- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.07.2011, 18:33)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Concurenţa din universităţile din Bucureşti: Care sunt facultăţile cu cel mai mare numar de înscrieri
Peste 20.000 de tineri concurează pentru un loc în Universitatea Bucureşti, 9.500 s-au înscris la ASE, aproape 7.000 la Universitatea Politehnica, peste 3.000 la Universitatea de Medicină şi Farmacie şi aproximativ 2.600 la Academia de Poliţie, cea mai mare concurenţă fiind la facultăţi din UB.
Urmărește
4383 afișări
Concurenţa în universităţi: Unde sunt cei mai mulţi candidaţi pe loc (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
ADMITEREA LA UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI
La Universitatea Bucureşti, până duminică inclusiv au fost înscrişi 20.552 de candidaţi la cele 19 facultăţi, plus Departamentul de Tehnologii şi Departamentul ID (CREDIS).
Concurenţa este în medie de 4,07 candidaţi pe un loc fără taxă. Până luni, cele mai căutate facultăţi sunt Administraţie şi Afaceri - cu 9,86 candidaţi pe un loc, urmată de Geografie - cu 7,35, Limbi şi literaturi străine- 7,23 Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării - 6,57, Drept - 5,26, Istorie - 5 şi Litere - cu 4,48 candidaţi pe un loc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Ciolacu: Sărbătoarea Crăciunului ne reaminteşte valoarea comuniunii şi a dorinţei de a face bine
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
Cele mai căutate specializări, din datele centralizate până luni, sunt Limbi moderne aplicate, cu 69,9 candidaţi pe un loc, Studii Americane - cu 23,9, Portugheză - 18,5, Italiană- 15,86, Administrarea afacerilor - 16,65, Geografie - 9,67, Geografia turismului - 10,38, Hidrologie şi Meteorologie - 10,91 , Planificare teritorială- 10,95, Cartografie -10,08 şi Studii europene - 10,43.
Mai puţin căutate sunt facultăţile de Fizică, unde concurenţa este de 0,5 pe loc, Teologie ortodoxă - cu 0,87 candidaţi pe un loc, Teologie Baptistă - 0,48 şi Teologie Romano-Catolică - 0,8 candidaţi pe un loc.
ADMITEREA LA ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE
La Academia de Studii Economice a fost mare bătălie la înscriere în acest an. Candidaţii au stat ore în şir la coadă, pe un soare arzător, ca să îşi depună dosarul de înscriere. Asta pentru că în acest an conducerea ASE a modificat metodologia de admitere şi, pentru prima dată în istoria instituţiei, a acceptat să admită candidaţii pe baza rezultatelor de la bacalaureat şi din liceu.
Pe cele 4.135 de locuri au fost înscrişi aproape 9.500 de candidaţi.
Asta nu înseamnă însă că, îngrijoraţi de rezultatele foarte slabe de la bacalaureat, conducerea ASE s-a gândit să coboare standardele. Din contră. Dacă pe baza concursului de dosar la ASE media ultimului admis pe locuri bugetate ar putea fi de 9,20 iar la taxă 8,40, după primul semestru toţi candidaţii vor fi din nou evaluaţi. Adică adevăratul concurs de admitere se dă pe tot semestrul întâi, când candidaţii vor fi obligaţi să înveţe din prima zi pentru a-şi păstra locul câştigat prin media din liceu şi de la bacalaureat.
"Suntem universitate de cercetare avansată aşa ca nu putem avea standard decât excelanţa. La fel ca şi în multe universităţi internaţionale, candidaţii intră în facultate pe baza unor rezultate din liceu, dar fără concurs, iar adevărata admitere are loc după un semestru de muncă. Altfel spus, proba de foc la ASE va fi după primul semestru, când în funcţie de performanţă se vor reaşeza candidaţii pe locuri bugetate sau cu taxă. Vrem ca toţi candidaţii să înveţe foarte bine din prima zi de curs. Reaşezăm admiterea pe bază de performanţă. Cred că vom avea o promoţie de elită", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituţiei, conferenţiar universitar Florina Mohanu.
ADMITEREA LA UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCUREŞTI
La Universitatea Politehnica din Bucureşti sunt 4.700 de locuri, pe care concurează 6.751 de candidaţi.
Cea mai mare concurenţă este la Facultatea de Inginerie Medicală, cu 449 de înscrişi pe 50 de locuri, iar cea mai mică la Facultatea de Ştiinţe Aplicate - cu o sută de locuri şi doar 45 de înscrişi.
În topul preferinţelor sunt şi facultăţile de Inginerie Electrică, cu 1.032 candidaţi pe 301 locuri, Ingineria şi managementul sistemelor tehnologice - cu 847 înscrişi pe 561 locuri, Automatică şi Calculatoare - cu 793 candidaţi pe 501 locuri, Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei - cu 743 candidaţi pe 601.
Printre facultăţile cu număr de candidaţi sub numărul de locuri scoase la concurs sunt: Inginerie în Limbi Străine - 183 de candidaţi pe 253 locuri, Inginerie Aerospaţială - 164 de înscrişi pe 196 de locuri, Transporturi - 399 de candidaţi pe 471 de locuri şi Inginerie Mecanică şi Mecatronică - 124 de candidaţi pe 348 de locuri şi Energetică - 241 de candidaţi pe 431 de locuri.
ADMITEREA LA UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE "CAROL DAVILA" BUCUREŞTI
La Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti s-au înscris 3.011 candidaţi pe 795 de locuri, media fiind de 3,8 candidaţi pe un loc.
Cea mai mare concurenţă, 4,4 candidaţi pe loc, este la Medicină generală, urmată de Medicină dentară - cu patru pe loc, Farmacie - cu trei pe loc, Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM)- cu doi candidaţi pe loc, 6,1 pe loc fiind la alte specialităţi.
Astfel, la Medicină generală sunt 388 de locuri (dintre care trei pentru cetăţeni din Republica Moldova şi patru pentru romi), pentru care s-au 1.691 de candidaţi, la Medicină dentară sunt 142 de candidaţi pe 565 de locuri, iar la
Farmacie sunt 146 de candidaţi pe 430 de locuri. La FMAM concurează 120 de candidaţi pe 325 de locuri, dintre care la specializarea Moaşe şi Asistenţă Medicală sunt 90 locuri şi 143 de candidaţi, iar la alte specialităţi, pe 30 de locuri sunt 182 de candidaţi.
ADMITEREA LA ACADEMIA DE POLIŢIE
La Academia de Poliţie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a dispus ca la concursul de admitere să nu se acorde în acest an derogări de la condiţiile şi criteriile specifice pentru recrutarea candidaţilor.
Pe cele 551 de locuri scoase la concurs la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti s-au înscris 2.653 de candidaţi, dintre care 1.873 băieţi şi 780 fete.
Astfel, 203 locuri sunt la Poliţie specializarea "ordine şi siguranţă publică" (15 locuri fiind pentru tineri de etnie maghiară, şase pentru cei de etnie romă şi nouă pentru cetăţeni români aparţinând altor minorităţi naţionale), 50 de locuri sunt la specializarea "Drept", 50 de locuri sunt la "Poliţie de frontieră - ordine şi siguranţă publică" (un loc fiind pentru tineri de etnie romă şi două locuri pentru alte minorităţi naţionale), 10 locuri sunt la specializarea "Poliţie de frontieră - drept", 103 locuri la specializarea "Jandarmi - ordine şi siguranţă publică (trei dintre acestea fiind pentru cetăţeni români de etnie romă, patru pentru alte minorităţi naţionale, iar alte trei sunt alocate SPP) şi 50 de locuri la "Penitenciare".
Facultatea de Pompieri scoate la concurs 55 de locuri pentru bărbaţi, din care zece pentru palestinieni şi cinci pentru cetăţeni din Republica Moldova, iar Facultatea de Arhivistică are 30 de locuri, dintre care cinci cu taxă.
La Poliţie au fost înscrişi 1.594 de candidaţi (1.002 băieţi şi 592 fete), iar la Poliţia de Frontieră sunt 252 de concurenţi (191 băieţi şi 61 fete). La Jandarmerie sunt 512 candidaţi înscrişi (450 băieţi şi 62 fete), la Pompieri s-au înscris 129 de candidaţi, iar la Penitenciare sunt 166 de candidaţi (101 băieţi şi 65 fete), potrivit site-ului instituţiei.
Candidaţii la Facultatea de Arhivistică au început examenul în 15 iulie şi îl vor încheia în 30 iulie. La Facultatea de Poliţie şi la Facultatea de Pompieri examenul a început duminică 17 iulie, dar se va încheia la date diferite, 30 iulie şi, respectiv, 24 iulie.
Aceştia susţin probe eliminatorii, respectiv testarea psihologică, examinarea medicală şi verificarea aptitudinilor fizice, urmate de probele de evaluare a cunoştinţelor. La sediul Academiei ajung doar dosarele candidaţilor declaraţi "Apt" din punct de vedere psihologic.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe