Buzău: Peste 4.000 de profesori, în grevă de 3 zile

Peste 4.000 de cadre didactice sunt în grevă spontană, la Buzău, ei refuzând de trei zile să intre la oră, pentru că nu le sunt acordate drepturile salariale potrivit Legii 221 câştigate în intanţă, motiv pentru care liderul FSLI, Aurel Cornea, s-a deplasat în zonă.

Urmărește
136 afișări
Imaginea articolului Buzău: Peste 4.000 de profesori, în grevă de 3 zile

Buzău: Peste 4.000 de profesori, în grevă de 3 zile (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că, deşi au câştigat aceste dreptruri salariale prin hotărâri judecătoreşti, acestea nu sunt aplicate.

"Este o încălcare a legilor, ceea ce pune în pericol statul de drept. Aceşti profesori au câştigat în instanţă drepturile salariale, le-au fost trecute în cartea de muncă aceste drepturi, fără însă a le fi acordate efectiv. Mai mult, autorităţil încearcă acum să le schimbe încadrările din cartea de muncă, tocami pentru a nu le fi acordate sumele câştigate în instanţă. Este un abuz fără precedent", a spus Aurel Cornea.

Având în vedere situaţia de la Buzău, Cornea se află în zonă, pentru a discuta cu oamenii.

Aflaţi de patru zile în grevă, profesorii susţin că nu vor reveni asupra deciziei până nu se rezolvă aceste probleme.

"Oamenii au dreptate. Şi-au câştigat drepturile în instanţă, nu poţi să nu ţii cont de o hotărâre judecătorească", a susţinut liderul FSLI.

Sindicalişti de la FSLI Buzău au participat, miercuri, la un marş de protest în Iaşi, unde s-a desfăşurat şedinţa de Guvern.

Profesorii din aproximativ 90 la sută din şcolile buzoiene au intrat, marţi, în grevă, până vineri, elevii fiind sfătuiţi să rămână acasă.

Inspectorul şcolar general Florina Stoian a spus că profesorilor care au intrat marţi în grevă le vor fi tăiate din salariu zilele în care nu s-au aflat la catedră şi că protestul declanşat la Buzău este ilegal, fiind "o acţiune iresponsabilă" care a fost iniţiată fără a avea temei legal.

FSLI a anunţat, în 10 martie, calendarul protestelor care au început luni.

Liderul FSLI, Aurel Cornea, a spus atunci că sindicaliştii vor organiza mitinguri, pichete, greve de avertisment, putându-se ajunge la grevă generală, în iunie.

Sindicaliştii mai spuneau că vor să depună o plângere la forurile internaţionale, pentru nepunerea în practică a sentinţelor judecătoreşti şi să înainteze o plângere penală împotriva conducerii Ministerului Educaţiei, din cauza acţiunilor de instigare şi presiune asupra angajatorilor pentru a nu respecta hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile privind drepturile salariale.

De asemenea, ei sunt nemulţumiţi că din septembrie vor fi disponibilizaţi aproximativ 17.000 de angajaţi din învăţământ, de reducerea veniturilor prin aplicarea legii unice de la 1 ianuarie 2010 şi de reducerea salariilor cu 15 la sută din noiembrie-decembrie anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici