Arad: Drumuri de la graniţa cu Ungaria, modernizate cu 13 MILIOANE de euro, bani europeni

Aproximativ 100 de kilometri de drumuri judeţene din Arad vor fi modernizate cu circa 13 milioane euro, fonduri europene, din care se va mai construi şi o centură ocolitoare. Parteneriatul pentru accesarea banilor din fonduri transfrontaliere a fost semnat marţi, la Arad.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Arad: Drumuri de la graniţa cu Ungaria, modernizate cu 13 MILIOANE de euro, bani europeni

Arad: Drumuri de la graniţa cu Ungaria, modernizate cu 13 MILIOANE de euro, bani europeni (Imagine: Andrei Pungovschi/ Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor din judeţul Békés, Ungaria, Szász Zsolt, şi viceprimarul oraşului Curtici, Mircea Doba, au semnat, marţi, la Consiliul Judeţean Arad, un parteneriat pentru atragerea de fonduri europene, prin proiectul transfrontalier „Connecting communities to the TEN-T infrastructure in the Romanian-Hungarian border area”/„Conectarea comunităţílor la infrastructura TEN-T în zona de frontieră româno-maghiară”. Acest proiect face parte din Programului INTERREG V-A Ro-Hu 2014-2020.

Valorea totală a proiectului este de peste 13,8 milioane de euro, din care circa 13 milioane euro revin judeţului Arad. Partea maghiară va accesa circa un milion de euro pentru realizarea unor studii pentru dezvoltarea judeţului Békés.

„De acest program beneficiază patru judeţe din Ungaria şi patru din România. În cadrul acestui parteneriat, partea maghiară va beneficia de un milion de euro din suma destinată, iar în următorul parteneriat, în proiectul pe sănătate pe care îl va depune judeţul Békés, vom fi noi în situaţia de a accesa circa un milion de euro”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.

Zalai Mihály, preşedintele Consiliului Judeţean Békés, a subliniat parteneriatul pe care cele două judeţe vecine – Békés şi Arad – le-au avut de-a lungul timpului.

„În exerciţiul financiar trecut, Hu-Ro 2007-2013, comunităţi din cele două judeţe au beneficiat de proiecte comune, iar în acest exerciţiu financiar, Interreg România-Ungaria 2014-2020, sperăm să avem aceeaşi colaborare”, a declarat Zallai Mihály, cu ocazia semnării protocolului.

Preşedintele CJ Békés a explicat inclusiv faptul că, deşi demarat în 2013, programul Interreg abia acum ajunge să fie pus în practică.

„Sistemul legislativ în domeniu al celor două ţări, diferit în mare parte, şi schimbările administrative din Ungaria, care au dus la modificările competenţelor administraţiilor locale sunt cele două cauze principale. Cu toate acestea, de când sunt preşedinte al Consiliului Judeţean Békés, din octombrie 2014 m-am ocupat în mod direct de tot ce înseamnă buna desfăşurare a programului: identificarea necesităţilor comunităţii în funcţie de priorităţi, consultări, discuţii cu omologii din celelalte judeţe. Totul pentru a reuşi să accesăm fonduri europene”, a încheiat Zalai Mihály, preşedintele Consiliului Judeţean Békés.

Prin acest proiect, în care Aradului îi revin circa 13 milioane de euro, Consiliul Judeţean Arad vrea să modernizeze câteva tronsoane de drum din zona de frontieră, inclusiv o centură ocolitoare în oraşul Curtici. Aceste tronsoane sunt Pecica-Turnu, Curtici-Macea-Sânmartin, Sânmartin-Socodor şi Socodor-Nădab. Prin finalizarea proiectului, se va moderniza un coridor rutier care va lega patru oraşe importante din judeţ: Nădlac, Pecica, Curtici şi Chişineu-Criş.

„Dorim să legăm cele patru oraşe, iar câteva tronsoane vor fi cuprinse în acest proiect transfrontalier. Aici se include Pecica-Turnu, care face legătura dintre localităţile de frontieră şi DN 7, apoi legăm Curticiul de o comunitate de 6000 de locuitori: Macea şi Sânmartin, dar creăm şi o facilitate oraşului Curtici, printr-o centură ocolitoare care să scoată traficul greu din oraş. Urmează Sânmartin-Socodor şi Socodor-Nădab, care poate funcţiona ca o centură pentru oraşul Chişineu Criş, pentru zonele industriale din Nădab şi Criş. Pentru a completa această reţea, vom moderniza din fondurile Consiliului Judeţean alte tronsoane: Nădlac-Pereg, Dorobanţi-Macea sau Grăniceri-Pilu. Astfel vom crea această reţea care va uni cele patru oraşe. Ar mai putea fi luat în calcul şi drumul Sânmartin-Şimand, pentru a avea într-adevăr o reţea de drumuri completă şi complexă în această zonă a judeţului”, a declarat viceprepeşedintele Consiliului Judeţean Arad, Sergiu Bîlcea.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că speră ca până la sfârşitul lunii să obţină toată documentaţia, inclusiv întabularea în cartea funciară.

„Până la sfârşitul lunii trebuie să obţinem absolut toată documentaţia necesară, inclusiv întabularea în cartea funciară. În funcţie de modul în care reuşim să facem aceste lucruri vom reuşi să facem toate drumurile propuse. Noi ne propunem să realizăm proiectul pentru toate aceste localităţi. Este cel de-al doilea proiect pe fonduri europene. Noi deja am finalizat două proiecte prin fondurui europene, prin Programul Operaţional Regional, în valoare de circa 35 milioane euro, şi dacă adăugăm şi aceste sume ne apropiem de 50 de milioane de euro, ceea ce este foarte bine. Dacă discutăm ca şi suprafaţă din 1.200 kilometri de drumuri judeţene, reuşim să acoperim circa 100 de kilometri de drumuri modernizate", a declarat Cionca.

Programul INTERREG V-A RO-HU a lansat licitaţia restrânsă de proiecte pe „Prioritatea de investiţie 7/b Îmbunătăţirea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv noduri multimodale”, cu termen de depunere a aplicaţiilor 24 aprilie 2017. Prioritatea de investiţie 7/b finanţează construirea şi modernizarea de drumuri care îmbunătăţesc accesul la infrastructura TEN-T a comunităţilor periferice din regiunea de frontieră. Sunt eligibile pentru finanţare doar drumurile care îmbunătăţesc direct accesul nodurilor secundare sau terţiare la reţeaua TEN-T de bază sau extinsă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici