ANPC: 10% din produsele ecologice, neetichetate corespunzător

Zece la sută din produsele comercializate ca ecologice nu au pe etichete informaţiile necesare, au constatat inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), într-un control pe acest tip de produse.

Urmărește
262 afișări
Imaginea articolului ANPC: 10% din produsele ecologice, neetichetate corespunzător

ANPC: 10% din produsele ecologice, neetichetate corespunzător (Imagine: Shutterstock)

Controlul privind modul în care se respectă prevederile legale la comercializarea şi etichetarea produselor alimentare ecologice a fost realizat în perioada 14 - 17 aprilie.

Au fost controlaţi 308 operatori economici, dintre care la un numar de 150 (49%) au fost constatate abateri de la prevederile legale în vigoare. A fost verificată o cantitate de circa 27 de tone produse alimentare ecologice, din care trei tone (11%) nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Inspectorii ANPC au dispus retragerea de la comercializare a 36 kg produse alimentare ecologice, în valoare de 1.117 lei, cu data durabilităţii minimale depăşite. Au mai fost oprite temporar de la comercializare circa 2.700 kg de produse, în valoare de 46.500 de lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

În urma verificărilor, au fost aplicate 166 sancţiuni contravenţionale, dintre care 104 amenzi contravenţionale în valoare de 393.300 lei şi 62 de avertismente.

Preşedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca, atrage atenţia că sunt câteva elemente care trebuie urmărite pe eticheta produselor ecologice pentru a avea certitudinea că acestea respectă prevederile legale: numărul de cod al autorităţii sau al organismului de control care reglementează activitatea operatorului, sigla Comunităţii, precum şi o indicaţie a locului unde s-a cultivat materia primă agricolă.

Inspectorii ANPC au constatat că era atribuită calitatea de "produs ecologic/ biologic" unor produse care nu se încadrau în prevederile legale privind produsele alimentare ecologice.

Astfel, ei au găsit, în Cluj, "bomboane cu BIO echinaceea", precum şi "energizant Biogreen super food cu lăstari, alge şi germeni", sugerându-se că aceste produse, ingredientele sau materiile lor prime au fost obţinute în conformitate cu normele aplicabile producţiei ecologice.

De asemenea, au fost găsite produse de pe atichetele cărora lipsea unul dintre cele trei elemente obligatorii la etichetarea produselor ecologice: numărul de cod al autorităţii de control care reglementează activitatea operatorului, sigla Comunităţii şi indicaţia locului unde s-a cultivat materia primă agricolă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici