Clădirea Teatrului din Arad, veche de aproape 150 de ani, va fi reabilitată complet

Clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, care este monument istoric din 1874, va fi reabilitată şi modernizată printr-un proiect în valoare de peste 75 de milioane de lei plus TVA, aprobat marţi de Consiliul Local al Municipiului Arad, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
221 afișări
Imaginea articolului Clădirea Teatrului din Arad, veche de aproape 150 de ani, va fi reabilitată complet

Clădirea Teatrului din Arad, veche de aproape 150 de ani, va fi reabilitată complet

Clădirea Teatrului, inaugurată în 1874 în prezenţa Împăratului Austriei, Franz Iosef, va fi reabilitată, în prezent aceasta fiind degradată. Accesul pietonilor pe trotuarele laterale ale teatrului este mereu interzis din cauza pericolului la care s-ar expune trecătorii dacă ar cădea tencuiala.

În urma aprobării proiectului în Consiliu Local, clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, care cuprinde două săli de spectacole, va fi reabilitată de la subsol până la acoperiş, urmând să beneficieze şi de dotări moderne.

„Clădirea necesită intervenţii, este un monument istoric căruia dorim să îi redăm strălucirea de altădată şi din punct de vedere arhitectural, evident, dar şi din punct de vedere cultural", a declarat corespondentului MEDIAFAX viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Banii, circa 75 de milioane de lei, vor fi alocaţi din bugetul municipiului Arad, după ce un proiect de valoare mai mică depus de municipalitate pentru a obţine fonduri europene a fost respins ca urmare a unor neclarităţi în ghidul cu proceduri, neclarităţi care au fost lămurite la sesizarea autorităţilor din Arad.

Procesul de reabilitare din banii municipalităţii cuprinde două etape: restaurarea şi reabilitatea exterioară a clădirii, în valoare de circa 14,2 milioane lei, fără TVA, care ar trebui să dureze doi ani, şi reabilitarea interioară a clădirii, în valoare de circa 61,2 milioane lei, fără TVA, care ar trebui să dureze alţi doi ani. Cea de-a doua etapă cuprinde şi dotările specficie unui teatru, printre care reabiltare scena mare, locuri din sală, sistem audio, de lumini sau climatizare.

În bugetul din 2017 a fost cuprinsă suma de bani pentru realizarea proiectului tehnic.

„Având în vedere valoarea mare a acestui obiectiv, precum şi degradarea accentuată a faţadelor care reprezintă un pericol pentru trecători, se impune intervenţia de urgentă pentru reabilitare (a clădirii - n.r.)", se arată în proiectul votat cu unanimitate.

În decursul timpului, clădirea a suferit două mari incendii, ultimul fiind în anul 1956, după care Teatrul a fost reconstruit şi păstrat în aceeaşi formă şi dotări până azi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici