Alexandru Iacobescu, apropiat al lui Ghiţă, nu s-a dus la DNA pentru audieri. Va fi adus cu mandat

Omul de afaceri Alexandru Iacobescu, care conduce mai multe firme despre care procurorii susţin că sunt controlate de către Sebastian Ghiţă şi ale căror conturi au fost puse sub sechestru de DNA, nu s-a prezentat miercuri la DNA Ploieşti, unde a fost citat ca martor, el urmând să fie adus cu mandat.

Urmărește
733 afișări
Imaginea articolului Alexandru Iacobescu, apropiat al lui Ghiţă, nu s-a dus la DNA pentru audieri. Va fi adus cu mandat

Alexandru Iacobescu, apropiat al lui Ghiţă, nu s-a dus la DNA pentru audieri; va fi adus cu mandat (Imagine: Liviu Untaru/Mediafax Foto)

Omul de afaceri Alexandru Iacobescu, care conduce mai multe firme ale căror bunuri au fost puse sub sechestru de către procurorii DNA, fusese citat ca martor în dosarul în care Sebastian Ghiță este acuzat de mai multe infracţiuni şi trebuia să se prezinte la DNA Ploieşti la ora 13:30, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acesta nu a ajuns la DNA, surse judiciare declarând că urmează să fie adus într-o altă zi cu mandat, dacă va continua să refuze să dea declaraţii în faţa procurorilor.

Iacobescu este cunoscut drept unul dintre apropiaţii deputatul Sebastian Ghiţă, numele său apărând în declaraţia de avere a parlamentarului ca beneficiar al unor împrumuturi acordate în nume personal de către Ghiţă. Astfel, conform declaraţiei de avere din vara anului 2014, depusă de Sebastian Ghiţă la Camera Deputaţilor, parlamentarul i-a împrumutat în nume personal lui Alexandru Iacobescu 90.300.000 de euro şi patru milioane de dolari.

În cea mai recentă declaraţie de avere depusă de Ghiţă în vara acestui an la Parlament se păstrează cuantumul celor două împrumuturi acordate în nume personal, însă nu mai este făcut public numele debitorului.

Miercuri, la DNA Ploieşti au fost citate mai multe persoane care conduc unele dintre cele 54 de firme pe bunurile cărora procurorii DNA au pus sechestru şi despre care anchetatorii spun că în realitate sunt controlate de către Sebastian Ghiţă.

Printre cei care au dat declaraţii în calitate de martori se numără fratele lui Alexandru Iacobescu, Vlad Iacobescu, dar şi cumnatul lui Sebastian Ghiţă, Cristian Anastasescu.

La ieşirea de la audierile de miercuri de la DNA Ploieşti, Anastasescu a declarat că sechestrul instituit de către procurori pe conturile firmei pe care o administrează i-a afectat grav afacerile.

Patru oameni de afaceri care controlează unele dintre firmele pe conturile cărora procurorii DNA au pus sechestru în dosarul în care Sebastian Ghiţă este acuzat de mai multe infracţiuni erau aşteptaţi, miercuri, la DNA Ploieşti, pentru a fi audiaţi în calitate de martori în acest dosar.

Cumnatul lui Sebastian Ghiţă, Cristian Anastasescu, a afirmat, la intrarea în sediul DNA, că nu a fost citat, ci a venit din proprie iniţiativă pentru a sta de vorbă cu procurorii. Miercuri, la DNA au mai fost audiaţi ca martori Vlad Iacobescu, fratele lui Alexandru Iacobescu, şi Gabriel Marian Anghel.

Marţi, a fost audiat la DNA Ploieşti şi fostul director general al SC Hidro Prahova Dumitru Pantea, care a susţinut că îl cunoaşte de 20 de ani pe Sebastian Ghiţă, deşi acesta afirmase, săptămâna trecută, că nu îl cunoaşte pe Pantea.

Pantea a fost audiat la DNA Ploieşti în calitate de suspect în dosarul de corupţie în care sunt inculpaţi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, precum şi deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

Marţi, la DNA Ploieşti, a fost audiată în calitate de martor şi directorul economic al SC Hidro Prahova, Cătălina Bozianu, care la ieşire a declarat că nu putea să nu facă deconturile către SC Grossman Engineering Group, firma lui Iulian Herţanu, atât timp cât o factură avea toate vizele şi era asumată de către dirigintele de şantier.

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar, pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri europene, constituire de grup infracţional.

În acelaşi dosar, au mai fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici