România îl contestă pe omul lui Putin. Cine este Ruben Vardanyan

Candidat loial Kremlinului la Premiul Nobel pentru Pace, Ruben Vardanyan, este contestat de 123 de parlamentari din Ucraina, România, Lituania şi Letonia: „Avem nevoie de instituţii puternice şi din punct de vedere cultural”.

2291 afișări
Imaginea articolului România îl contestă pe omul lui Putin. Cine este Ruben Vardanyan

Ruben Vardanyan, dreapta

Deputaţi din Ucraina, Germania şi Danemarca, cărora li s-au alăturat cei din România, Lituania şi Letonia, spun că nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace a lui Ruben Vardanyan, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, face parte din războiul hibrid al Rusiei împotriva Uniunii Europene.

Ruben Vardanyan este un oligarh de origine armeană considerat „omul lui Putin”, care, potrivit presei ruse, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în primăvara acestui an.

Vardanyan este cunoscut pentru faptului că companiile lui transferau în secret bani apropiaţilor lui Putin. În perioada 2006-2013, peste 4,6 miliarde de dolari au trecut prin conturile reţelelor offshore ale lui Vardanyan, potrivit unei investigaţii jurnalistice a Proiectului de Raportare a Crimei Organizate şi a Corupţiei.

În 2020, liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care a murit anul acesta într-o închisoare din Rusia, l-a acuzat pe Vardanyan de luare de mită în valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari.

Ruben Vardanyan a fost inclus pe lista de sancţiuni a SUA şi UE. Vardanyan, declarat oficial de Kiev „complice la crimele autorităţilor ruse împotriva Ucrainei”, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pentru „dezvoltarea iniţiativelor de pace”.

Prima agenţie care a anunţat candidatura pentru acest premiu a fost Sputnik, unul dintre principalii purtători de cuvânt ai propagandei Kremlinului din afara Rusiei. Luna trecută, un grup de 18 deputaţi ucraineni a semnat o scrisoare colectivă către Comitetul Nobel, cerând respingerea candidaturii lui Ruben Vardanyan pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Anterior, în perioada aprilie-mai a acestui an, alţi 123 de deputaţi din 4 ţări, inclusiv Ucraina, au semnat scrisori colective şi au făcut apel la Comitetul Nobel să respingă candidatura lui Vardanyan în 2024 şi în anii următori.

Printre aceştia se numără 18 deputaţi ai Radei Supreme a Ucrainei, 71 deputaţi ai Seimas al Republicii Lituania, 21 deputaţi ai Saeima Letoniei şi 12 parlamentari ai Camerei Deputaţilor a României, precum şi un membru al Parlamentului European din România.

Comitetul Nobel în sine nu a comentat încă situaţia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici