- Home
- Social
- CLUJ, (26.02.2016, 11:33)
- Vasile Măgrădean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul SUA la Bucureşti: Sunt ameninţări din toate direcţiile. La Est, Rusia destabilizează securitatea europeană. România ar trebui felicitată
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, consideră că lumea actuală se confruntă cu ameninţări din toate direcţiile, menţionând că la Est există o Rusie "revanşardă", care destabilizează securitatea europeană, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
3118 afișări
Ambasadorul SUA la Bucureşti: Lumea se confruntă cu ameninţări din toate direcţiile. La Est e Rusia, care destabilizează securitatea europeană (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)
Hans Klemm a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), că Rusia a devenit extrem de inovatoare în privinţa utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea.
“Trăim vremuri nesigure şi periculoase. Pericolele cu care ne confruntăm în prezent sunt mult mai complexe decât au fost în orice altă perioadă a istoriei recente. În lumea actuală, ne confruntăm cu ameninţări din toate direcţiile. La est, avem de-a face cu o Rusie revanşardă, care destabilizează securitatea europeană. Rusia a devenit extrem de inovatoare în privinţa utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv războiul informaţional, cibernetic şi hibrid”, a declarat Klemm.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Potrivit acestuia, în conformitate cu doctrina militară a Federaţiei Ruse, elaborată în 2014, Kremlinul evidenţiază NATO drept “principalul pericol militar extern”, susţinând că amplasarea şi dislocarea sistemelor de apărare împotriva rachetelor strategice, cum este cazul celui de la Deveselu, ar submina stabilitatea globală.
“Această afirmaţie este culmea duplicităţii. Ei ştiu, fără îndoială, că etapa a doua a Abordării Europene Adaptive în Etape, care va deveni operaţională în luna mai la baza de la Deveselu, nu constituie o ameninţare la adresa capacităţii lor de descurajare nucleară. Cu toate acestea, prin declararea acestui sistem drept o ameninţare strategică, Federaţia Rusă preferă să ignore legile fizicii şi dovezile evidente referitoare la superioritatea numerică şi capacităţile tehnologice”, a menţionat diplomatul american.
Acesta a dat asigurări că SUA sunt ferm angajate să respecte Articolul 5 al Tratatului NATO, prin care se consideră că un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre.
“Acest fapt ar trebui să fie suficient pentru a descuraja Rusia să întreprindă acţiuni militare împotriva unui stat membru al NATO. Oricât de mult şi-ar întări forţele armate ale Rusiei propriile capacităţi, ele nu pot egala capacităţile militare ale SUA şi aliaţilor său din NATO. SUA înţeleg nevoia de a întări prezenţa în statele din flancul estic, pentru a furniza un grad sporit de reasigurare a aliaţilor, pentru a descuraja Rusia de la orice gând că ar putea cuceri uşor orice teritoriu NATO şi pentru a-i apăra pe aliaţi în cazul scenariului celui mai puţin fericit”, a mai spus Klemm.
Ambasadorul a mai arătat că SUA vor continua să aducă echipament militar pe continentul european, vor întreprinde îmbunătăţiri ale infrastructurii sale militare şi vor sprijini întărirea capacităţilor militare ale aliaţilor din cadrul NATO.
“România ar trebui felicitată pentru că îşi îndeplineşte angajamentul asumat la Summit-ul NATO din Ţara Galilor în privinţa creşterii bugetului apărării. În acest an, Parlamentul a alocat 1,7% din PIB pentru apărare şi se îndreaptă spre obiectivul propus, de 2% din PIB, în 2017. Acesta este un prim pas foarte bun şi sper că este un exemplu pe care toţi membrii NATO îl vor urma”, a mai spus Hans Klemm.
Diplomatul american a precizat că, în afară de ameninţările Rusiei, există ameninţări şi în sud, în special sub forma terorismului extremist islamic, dar şi ameninţări care vin dinspre Europa, cum ar fi ascensiunea ideologiilor extremiste, Brexit-ul, criza financiară din Grecia, precum şi presiunea din zona Schengen şi UE ca urmare a sosirii în Europa a sute de mii de refugiaţi.
Ambasadorul american a participat, vineri, la dezbaterea organizată de Grupul de Reflecţie “Citadel” la Facultatea de Studii Europene a UBB cu tema „Ameninţări de securitate actuale în spaţiul euro-atlantic”, alături de fostul ministru de Externe al României, BBogdan Aurescu La dezbatere au mai asistat ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, şi fostul negociator-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş.
Citeşte şi: Ambasadorul SUA la Bucureşti: Lupta împotriva corupţiei este vitală pentru viitorul României
Citeşte şi: Ambasadorul SUA: Acţiunea ANAF nu a influenţat dreptul Antenei de a emite. România are un potenţial economic extraordinar, să devină a şasea cea mai bogată ţară din UE
Citeşte şi: Ambasada Belgiei: Introducerea controalelor la graniţă nu afectează aderarea României la Schengen
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe