Efectele încălzirii globale: Decesele cauzate de căldură în Europa s-ar putea tripla până la sfârşitul secolului

  • Decesele cauzate de căldură în Europa s-ar putea tripla până la sfârşitul secolului, se arată într-un nou studiu.
  • Numărul deceselor creşte disproporţionat în ţările din sudul Europei, precum Italia, Grecia şi Spania.
Urmărește
188 afișări
Imaginea articolului Efectele încălzirii globale: Decesele cauzate de căldură în Europa s-ar putea tripla până la sfârşitul secolului

Efectele încălzirii globale: Decesele cauzate de căldură în Europa s-ar putea tripla până la sfârşitul secolului

În prezent, frigul ucide mai mulţi oameni decât căldura în Europa, iar unii au susţinut că schimbările climatice vor aduce beneficii societăţii prin reducerea acestor decese. Cu toate acestea, un studiu publicat în revista Lancet Public Health a concluzionat că în cazul în care încălzirea globală va continua pe o pantă ascendentă, creşterea numărului de decese cauzate de căldură va depăşi cu mult scăderea celor cauzate de frig, scrie The Guardian.

Ţările din sudul Europei, cele mai mari victime

Cercetătorii au constatat că temperaturile foarte ridicate ar ucide mai mulţi oameni în toate părţile Europei, dar că povara cea mai grea ar cădea asupra ţărilor din sudul Europei, cum ar fi Spania, Italia şi Grecia, precum şi asupra unor părţi din Franţa.

Aceştia au estimat că numărul deceselor cauzate de căldură ar creşte cu 13,5% în cazul în care planeta s-ar încălzi cu 3°C, cauzând peste 55 de mii de decese suplimentare.

De asemenea, decesele cauzate de vremea caldă ar putea ucide 129 000 de persoane pe an dacă temperaturile vor creşte cu 3°C peste nivelurile preindustriale.

În prezent, numărul deceselor cauzate de temperaturile sufocante este de 44 de mii în Europa.

Triplarea prevăzută a deceselor directe cauzate de căldură în Europa „nu reprezintă nici măcar imaginea completă”, a declarat Madeleine Thomson, şefa departamentului de impact şi adaptare la schimbările climatice din cadrul organizaţiei caritabile de cercetare în domeniul sănătăţii Wellcome, potrivit The Guardian.

Recorduri de caniculă în acest an

În decursul anului 2024, mai multe recorduri de temperaturi ridicate au fost raportate în fiecare lună. Luna iunie a acestui an a fost desemnată cea mai caldă din istoria măsurătorilor, în timp ce anul 2023 a stabilit un record de căldură globală.

Potrivit The Guardian, cercetarea a inclus şi alte aspecte pe care temperaturile ridicate le provoacă la nivel global, pe lângă decesele umane. Agricultura, fenomenele meteo extreme, dar şi economia sunt afectate de valurile de căldură din ce în ce mai frecvente.

Echipa de cercetători a concluzionat că rezultatele sugerează că schimbările climatice ar putea reprezenta „provocări fără precedent” pentru sistemele de sănătate publică şi că sunt necesare investiţii în unităţile spitaliceşti pe măsură ce populaţia îmbătrânită devine şi cea mai vulnerabilă în faţa temperaturilor mari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici