- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.05.2014, 18:24)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asistent arbitral de la Curtea de Arbitraj intermedia mita între judecătorul Stanciu şi lichidator
Asistenta arbitrală Luana Udăţeanu, de la Curtea de Arbitraj Comercial, intermedia mita între judecătorul Ion Stanciu şi lichidatorul Cristina Cândea, a cărei firmă de insolvenţă era desemnată preferenţial administrator judiciar în dosarele de insolvenţă pe care magistratul le avea în lucru.
Urmărește
505 afișări
Asistent arbitral de la Curtea de Arbitraj intermedia mita între judecătorul Stanciu şi lichidator (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Judecătorii Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă, acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, printre care şi unele ale omului de afaceri Dan Adamescu, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată marţi de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.
Potrivit motivării deciziei Curţii de Apel Bucureşti de arestare a celor patru magistraţi, Luana Udăţeanu, angajată la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, îl cunoştea pe judecătorul Ion Stanciu de la Judecătoria Sectorului 3, unde aceasta a fost grefier, şi a folosit această circumstanţă pentru a-şi asigura accesul la magistrat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
"Astfel, în cursul lunii iulie 2013, Udăţeanu Luana i-a făcut cunoştinţă suspectei cu judecătorul, în biroul acestuia, situat la etajul 4 al imobilului instanţei, prilej cu care Cândea Cristina Elena i-a prezentat inculpatului societatea de insolvenţă pe care o conducea şi l-a lăsat să înţeleagă că doreşte ca ofertele de numire în dosarele pe care acesta le judeca să fie luate în considerare şi să obţină desemnarea Legal Recovery IPURL, în calitate de administrator judiciar provizoriu sau lichidator, cei doi stabilind că urmează să ţină legătura prin intermediul Luanei Udăţeanu, cu care a şi făcut schimb de numere de telefon", se arată în motivare.
Conform înţelegerii, în cursul lunii septembrie 2013, Luana Udăţeanu l-a contactat telefonic pe judecătorul Stanciu, propunându-i să se întâlnească. La acea întâlnire, Luana Udăţeanu i-ar fi dat magistratului 1.000 de lei, bani pe care îi primise de la Cândea. În schimbul banilor, la termenul din 8 octombrie 2013, judecătorul a desemnat Legal Recovery IPURL lichidator judiciar provizoriu, în dosarele 27595/3/2013 şi 11005/3/2013. Ulterior, la termenul din 22 octombrie, a desemnat Legal Recovery administrator judiciar provizoriu în dosarul Tribunalului Bucureşti 19765/3/2013, potrivit documentului citat.
"Din analiza datelor furnizate pe portalul instanţelor de judecată, se constată că, anterior numirilor din luna octombrie 2013, Legal Recovery a mai fost desemnată lichidator sau administrator judiciar provizoriu în cauzele repartizate spre judecată completului C3, condus de către inculpatul Stanciu Ion, o singură dată în cursul anului 2012 (dosar 31436/3/2012) şi de două ori în anul 2013, în lunile martie şi aprilie, în dosarele 26996/3/2012 şi respectiv 49177/3/2012, pentru ca ulterior punerii în executare a convenţiei verbale statuate între Cândea Cristina Elena, Udăţeanu Luana şi Stanciu Ion, frecvenţa acestor numiri să înregistreze o creştere vizibilă", mai scrie în motivare.
În document sunt prezentate mai multe situaţii în care Udăţeanu i-a dat bani lui Ion Stanciu, iar în 17 aprilie, aceasta îi spune judecătorului: "Aveam un cozonăcel, care l-am comandat noi special, mare şi frumos şi mi-e că vă căraţi cu el...".
"Din punerea în aplicare a mandatului de supraveghere tehnică emis de către Curtea de Apel Bucureşti a rezultat că în data de 17 aprilie 2014, la ora 12.28, inculpatul s-a deplasat la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, locul de muncă al denunţătoarei, unde a primit de la aceasta o sacoşă, aspecte care se regăsesc în planşele foto ataşate dosarului. Conţinutul sacoşei consta într-un cozonac şi suma de 500 lei, potrivit declaraţiilor suspectei şi ale martorei denunţătoare", se precizează în motivarea instanţei.
În documentul citat se mai arată că Luana Udăţeanu se temea că Ion Stanciu va refuza să o mai întâlnească, aceasta presupunând că judecătorul ar putea să se gândească la faptul că ar putea fi vizată şi ea în dosarul penal al lui Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, arestat în 19 martie şi trimis în judecată în 9 aprilie, pentru că ar fi cerut un milion de euro şi primit 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, spunând că va interveni la arbitri de la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar.
În acest context, Luana Udăţeanu i-a trimis judecătorului de la Tribunalul Bucureşti un sms în care a scris: "Buna ziua, îmi cer scuze de deranj, însă vroiam să vă spun că la mine este totul în regulă".
"Ulterior, acesta a apelat-o. Răspunsul inculpatului la invitaţia de a se vedea cu denunţătoarea «Păi n-avem noutăţi !» arată că unicul motiv pentru care Stanciu Ion relaţiona cu Udăţeanu Luana era dictat strict de desemnarea de către acesta a societăţii de insolvenţă a suspectei (Cristina Cândea, n.r.) în cauzele pe care le judeca şi pe cale de consecinţă de primirea «recompensei»", potrivit motivării.
Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Vizir sunt acuzaţi că, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.
Citeşte şi:
Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti acuzaţi de fapte de corupţie au fost arestaţi
Magistraţii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide privind modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.
În acelaşi dosar este urmărit penal şi omul de afaceri Dan Adamescu, pentru două infracţiuni de dare de mită.
Citeşte şi:
Dan Adamescu, audiat la DNA. Omul de afaceri, urmărit pentru că ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Stanciu şi Rovenţa
Potrivit procurorilor, Dan Adamescu ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri este acţionar.
"În cauză, există date şi aspecte din care rezultă indicii rezonabile că, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu Grigore Ioan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpaţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă, pentru ca în schimb, magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era suspectul Adamescu Grigore Ioan", se arată în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.
Dan Adamescu deţine, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center şi clubul de fotbal din Liga I Oţelul Galaţi.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe