- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.07.2014, 17:04)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eurobarometru: Românii au o părere proastă despre economia naţională, dar sunt optimişti în privinţa UE
Românii au o părere proastă despre starea economiei naţionale (85%), în schimb sunt optimişti în legătură cu viitorul Uniunii Europene (75%), chiar dacă 57% apreciază că vocea lor nu contează în spaţiul comunitar, potrivit unui Eurobarometru publicat vineri.
Urmărește
268 afișări
Eurobarometru: Românii au o părere proastă despre economia naţională, dar sunt optimişti în privinţa UE (Imagine: Shutterstock)
Numărul cetăţenilor care consideră că părerea lor contează în UE a crescut de la 29% în noiembrie 2013 la 42%, acesta fiind cel mai înalt nivel atins de când a fost pusă pentru prima dată această întrebare în cadrul Eurobarometrului, în urmă cu 10 ani, conform primului sondaj de opinie desfăşurat la nivelul UE după alegerile pentru Parlamentul European din mai.
În România, 35% din respondenţi au declarat că vocea lor contează în UE, în timp ce 57% consideră că nu, iar 8% nu ştiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Mesajul de Crăciun al preşedintelui Klaus Iohannis
-
O ursoaică şi un pui au ajuns într-o localitate din Alba. Populaţia a fost alertată
-
Polonia este al treilea exportator de ciocolată din Uniunea Europeană. Investiţiile unui gigant american îi vor întări poziţia
În schimb, 75% din românii chestionaţi s-au arătat optimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene, fiind devansaţi doar de maltezi - 77%, în timp ce 56% din greci, 48% din portughezi şi 47% din francezi şi-au exprimat pesimismul faţă de viitorul UE.
Românii sunt preocupaţi de situaţia economică din ţară (26%), de şomaj (22%) şi de creşterea preţurilor (18%).
85% au o părere proastă despre starea economiei naţionale (locul 11 în UE).
Pe de altă parte, 63% din respondenţii din România ar dori o uniune economică şi monetară, 26% se opun, iar 11% nu ştiu.
În ceea ce priveşte impactul crizei, 51% din români consideră că impactul crizei asupra locurilor de muncă a atins nivelul maxim, în timp ce 44% cred că ce este mai rău abia urmează să se întâmple.
62% sunt mulţumiţi cu standardul de viaţă din România (locul 21 în UE), cei mai mulţumiţi fiind locuitorii din Suedia (97%), Danemarca (96%) şi Olanda (94%), iar cei mai nemulţumiţi bulgarii (65%), ungurii şi grecii (55%).
La întrebarea ”dacă se simt europeni”, 61% din români au răspuns pozitiv (locul 20) şi 38%, negativ.
Cei mai europeni se simt maltezii (87%), luxemburghezii (85%) şi finlandezii (79%), la polul opus fiind bulgarii (46%), italienii (47%) şi grecii (49%).
În privinţa cunoaşterii drepturilor în calitate de cetăţeni europeni, românii se plasează pe locul 23, 56% precizând că nu ştiu ce drepturi au. Cei mai neinformaţii sunt italienii, francezii şi bulgarii, iar cei mai informaţi s-au declarat finlandezii, luxemburghezii şi estonienii.
Sondajul a fost realizat prin intermediul unor interviuri faţă în faţă, desfăşurate în perioada 31 mai – 14 iunie. În total, au fost intervievate 32.689 de persoane din toate statele membre ale UE şi din ţările candidate.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe