Video CONFERINŢA MEDIAFAX - OMS: Trebuie revizuit modul în care se fac spitalizările când vorbim de controlul infecţiilor - VIDEO

Modul în care se fac spitalizările trebuie revizuit în controlul infecţiilor, chiar dacă acest lucru presupune costuri, a declarat vineri, la conferinţa MEDIAFAX, şeful biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, Victor Olsavszky.

Urmărește
110 afișări

Victor Olsavszky a declarat la conferinţa MEDIAFAX "România respiră sănătos ... fără tuberculoză" la care s-a prezentat raportul privind tuberculoza în România, realizat de The Economist Intelligence Unit, cu sprijinul companiei Janssen, că, aşa cum a arătat şi documentul, voinţa şi decizia politică, la fel ca finanţarea, s-au făcut "oarecum în valuri", adică în funcţie de cum apărea câte un element nou.

"Sigur, se decidea ceva, se făcea, se finanţa, se rezolva problema, dar la fapta structurală şi cauzele de fond nu s-a umblat în ultimii ani şi e evident că nu s-a putut umbla pentru că sistemul în care este tratată tuberculoza face parte din sistemul de sănătate. (...) Conform recomandărilor noastre, există câteva particularităţi şi anume de a stimula sau, dimpotrivă, a nu stimula o serie de comportamente atât la nivelul medicilor, cât şi la nivelul pacienţilor", a spus şeful biroului OMS în România.

El a precizat că instituţia pe care o reprezintă recomandă în continuare să se contribuie pentru întărirea asistenţei primare, pentru că aceasta este baza unui sistem eficient şi sănătos. Totodată, el militează şi pentru revizuirea modului în care se fac spitalizările, pentru că atunci când se vorbeşte de controlul infecţiilor este important ca pacienţii să fie izolaţi.

"Trebuie revizuit şi modul în care se fac aceste spitalizări şi ce se întâmplă acolo. Vorbim de controlul infecţiilor, de această izolare a pacientului, despre circutul prin care este trimis un pacient de la internare şi până la externare. (...) Cred că aţi fost prin spitalele de boli infecţioase şi boli respiratorii şi nu cred că i-aţi văzut pe toţi medicii, asistentele şi aşa mai departe purtând măşti. De aceea este un element pe care noi vom insista în continuare la acest control, care costă. De exemplu, pot să spun că în spitalele din Occident ca să intri dintr-un salon în altul şi medicii şi asistentele se schimbă cu halate nou nouţe şi mască nouă. Intri de şapte ori într-un salon, de şapte ori te schimbi. Costă aceste lucruri, dar trebuie să te gândeşti care este totuşi beneficiul. Beneficiul este controlul bolii infecţioase respective", a arătat Olsavszky.

Potrivit raportului realizat de The Economist Intelligence Unit, cu sprijinul companiei Janssen, România are o situaţie particulară, întrucât generează aproximativ un sfert din toate cazurile de tuberculoză din Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European, chiar dacă are cu puţin sub patru la sută din populaţia totală.

Raportul mai dezvăluie faptul că, în perioada 1996 - 1997, incidenţa tuberculozei a ajuns la un moment de vârf, după care a scăzut, iar spre sfârşitul anilor '90 au început să scada prevalenţa şi mortalitatea.

"Totuşi, numărul de cazuri de tuberculoză încă este destul de mare. În România, incidenţa şi mortalitatea sunt de 2,5 ori mai mari decât în Bulgaria. Asta înseamnă că mor de 2,5 ori mai mulţi oameni decât în ţara vecină, deci încă este o problemă gravă aici", a atras atenţia Martin Koehring, senior reporter The Economist Intelligence Unit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici