- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.08.2014, 17:09)
- Catalin Lupasteanu
Video Adrian Năstase, ELIBERAT din penitenciar: Am rămas acelaşi, am diverse idei extravagante. Am primit oferte de la un guvern străin, scriu o carte, intenţionez să mă întorc la catedră - VIDEO şi FOTO
Adrian Năstase a ieşit, joi seară, din penitenciar, fiind întâmpinat de cei doi fii ai săi, el declarând presei că a rămas acelaşi, că ultimii ani l-au întărit şi precizând că are "diverse idei extravagante", pe care însă nu le dezvăluie acum.
Urmărește
11218 afișări
UPDATE 19:25 Năstase: Am primit oferte de la un guvern străin, scriu o carte, intenţionez să mă întorc la catedră
Adrian Năstase a declarat, joi, la ieşirea de la Jilava, că a primit oferte de la multinaţionale, dar şi de la un guvern străin, că ar vrea să fie consultant politic, că scrie o carte intitulată "Traversarea deşertului" şi că intenţionează să se întoarcă la catedră.
"Ştiţi foarte bine că în următorii nouă ani eu practic nu voi putea să ocup funcţii publice şi, din acest punct de vedere, mi-a făcut mare plăcere să primesc diverse oferte de la nişte societăţi multinaţionale şi de la un guvern străin. Să nu mă întrebaţi de unde pentru că oricum nu o să vă spun. Dar dacă nu mai este nevoie de mine în România, aşa cum au hotărât instanţele, în mod evident va trebui să găsesc un drum pentru viitor", a spus Năstase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
Întrebat cum arată în prezent omul politic Adrian Năstase, el a arătat din nou că în momentul de faţă nu are dreptul să voteze, să fie ales şi să ocupe funcţii publice.
"Aş vrea să fiu eventual consultant politic şi eventual să fac contracte cu unele dintre televiziunile voastre pentru a explica diverse lucruri", a adăugat Adrian Năstase.
Întrebat de ce şi-a lăsat barbă şi dacă va renunţa acum la ea, Năstase a răspuns negativ, adăugând că i s-a spus că, arătând astfel, ar putea obţine cu uşurinţă un rol într-un film. "Nu ştiu (ce rol, n.r.), dar aştept oferte. Există nenumărate documentare la unele televiziuni în care n-aş vrea să joc", a mai răspuns fostul premier la întrebările jurnaliştilor.
Întrebat ce făcea înainte să fie eliberat, Năstase a răspuns că tocmai terminase o discuţie cu o parte din "colegii" săi despre Constantin Brâncoveanu şi şi-a adus aminte că "de fapt trădarea boierilor a dus la apariţia domnitorilor fanarioţi în România".
Năstase a mai spus că scrie o carte care se intitulează "Traversarea deşertului" şi în care va include experienţa penitenciarului şi că intenţionează să se întoarcă la catedră, la Facultatea de Drept.
Totodată, Năstase i-a anunţat pe jurnalişti că nu va acorda interviuri în perioada următoare.
Adrian Năstase a plecat, joi seară, din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a decis, definitiv, ca fostul premier să fie eliberat condiţionat, pentru că a executat o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare.
UPDATE 19:15 Năstase vorbeşte, la ieşirea de la Jilava, despre anticipate, amnistie fiscală, graţiere, puşcării
Adrian Năstase a vorbit, joi, la ieşirea de la Jilava, despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate, a votului pe liste pentru profesionalizarea Parlamentului, despre aministie fiscală, graţiere, şi a subliniat că penitenciarul, cum este acum, e o instituţie depăşită.
Năstase a spus că "statul român în momentul de faţă are numai două puteri: executivul, format din preşedinte şi guvern, şi justiţia".
"Ar fi necesară o a treia putere, legislativul, şi probabil, fiindcă acum pot să vorbesc mai liber, aş spune că ar fi nevoie anul viitor de alegeri parlamentare anticipate, care să construiască un Parlament solid şi care să rezolve unele dintre problemele care în momentul de faţă sunt fără răspuns. Dar ar fi nevoie fără îndoială de o schimbare a legii electorale şi de revenirea la alegerile pe listă astfel încât să se profesionalizeze Parlamentul".
El a mai prezentat o altă idee, spunând că nu crede că aceasta va surpinde.
"Cred că ar trebui înţeles un lucru simplu: din când în când este nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar este nevoie şi de o lege a graţierii", a declarat fostul premier, precizând că această lege a graţierii ar trebui "să fie într-o formulă înţeleaptă, nu aberantă, cu limite până la 7 ani".
Năstase a mai menţionat că, la ieşirea din penitenciar, a fost salutat de la geamuri de unii din deţinuţi şi a apreciat că "penitenciarul, aşa cum este acum, este depăşit" şi, drept urmare, reprezintă "o fabrică de recidivă".
UPDATE: 19:10 Năstase a ieşit din penitenciar: Am rămas acelaşi, am diverse idei extravagante
Adrian Năstase a ieşit, joi seară, din penitenciar, fiind întâmpinat de cei doi fii ai săi, el declarând presei că a rămas acelaşi, că ultimii ani l-au întărit şi precizând că are "diverse idei extravagante", pe care însă nu le dezvăluie acum.
"Am rămas acelaşi. Încercările din ultimii ani cred că m-au întărit", a spus Năstase, adăugând că are nevoie de timp pentru a-şi contura proiectele pentru viitor.
El a mai spus că vrea să stea cu familia, dar şi că are "diverse idei extravagante", pe care însă nu le dezvăluie acum jurnaliştilor şi nici nu ştie dacă le va dezvălui.
