Consiliul Naţional al Elevilor: Rezultatele de la bacalaureat nu arată o creştere a calităţii actului didactic

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că procentul de promovabilitate la sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat nu reflectă o creştere a calităţii actului didactic sau o îmbunătăţire a responsabilităţii elevilor faţă de propria lor educaţie.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Consiliul Naţional al Elevilor: Rezultatele de la bacalaureat nu arată o creştere a calităţii actului didactic

Consiliul Naţional al Elevilor: Rezultatele de la bacalaureat nu arată o creştere a calităţii actului didactic (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Într-un comunicat remis luni MEDIAFX, Consiliul Naţional al Elevilor apreciază că modul de organizare a examenului a fost unul "tratat cu profesionalism de către instituţiile responsabile, respectiv Ministerul Educaţiei Naţionale şi Inspectoratele Şcolare Judeţene, care au stabilit o colaborare continuă între reprezentanţii instituţiilor, reprezentanţii Consiliilor Elevilor, sindicatelor şi părinţilor".

"De asemenea, au fost luate măsurile de securitate necesare desfăşurării acestuia în condiţii optime, existand însă, şi de această dată, încercări de fraudare a examenului, sancţionate corespunzător", se mai arată în comunicat.

Potrivit Consiliului Naţional al Elevilor, rezultatele din acest an au înregistrat o creştere a promovabilităţii examenului, justificată, în principal, de desfăşurarea unui bacalaureat diferenţiat, ceea ce a reprezentat o schimbare în sistemul educaţional, un prim pas spre eficientizarea ultimei etape din ciclul preuniversitar.

Cu toate acestea, arată sursa citată, procentul de promovabilitate nu reflectă o creştere a calităţii actului didactic sau o îmbunătăţire a responsabilităţii elevilor faţă de propria lor educaţie.

În acelaşi context, Consiliul Naţional al Elevilor consideră că rezultatele de anul acesta transmit, în continuare, un semnal de alarmă pentru viitorii absolvenţi, în legătură cu responsabilitatea pe care aceştia o au faţă de promovarea examenului, pregătirea lor de către cadrele didactice şi implicarea părinţilor în acest proces.

"Procentul de promovabilitate trebuie să fie în continuare unul real, în creştere, fapt care necesită o implicare sistematică, mult mai mare din partea elevilor, dar şi a cadrelor didactice şi a părinţilor. Considerăm a fi benefică şi solicităm în acest sens organizarea unei dezbateri cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, elevilor, profesorilor şi ai părinţilor, pentru a identifica soluţii la problemele actuale ale sistemului educaţional preuniversitar", spune preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Iulia-Flavia Miron, citată în comunicat.

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, este de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestaţiilor, anunţate luni de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a precizat că au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a din promoţia 2012 - 2013 şi 30,6 la sută din absolvenţii promoţiilor anterioare.

Pricopie a spus că în continuare există diferenţe mari în promovabilitatea la bacalaureat între mediul urban şi cel rural. Astfel, potrivit lui Pricopie, promovabilitatea în mediul rural este mai mare decât în urban şi sunt încă rate destul de mici la liceele tehnologice.

Ministrul a mai spus că, probabil, există o creştere, statistic vorbind, faţă de anul trecut, pe de o parte pentru că subiectele au fost diferenţiate şi, pe de altă parte, pentru că au fost mai puţini înscrişi. Pricopie a precizat că dacă anul trecut au fost 200.187 de înscrişi, în acest an au fost 188.842.

În 2012, ponderea de promovarea la nivel naţional a fost de 44,4, în timp ce în 2011 a fost de 45,7.

Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli.

Şi în 2010 a fost o scădere a promovabilităţii, la 69,3, faţă de 81,4, în 2009, 78,3, în 2008, 82,08, în 2007, 80,4 în 2006, 84,6, în 2005, şi 84,5 în 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici