, tehnologiile disponibile pentru reciclare, experienţa în domeniul reciclării şi reputaţia în industrie, precum şi stabilitatea financiară.

Nu în ultimul rând, procesul de selecţie a operatorilor de reciclare are în vedere ca ambalajele SGR, care devin materie primă secundară, să fie reciclate conform principiului bottle-to-bottle, astfel încât materia primă secundară să ajungă în acelaşi tip de produs din care a provenit.

Sistemul de Garanţie-Returnare reprezintă un pas semnificativ în direcţia promovării unei economii circulare în România. SGR este un instrument util, transparent şi accesibil, care contribuie la un mediu mai curat pentru un viitor sustenabil.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcţionează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcţionează cu finanţare exclusiv privată şi are rolul de a asigura transparenţa asupra cantităţilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piaţă şi returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deşeurilor de ambalaje, în vederea atingerii ţintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici