Alegerile la CSM au fost supendate după ce instanţa a sesizat Curtea Constituţională

Alegerile pentru componenţa CSM au fost suspendate de instanţă, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis sesizarea Curţii Constituţionale a României, pentru a se stabili dacă mandatulul fiecărui membru CSM este valabil şase ani, independent de mandatele celorlalţi membri.

Urmărește
1068 afișări
Imaginea articolului Alegerile la CSM au fost supendate după ce instanţa a sesizat Curtea Constituţională

CCR, sesizată de instanţă în legătură cu alegerile pentru componenţa CSM, alegerile fiind suspendate

"Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de sesizare a Curţii Constituţionale invocată de pârâtul CSM. Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de reclamantă. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale a României cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 54 alin. 1 teza I şi art. 57 din Legea 317/2004. Admite acţiunea. Dispune suspendarea executării hotărârii CSM nr. 338/29.03.2016 până la pronunţarea instanţei de fond", a decis Curtea de Apel Bucureşti.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a acţionat în instanţă Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu organizarea alegerilor pentru componenţa consiliului, după ce noua modalitate aprobată de CSM, în urma unei hotărâri a Senatului, prevede ca mandatulul fiecărui membru să fie valabil şase ani, independent de mandatele celorlalţi membri.

"Hotărârea a cărei revocare o solicităm prevede data alegerilor doar pentru o parte din locurile elective prin votul magistraţilor, deşi mandatele membrilor Consiliului nu pot depăşi mandatul consiliului in care membrii au fost aleşi. Este evident, din cuprinsul dispoziţiilor legale şi constituţionale, că toate mandatele membrilor aleşi încetează la momentul finalizării mandatului consiliului însuşi, ele neputând curge în mod individual şi independent de mandatul consiliului", arată UNJR în plângerea înaintată instanţei.

"Dacă s-ar accepta opţiunea Senatului materializată prin hotărârea menţionată, nu va mai exista niciodată un nou Consiliu, o „şedinţă de constituire” pentru ca membrii săi vor fi într-un continuu proces de înnoire", mai arată UNJR în documentul citat.

Potrivit legii fundamentale, durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de şase ani. Uniunea Judecătorilor susţine că "CSM este un organ colectiv şi nu individual, de unde reiese că durata mandatului se referă la Consiliu ca întreg, şi nu la mandatul fiecărui membru luat individual".

CSM a decis să organizeze procedura de alegere în cazul a 6 din 14 membrii aleşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici