Campania de vaccinare anti COVID-19, în România: Peste 13 milioane de persoane ar putea fi imunizate în 6 luni

  • Avem detalii despre campania de vaccinare împotriva COVID-19.
  • Cel mai probabil, primul vaccin primit de România va fi cel de la Pfizer/BioNTech.
  • Valeriu Gheorghiţă: Avem capacitate de stocare pentru două milioane de doze.
  • În primele şase luni, peste 13 milioane de persoane ar putea fi imunizate.
Urmărește
4658 afișări
Imaginea articolului Campania de vaccinare anti COVID-19, în România: Peste 13 milioane de persoane ar putea fi imunizate în 6 luni

Avem detalii despre campania de vaccinare. Ne aşteptăm ca primul vaccin pe care îl vom primi să fie cel de la Pfizer/BioNTech, care se transportă şi se păstrează la minus 70 de grade.

Pentru două milioane de doze avem capacitate de stocare, a spus la Aleph News medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. Ele vor ajunge în Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, sau în unul dintre cele şase spitale militare care vor fi centre regionale, adică Iaşi, Braşov, Constanţa, Craiova, Timişoara şi Cluj Napoca. De acolo vor pleca mai departe, în primul rând în centre de vaccinare din spitale.

„Aceste centre de vaccinare spitaliceşti sunt cele care asigură vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate şi a celor din sistemul medico-social, după care vorbim de centre de vaccinare în afara unităţilor medicale. Ele sunt, în momentul de faţă, estimate la 850-900 de centre la nivel naţional care vor asigura, fiecare centru, un număr de 5000 de persoane pe lună, drept pentru care vom reuşi, în primele şase luni, imunizarea a peste 13 milioane de persoane”, spune Valeriu Gheorghiţă.

FOTO: Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare

Pentru vaccinare, în România avem:

  • 1500 de medici
  • 4500 de asistenţi medicali
  • 1500 de registratori

Pentru cei care nu vor putea ajunge la centrele de vaccinare, vor fi echipe mobile, iar în faza a treia a campaniei de vaccinare, cea destinată publicului larg, vor fi şi centre de drive-thru. Primele doze de vaccin care vor veni, cel mai probabil la începutul lui ianuarie, vor merge către personalul din sănătate, de la privat şi de la stat, cam jumătate de milion de oameni, şi din sistemul asistenţei medico-sociale, cam 3500. Foarte probabil, vor fi suficiente pentru ei cele un milion de doze de vaccin. Din faza a doua a vaccinării, lucrurile s-ar putea complica, pentru că strategia este ambiguă. Pune pe acelaşi loc bătrânii, bolnavii cronici, preşedintele şi demnitarii, personalul de la căile ferate şi profesorii. Toţi intră în faza a doua şi sunt prezentaţi în ordine alfabetică. 

În România sunt peste 4 milioane de bolnavi cronici, iar potrivit INS, aproximativ 3,7 milioane de români au peste 65 de ani.

„Nu sunt prevăzute in strategia româneasca subprioritizari. Sunt ţări europene care au prevăzut în strategie: încep vaccinarea persoanelor peste 80 de ani, ulterior a celor peste 70 de ani si coboară grupa de vârstă şi a celor cu boli cronice. Este un proces foarte complicat să începi să divizezi toată populaţia în grupuri şi grupuleţe, lucru care consider că nu este practic şi va complica activitatea de vaccinare. Practic, în momentul în care începe faza a doua fiecare persoană din această categorie se va înscrie în vederea vaccinării”, explică Valeriu Gheorghiţă.

Practic, toţi cei care vor să se vaccineze se vor înscrie pe o platformă online sau vor suna la centrul de vaccinare cel mai apropiat de domiciliul lor. Pentru cei care nu ştiu sau nu pot, o va face medicul de familie în locul lor. Pentru restul, nu este clar încă. Vaccinul va veni în tranşe lunare şi se merge pe principiul primul venit, primul servit. 

„Dacă nu vor fi suficinte doze, practic în ordinea în care se înscriu aceste persoane în vederea vaccinării, vor fi vaccinate.”

Dacă şi când vei prinde vaccin - pentru că ai văzut, ţine de rapiditate - să ştii că îl poţi face chiar dacă ai trecut prin boală, în funcţie de cum eşti încadrat în strategia de vaccinare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici