- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (24.05.2017, 13:18)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSARUL privind campania electorală din 2009. Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic, trimişi în judecată/ Udrea: De ce nu analizăm toată campania şi a celorlalţi candidaţi?
Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a fost trimisă în judecată, alături de Ioana Băsescu, Dan Andronic, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon şi Silviu Wagner în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Urmărește
2445 afișări
Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic, trimişi în judecată în dosarul privind campania electorală din 2009
Elena Udrea susţine, după ce a fost trimisă în judecată într-un nou dosar DNA, că una dintre ţintele cauzei este fostul preşedinte Traian Băsescu. Fostul parlamentar susţine că faptele de care este acuzată nu sunt de natură penală.
"Este un dosar, în primul rand, cred eu, instrumentat la momentul acela cu scopul de a influenţa campania electorală, dar nu atât campania mea cât campania PMP şi a lui Traian Băsescu, pentru că este un dosar despre finanţarea campaniei electorale din 2009, atât campania prezidenţială cât şi campania pentru referendumul pentru 300 de parlamentari. Acuzaţiile, din punctul meu de vedere, nu sunt de natură penală, ţin de legea finanţării partidelor politice, însă evident că procurorii au preferat varianta acuzării pentru miza politică a acestui dosar, pentru că este referitor la campania din 2009 a fostului preşedinte. Daca aici vorbim de zece panouri, de ce nu se analizează toată campania din 2009, de ce nu analizăm toată campania şi a celorlalţi candidaţi ? (..) Ţinta este Traian Băsescu, având în vedere că este acuzată Ioana Băsescu, şi apoi, sigur, sunt eu", a declarat Elena Udrea la postul B1TV după anunţul DNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru instigare la luare de mită (2 fapte), spălare a banilor (5 fapte), pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru luare de mită, pe Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, tot pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, notar public, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor (2 fapte), pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare şi pe Dan Andronic, în stare de libertate, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
"În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare", arată DNA într-un comunicat de presă
Procurorii spun că remiterea foloaselor infracţionale a fost ascunsă prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă.
Elena Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, este acuzată că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat pe Ghoegrhe Nastasia, la acea vreme secretarul general al ministerului, să ceară şi să primească suma de aproape un milion de lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plăţii unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare.
Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu autorităţi locale finanţate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile şi telegondole, în cadrul programului “Schi in România”.
"Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma să o solicite de la reprezentantul societăţii comerciale în schimbul asigurării finanţării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât şi denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei). În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale", arată DNA.
În realitate însă, banii au fost folosiţi pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidaţi.
DNA o mai acuză pe Elena Udrea că, în aceeaşi perioadă , respectiv octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat şi pe Victor Tarhon, la acea vreme preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, să pretindă şi să primească de la afacerist aproape 700.000 de lei, pentru a asigura buna derulare a unor contracte. Banii au fost ceruţi în condiţiile în care societatea omului de afaceri încheiase anterior cu Consiliul Judeţean Tulcea mai multe contracte finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
"Astfel, în perioada 26 octombrie – 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat în conturile a patru firme, în baza unor contracte fictive de consultanţă şi servicii de publicitate suma totală de 691.029,63 lei. Nici de această dată, serviciile respective nu au fost realizate în realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale desfăşurate în favoarea aceluiaşi candidat", mai arată procurorii.
În ceea ce o priveşte pe Ioana Băsescu, procurorii DNA spun că aceasta, în decembrie 2009, i-a cerut lui Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidenţiale, care se desfăşurase în toamna aceluiaşi an.
Ulterior, pe 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de Wagner a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, preţul menţionat în cuprinsul contractului fiind indicat de fiica fostului preşedinte al României Traian Băsescu. De altfel, Ioana Băsescu a şi intermediat încheierea tranzacţiei.
"În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferenţa de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziţia inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans. Şi de această dată, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan, neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi şi nu mai achiziţionase niciodată publicitate de asemenea valoare). Mai mult, firma “prestatoare” nu desfăşurase anterior acestui moment activităţi comerciale semnificative şi nu avea experienţă relevantă în domeniul publicităţii", potrivit DNA.
La două zile de la încasarea banilor, firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu.
Procurorii acuză însă că între cele două societăţi nu au existat în realitate nici un fel de operaţiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracţionale a banilor proveniţi din prejudicierea societăţii de stat reprezentată de Silviu Wagner.
În februarie 2010, banii obţinuţi au fost folosiţi în interes personal de Ioana Băsescu şi Francesco Giovanni – Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba şi a cheltuielilor de deplasare.
"La data de 1 iulie 2009, inculpatul Francesco Giovanni – Mario, acţionând în calitate de administrator şi unic asociat al unei firme, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală şi punerea la dispoziţie de echipamente şi aparatură audio-video. Conform contractului, în schimbul acestor servicii societatea administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario a încasat de la firma respectivă suma totală de 2.500.000 lei. Veniturile şi taxa pe valoarea adăugată colectată în maniera de mai sus nu se regăsesc în declaraţiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei şi impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei)", se mai arată în comunicat.
Astfel, suma obţinută a fost folosită de Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfăşurată în cursul anului 2009 pentru alegerea preşedintelui României.
Ioana Băsescu mai este acuzată că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat pe Francesco Giovanni – Mario să realizeze operaţiuni fictive prin care suma de 735.098 lei, provenită din evaziune fiscală, a fost transferată către trei firme, pentru a achita servicii prestate în cadrul campaniei electorale în favoarea unui candidat la alegerile prezidenţiale.
Transferurile au fost intermediate de către Elena Udrea şi Ioana Băsescu, care i-au comunicat lui Francesco Giovanni – Mario datele societăţilor către care urmau să fie efectuate plăţile.
În plus, spun procurorii, în perioada octombrie – noiembrie 2009, Elena Udrea a folosit suma totală de 305.118 lei în numerar, provenită din infracţiuni de corupţie, pentru plata unor servicii de publicitate electorală, prin intermediul unor contracte fictive încheiate de persoane interpuse care nu au beneficiat în realitate de serviciile prestate.
Dan Andronic a fost trimis în judecată în acest dosar pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, după ce a fost audiat.
"La data de 22.09.2016, fiind audiat ca martor în prezentul dosar, inculpatul ANDRONIC Dan Cătălin a făcut mai multe afirmaţii nereale cu privire la împrejurările esenţiale ale cauzei, prin care a urmărit să îngreuneze tragerea la răspundere penală a inculpatelor Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana. Astfel, inculpatul a susţinut că suma de 668.304 lei primită în lunile noiembrie – decembrie 2009 de la două societăţi administrate de Francesco Giovanni – Mario reprezintă preţul unor servicii de consultanţă fără legătură cu campania electorală, că aceste servicii nu s-au mai prestat, dar că nu a putut restitui sumele încasate deoarece nu a reuşit să îl mai contacteze pe Francesco Giovanni – Mario. De asemenea, a susţinut că Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana nu au avut nicio implicare în realizarea acestor plăţi şi că, pe parcursul cercetărilor, nu a avut nicio discuţie cu acestea", spun procurorii.
Din probe rezultă însă că cele două contracte au un caracter fictiv, iar transferurile au fost realizate la cererea Elenei Udrea şi a Ioanei Băsescu pentru plata serviciilor de consultanţă politică prestate candidatului de către Dan Andronic şi de o societate străină.
DNA îl mai acuză pe jurnalist că după declanşarea cercetărilor, a transmis copia unui contract către Ioana Băsescu, prin intermediul Elenei Udrea, pentru a fi folosit în faţa autorităţilor.
Totodată, după încasarea banilor, Dan Andronic a transferat către societatea străină de consultanţă suma de 125.000 USD, reprezentând comision de succes pentru câştigarea alegerilor.
În acest dosar, procurorii au pus sechestru asupra bunurilor aflate în proprietatea Elenei Udrea, până la concurenţa sumei de 1.609.893,63 lei, asupra bunurilor aflate în proprietatea Ioanei Băsescu, până la concurenţa sumei de 119.000 lei şi asupra bunurilor aflate în proprietatea lui Francesco Giovanni – Mario, până la concurenţa sumei de 100.000 lei în vederea confiscării speciale raportat la infracţiunea de spălarea banilor şi până la concurenţa sumei de 735.098 lei, raportat la evaziune fiscală, în vederea reparării pagubei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Citeşte şi: Neculai Onţanu: În noaptea alegerilor din 2009, Gabriel Oprea urmărea evoluţiile presei privind prezenţa la vot/ Băsescu: Geoană a pierdut alegerile nu doar de prost. Hrebenciuc minte sau nu a ştiut
Citeşte şi: DOSAR PENAL de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale privind alegerile prezidenţiale din 2009, după dezvăluirile lui Dan Andronic/ REACŢIA lui Traian Băsescu
Citeşte şi: Vasile Blaga, fostul copreşedinte al PNL: Sunt convins că serviciile nu au fost implicate în alegerile din 2009
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21