"În ultimii 10 ani aţi dus-o foarte bine fără mine, în ultimii trei ani şi mai bine", a mai spus Năstase.
UPDATE 18:54 - Andrei Năstase: Tata merge la Cornu, nu la locuinţa din Zambaccian
Fiul cel mare al lui Adrian Năstase, Andrei, a declarat joi că tatăl său va face declaraţii imediat după ce va ieşi din Penitenciarul Jilava şi că apoi nu va merge la locuinţa familiei din Zambaccian, ci la Cornu, în judeţul Prahova.
Andrei Năstase a venit la Penitenciarul Jilava, însoţit de Codrin Ştefănescu, pentru a-l aştepta pe tatăl său, după ce instanţa a decis că Adrian Năstase poate fi eliberat condiţionat.
Întrebat dacă Adrian Năstase va merge de la penitenciar la locuinţa familiei din strada Zambaccian, Andrei Năstase a spus că va merge la Cornu.
"Nu vom merge acasă, în Zambaccian, vom merge la Cornu (...) E o toamnă importantă", a mai spus Andrei Năstase.
Întrebat când va face declaraţii Adrian Năstase, fiul acestuia a spus că va vorbi cu jurnaliştii imediat după ce iese din penitenciar.
Andrei Năstase a mai spus că în seara aceasta va fi o atmosferă de familie.
"În sfârşit ne vom aduna gândurile şi vom putea vorbi unul cu altul fără diferite probleme şi diferite impedimente", a adăugat Andrei Năstase.
UPDATE 17:09 Adrian Năstase va fi eliberat din penitenciar
Adrian Năstase va pleca joi din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a decis, definitiv, ca fostul premier să fie eliberat condiţionat, pentru că a executat o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare.
Instanţa a respins contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a menţinut decizia Judecătoriei Sectorului 4, prin care s-a stabilit ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat condiţionat.
Tribunalul Ilfov a dispus punerea de îndată în libertate a lui Adrian Năstase, acesta urmând să plece joi din Penitenciarul Jilava.
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Năstase, liber după două condamnări şi 500 de zile petrecute în penitenciar. Ce presupune eliberarea condiţionată
Citeşte şi:
MEDIAFAX ZOOM: Adrian Năstase - GALERIE FOTO
Judecătoria Sectorului 4 a decis, în 23 iulie, că Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii", poate fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsă.
Propunerea a fost înaintată Judecătoriei Sectorului 4 de comisia responsabilă din Penitenciarul Jilava, care a arătat că Adrian Năstase "a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar".
"Astfel, potrivit caracterizării ataşate la dosar, petentul condamnat a participat în mod constant la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere, implicându-se cu precădere în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate. Totodată, urmare a participării la activităţile de educaţie a fost recompensat de opt ori, fără ca pe întreaga perioadă de detenţie să fi fost sancţionat disciplinar. A publicat trei lucrări ştiinţifice (în decembrie 2012, mai 2014 şi iunie 2014) pentru care s-au considerat 105 zile executate din durata pedepsei. Toate aceste aspecte ultim menţionate în referire la petentul condamnat formează instanţei opinia că pe parcursul detenţiei comportamentul petentului condamnat a fost unul foarte bun, aşa cum şi unitatea de penitenciar a apreciat în caracterizarea înaintată la dosar", a scris judecătorul în motivarea deciziei.
Instanţa a apreciat că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea lui Adrian Năstase şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.
Judecătorul a menţionat că scopul preventiv şi educativ al pedepsei a fost atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei au fost îndeplinite, "astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional".
Judecătorul a aplicat legea penală mai favorabilă, conform articolului 5 din noul Cod penal, analizând condiţiile impuse de lege pentru acordarea liberării condiţionate conform legislaţiei anterioare, iar nu conform noilor reglementări penale intrate în vigoare la 1 februarie 2014.
Astfel, potrivit articolului 59 din vechiul Cod penal, "poate fi liberat condiţionat condamnatul care a executat fracţia de pedeapsa prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele penale", iar conform articolului 60 alineatul 2, "fracţia de pedeapsă executată trebuie să fie de 1/3, în cazul condamnaţilor trecuţi de vârsta de 60 de ani, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prev. la art. 59 alin. 1 din vechiul C. pen".
Pentru a putea fi eliberat condiţionat, Adrian Năstase a trebuit să execute o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, respectiv 547 de zile, acesta executând în total 556 de zile de închisoare (la data analizei la comisie - 3 iulie 2014), în care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executată în prima condamnare, şi 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări ştiinţifice.
În 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian", să adauge un spor de şase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.
Din pedeapsa lui Adrian Năstase a fost scăzută perioada în care a stat în penitenciar, respectiv nouă luni (272 de zile), din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a executat condamnarea de doi ani primită în dosarul "Trofeul calităţii".
Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.
Citeşte şi:
DNA cere o nouă expertiză psihologică în cazul lui Năstase şi depune copii de pe blogul acestuia
Citeşte şi:
MOTIVARE: Adrian Năstase a avut un comportament foarte bun în detenţie, a scris lucrări şi a fost recompensat
Citeşte şi:
Sporul de pedeapsă pentru Năstase, dat pentru că a comis fapte de corupţie când era premier
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: ANALIZĂ: Năstase, liber după două condamnări şi 500 de zile petrecute în penitenciar. Ce presupune eliberarea condiţionată
Citește și: MESAJUL lui Ponta legat de eliberarea lui Adrian Năstase din penitenciar: "Mă bucur fff mult că va fi în seara aceasta alături de familia sa!"
Citește și: MEDIAFAX ZOOM: Adrian Năstase - GALERIE FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe