- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (03.03.2015, 22:54)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Directorul Grossmann arestat în dosarul fraudării de fonduri UE, plasat în arest la domiciliu
Omul de afaceri Ilie Florin Drăgan, director al SC Grossmann Engineering Group, arestat preventiv în dosarul privind deturnarea de fonduri europene destinate unui proiect de extinderea lucrărilor de canalizare în oraşul Comarnic, va fi plasat în arest la domiciliu, a decis instanţa supremă.
Urmărește
186 afișări
Directorul Grossmann arestat în dosarul fraudării de fonduri UE, plasat în arest la domiciliu
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus, marţi, înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu în cazul omului de afaceri Ilie Florin Drăgan, director al SC Grossmann Engineering Group, firma prin intermediul căreia procurorii susţin că Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a accesat şi decontat fraudulos fonduri europene în contractul de extindere a canalizării din oraşul prahovean Comarnic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
Drăgan a fost arestat în 20 februarie şi a contestat măsura preventivă, iar sentinţa pronunţată marţi, prin care acesta este plasat în arest la domiciliu, este definitivă şi prevede punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare.
Drăgan este acuzat de participare la activitatea unui grup infracţional, deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală.
Potrivit procurorilor, în perioada 2011- 2015, Ilie Drăgan, în calitate de director al Grossmann Engineering Group, împreună cu Iulian Herţanu, Vladimir Ciorbă şi Mihail Coman, a constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene şi însuşirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană, precum şi sustragerii de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat
Contractul privind extinderea reţelei de canalizare din Comarnic a fost atribuit de către S.C. Hidro Prahova S.A. Ploieşti (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) asocierii S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. - S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. şi a fost semnat la data de 13 ianuarie 2012.
Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au deturnat din cadrul proiectului şi au însuşit în interes propriu suma totală de 7.797.410 de lei, bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL către "partenerii" la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări.
Totodată, ar fi fost sustrasă de la plata către stat, prin practici evazioniste, suma de 2.515.293 lei - 1.509.176 de lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit.
Procurorii îl acuză pe Drăgan că s-a implicat personal în efectuarea de plăţi de la S.C. Grossmann Engineerig SRL către două firme pe care le controla în calitate de asociat şi administrator şi că a extras personal sume de bani din conturile S.C. Grossmann Engineerig SRL şi ale altor două firme controlate de grupul infracţional şi folosite în scopul arătat mai sus.
Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic a început în anul 2012 şi trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit întrucât lucrările nu sunt gata, fiind oprite în decembrie 2014.
Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alături de cetăţeanul german Grossmann Reinhold Karl şi de Liviu Munteanu, până în 7 mai 2014.
În Adunarea Generală de la acea dată s-a decis ca părţile sociale deţinute de Iulian Herţanu şi reprezentând 59,97% din capitalul social să fie cesionate către Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Herţanu i-a cesionat părţi sociale reprezentând 0,01% din capitalul social şi cetăţeanului german Grossmann Reinhold Karl. În aceste condiţii, la SC Grossmann Engineering SRL au rămas asociaţi doar Grossmann Reinhold Karl şi Liviu Munteanu.
Potrivit unor documente ale anchetatorilor, în prezent Iulian Herţanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.
Iulian Herţanu şi oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu au fost reţinuţi de procurorii DNA, fiind suspectaţi că firmele acestora au obţinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizării din Comarnic. Ulterior, magistraţii au emis mandate de arestare preventivă pentru Iulian Herţanu şi Vladimir Răzvan Ciorbă, în timp ce Liviu Munteanu, care şi-a recunoscut faptele, şi Mihail Marian Coman au fost puşi sub control judiciar.
În acelaşi dosar, deputaţii Sebastian Ghiță şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, au fost plasaţi sub control judiciar. Ei sunt acuzaţi că i-ar fi sprijinit pe cei patru să obţină acest contract, punând presiune şi exercitând ameninţări asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judeţean care derula proiectul european, pentru ca societăţile respective să primească contractul, să obţină prelungiri ale termenelor prevăzute în acesta şi să primească ilegal bani în timpul derulării proiectului.
Pe perioada controlului judiciar, Mircea Cosma nu-şi poate exercita funcţia de preşedinte al CJ Prahova.
Citește pe alephnews.ro: China testează noi roboți cu întrebuințare duală: civilă și militară. Ce rol are România în competiția armelor robotizate
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe