Dosar penal în cazul firmei care construieşte un bloc în zona Cetăţii din Alba Iulia

Reprezentanţii firmei din Alba Iulia care construieşte, fără a avea autorizaţie, un bloc cu trei etaje în zona de protecţie a Cetăţii Alba Carolina, la doar câteva zeci de metri de zidurile fortificaţiei, sunt cercetaţi penal de poliţişti.

Urmărește
187 afișări
Imaginea articolului Dosar penal în cazul firmei care construieşte un bloc în zona Cetăţii din Alba Iulia

Dosar penal în cazul firmei care construieşte un bloc în zona Cetăţii din Alba Iulia

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Alba, Iulia Mărginean, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că Serviciul de Investigaţii Criminale are în lucru un dosar penal în care se fac cercetări pentru infracţiunile de "executare fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor în zona de protecţie a monumentelor istorice" şi "continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente".

Mărginean a spus că nu poate oferi informaţii privind persoanele cercetate în acest dosar deoarece nu sunt publice în această fază a cercetărilor şi că, după finalizarea acestora, dosarul va fi înaintat unităţii de parchet competente.

Iulia Mărginean a mai spus că cercetările desfăşurate de poliţişti au început în urma unei plângeri penale depuse de Primăria Alba Iulia.

Surse apropiate anchetei au declarat corespondentului MEDIAFAX că investigaţia deschisă de Poliţia Alba îi vizează pe reprezentanţii societăţii care construieşte imobilul, dar sunt verificate şi avizele şi autorizaţiile obţinute de societate pentru acest proiect imobiliar.

Firma respectivă construieşte un bloc cu trei etaje în zona de protecţie a Cetăţii Alba Carolina, la doar câteva zeci de metri de zidurile fortificaţiei, iar primăria a depus plângere penală împotriva societăţii, a cărei autorizaţie de construcţie este expirată de cinci luni.

Primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava declara, marţi, corespondentului MEDIAFAX că firma a avut autorizaţie de construcţie, însă i-a expirat la începutul anului şi nu a mai venit la reautorizare, astfel că primăria a depus plângere penală împotriva societăţii.

Întrebat ce va face primăria, în condiţiile în care firma continuă să lucreze fără autorizaţie, Mircea Hava spunea că se va adresa instanţei şi se va ajunge la un proces.

"Ei lucrează. I-am amendat, am făcut sesizare penală. De aici încolo nu mai pot să mai fac altceva, atât mă lasă tovarăşa lege. Dacă vor continua să construiască, deja ajung în penal, se ajunge în instanţă", spunea Hava.

La rândul său, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DJCCPN) Alba, Matei Drâmbărean, declara, marţi, că imobilul are avizele necesare de la instituţia de cultură şi acestea au fost aprobate după ce a fost consultată şi Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. El spunea că avizele au fost cerute de o persoană fizică, proprietarul terenului, care îl dobândise prin retrocedare, iar ulterior aceasta ar fi cedat terenul către firma de construcţii.

Drâmbărean preciza că terenul pe care este construit blocul se află în zona de protecţie a Cetăţii Alba Carolina şi de aceea, înainte de a primi avizele de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Alba, a fost descărcat de sarcină arheologică.

"Avizul de la Direcţia de Cultură şi Ministerul Culturii sunt obţinute corect şi pe procedură. Terenul a fost descărcat de sarcină arheologică. Din punctul nostru de vedere, avizele pe care le-am dat sunt conform legislaţiei în vigoare", a mai spus Drâmbărean.

Potrivit acestuia, iniţial proprietarul terenului a cerut aviz pentru a construi un imobil cu opt etaje, însă DJCCPN Alba a avizat doar un imobil care să se încadreze cu regimul de înălţime al clădirilor din imediata vecinătate.

Conform reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, firma care construieşte blocul în zona de protecţie a Cetăţii Alba Carolina avea autorizaţia emisă de municipalitate în 9 februarie 2012, valabilă 24 de luni, expirând în februarie anul acesta.

Construcţia trebuia începută cel târziu la 1 februarie 2013 şi finalizată în 1 februarie 2015, iar imobilul ar fi trebuit să aibă, potrivit autorizaţiei, trei etaje cu spaţii comerciale şi locuinţe.

Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere în acest caz.

Cetatea din Alba Iulia este monument istoric şi a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. Planul cetăţii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Ştefan de Steinville, completată apoi de generalul Weiss.

Lucrările propriu-zise la fortificaţia de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împăratului, situat pe latura de nord a cetăţii.

Centrul militar al Transilvaniei şi depozitul general pentru armament, la acea vreme, Cetatea din Alba Iulia are valoare arhitecturală datorită lucrărilor în piatră realizate de sculptori italieni în urmă cu 300 de ani. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi.

Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban pe acest loc a mai existat o cetate medievală, iar în 104 un castru roman, care a fost sediul celebrei Legiuni romane a XIII-a Gemina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici