BNS cere preşedintelui să nu promulge Legea pensiilor, considerând-o o insultă

Blocul Naţional Sindical (BNS) cere preşedintelui României să nu promulge Legea pensiilor în forma în care a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi să o retrimită pentru reexaminare, solicitând Avocatului Poporului să se autosesizeze şi să conteste legea pe motiv de neconstituţionalitate.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului BNS cere preşedintelui să nu promulge Legea pensiilor, considerând-o o insultă

BNS cere preşedintelui să nu promulge Legea pensiilor, considerând-o o insultă (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Minciună, neruşinare, dispreţ - acestea sunt cuvintele care pot califica un proces destul de lung care a culminat cu adoptarea de către Camera Deputaţilor a noii Legi a sistemului public de pensii. O majoritate parlamentară care ar trebui să crape de ruşine, a adoptat o lege profund antipopulară, în dispreţul total al angajamentelor asumate în faţa organizaţiilor sindicale. Am fost minţiţi la cel mai înalt nivel în legătură cu anumite modificări de bun simţ pe care le ceruserăm în discuţiile cu guvernul, pe proiectul noii legi a pensiilor", se arată într-un comunicat remis joi de BNS.

Sindicaliştii au cerut în nenumărate rânduri păstrarea unei minime demnităţi pentru pensionarii prezenţi şi viitori şi au primit asigurări că lucrurile se vor îndrepta pe făgaşul normal, dar constată acum că au fost minţiţi.

"Aşa cum am fost minţiţi când premierul şi ministrul Muncii ne-au asigurat că, în noua lege, valoarea punctului de pensie va fi de cel puţin 40 la sută din salariul mediu brut pe economie în 2011", se arată în comunicatul BNS.

Potrivit noului proiect, cei care au lucrat doar în condiţii speciale sunt obligaţi să lucreze cu cinci ani în plus, "probabil din calculul cinic conform căruia, cei în cauză se vor transfera de la muncă, direct la cele veşnice", precizează sindicatele.

BNS consideră forma în care a fost adoptată noua lege a pensiilor o insultă şi în acelaşi timp un atentat la existenţa şi demnitatea românilor truditori din toate domeniile.

"Calculul strict contabil făcut în materia acestei legi nu poate masca fundamentul de minciună, neruşinare şi dispreţ faţă de proprii cetăţeni, pe care se situează în egală măsură, guvernanţii şi majoritatea parlamentară care-i susţine", subliniază BNS.

Sindicaliştii consideră adoptarea acestei legi "picătura care a umplut paharul".

"Dacă cineva mai avea nevoie de un alt argument pentru a constata incompetenţa şi nocivitatea actualului Guvern, acum îl are. Tot aşa cum şi noi sindicaliştii din BNS avem argumentul de a aştepta alături de noi la proteste, pe toţi nemulţumiţii sub o singură revendicare: Jos Guvernul", precizează BNS.

Şi vicepreşedintele "Cartel Alfa" a declarat, joi, că sindicatele nu sunt de acord cu proiectul Legii pensiilor adoptat de Camera Deputaţilor şi vor cere preşedintelui să nu o promulge în această formă, în caz contrar vor ataca legea în justiţie şi se vor adresa şi organismelor internaţionale.

Apostoiu a precizat, într-o declaraţie de joi pentru MEDIAFAX, că Guvernul adoptă legi "pe bandă rulantă, înţelegând că trebuie să o ia înainte sindicatelor" şi din această cauză protestele confederaţiilor sindicale sunt grăbite şi nu foarte bine organizate, dar ameninţă că vor ataca în justiţie Legea pensiilor dacă va fi promulgată în forma actuală.

"Nu suntem de acord cu această formă a proiectului de lege şi cerem preşedintelui să nu o promulge, altfel o vom ataca în justiţie şi vom cere sprijin şi la Organizaţia Internaţională a Muncii şi la Confederaţia Europeană a Sindicatelor", a precizat Apostoiu.

Potrivit liderului "Cartel Alfa", sunt foarte puţine şanse ca preşedintele să nu promulge legea.

Sindicaliştii nu sunt de acord cu prevederea privind creşterea vârstei de pensionare şi nici cu modul de calcul al punctului de pensie, respectiv în funcţie de inflaţie.

Sindicaliştii au mai cerut ca femeile care cresc copii să poată beneficia de o reducere a vârstei de pensionare şi să nu fie penalizate în perioada de creştere a copilului.

Proiectul Legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 170 voturi "pentru", două "împotrivă" şi trei abţineri, în absenţa reperezentanţilor PSD şi PNL, după o dezbatere maraton în care parlamentarii care susţin Guvernul au reuşit să îşi impună amendamentele dorite.

Discuţiile asupra legii au fost marcate de controverse între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei, un moment semnificativ fiind cel în care deputaţii s-au pronunţat asupra vârstei standard de pensionare.

După ce au votat de trei ori asupra aceluiaşi amendament, deputaţii au adoptat varianta iniţială aprobată de Senat, potrivit căreia vârsta de pensionare va fi atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi de 65 de ani. Ei au respins astfel propunerea Comisiei de muncă, potrivit căreia vârsta de pensionare pentru femei urma să fie de 63 de ani.

Discuţiile pe tema punctului de pensie au generat de asemenea dezbateri aprinse. PSD a părăsit sala înaintea votului, cerând majorarea punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut lunar.

Deputaţii PNL, la rândul lor, au părăsit sala, după votul asupra articolului referitor la punctul de pensie.

În cursul dezbaterilor, deputaţii au mai stabilit integrarea în sistemul unitar de pensii a cadrelor militare în activitate, a poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

De asemenea, persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe sau din contracte ori convenţii urmează să fie asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul public de pensii, a decis Camera Deputaţilor.

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi seară raportul la proiectul legii pensiilor. Comisia propunea ca punctul de pensie să fie 45 la sută din salariul mediu brut pe economie şi vârsta de pensionare pentru femei să fie de 63 de ani, iar pentru bărbaţi de 65 de ani.

Legea sistemului unitar de pensii a trecut prin aprobare tacită de Senat, iar Camera Deputaţilor este forul decizional. După adoptare, actul normativ urmează să fie transmis preşedintelui spre promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici