- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.09.2016, 08:59)
- Gabriela Ghitcuta
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Cum arată locul unde drogurile ridicate din stradă primesc "identitate"- GALERIE FOTO
Drogurile capturate pe teritoriul României, indiferent de tipul lor, înainte de a fi înregistrate ca probe în dosarele penale, trec prin mâinile ofiterilor specialişti din cadrul Poliţiei Române, unde sunt supuse expertizelor şi ulterior primesc “buletin de identitate”.
Urmărește
4201 afișări
EXCLUSIV: Cum arată locul unde drogurile ridicate din stradă primesc "identitate"- GALERIE FOTO
Anual, prin vămile româneşti sunt introduse droguri în valoare de zeci de milioane de euro. În cele mai multe dintre cazuri, traficanţii folosesc ţara noastră ca poartă de intrare în Europa a drogurilor de mare risc (heroina, cocaină) precum şi a drogurilor de risc (cannabisul). Doar în prima jumătate a acestui an, ofiţerii antidrog au ridicat peste trei tone de droguri (cele mai mari capturi fiind de heroină, cocaină, cannabis) şi 6.000 de comprimate interzise. În fiecare dintre aceste cazuri, substanţele au fost duse imediat după capturare în laboratoarele Poliţiei Române pentru a se stabili dacă sunt sau nu droguri, tipul şi concentraţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Surpriză: Oreshnik, racheta minune a lui Vladimir Putin cu care face ravagii în Ucraina, este reuşita Vestului decadent
-
Criza politică din Coreea de Sud se adânceşte: Parlamentul a votat şi pentru destituirea preşedintelui interimar
-
Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
Poliţia Română are patru laboratoare teritoriale în Constanţa, Iaşi, Cluj, Timişoara şi unul central în Capitală. Acesta din urmă, Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), şi celelalte patru laboratoare nu se închid niciodată, se lucrează "ca la non-stop", cum însuşi chimistul şef susţine.
În spatele unor uşi securizate, o echipă formată din 11 specialişti ai Poliţiei Române supune, cu ajutorul unor aparate ultramoderne, drogurile la expertize minuţioase. Practic, tot ce ajunge din stradă este predat experţilor, ieşind ulterior, în unele cazuri după doar o oră, cu "buletin de identitate".
"Suntem specialişti în cadrul Poliţiei Române, experţi pe linie de droguri. În momentul în care sunt ridicate de pe stradă (n.r.drogurile) merg la procuror, acesta emite o ordonanţă, cu ordonanţa şi cu probele vine la laborator, le predau aici, pe bază unui proces verbal de predare-primire, după care urmează analiza şi răspunsul final", susţine Irenne Trofin, şefa laboratorului central.
Odată predate în acest loc, gramele de substanţe, până la acest moment doar cu suspiciune de stupefiante, merg în camera de preparare a probelor. În această încăpere se începe analiza obţinându-se un extract care apoi este pus la aparate pentru stabilirea tipului de drog. "Indiferent de tipul de drog, fie că este iarbă, fie că este pulbere, acesta este supus unei extracţii, de regulă cu un alcool, obţinându-se o soluţie din care o mica parte se trece într-o fiolă de analiză ce se injectează pe aparate", explică chimistul şef.
În camera de preparare a probelor sunt rafturi pe care găsim zeci de sticluţe mici cu etichete de culoare galbenă pe care stau scrise ”MDPV”, ”DOB”, “Coca Frunze,” “ Haşiş”, “Ciuperci” şi multe alte denumiri de stupefiante. "Sunt etaloane pe care le ţinem în aceste sticluţe. Proba care vine la analiză este comparată cu etaloane. Etaloanele care se descompun la temperatura camerei se tin obligatoriu în frigider pentru a le păstra proprietătilie", susţine şefa laboratorului.
Identificare finală a unei substanţe se realizează obligatoriu pe aparatul GC-MS (gaz-cromatograf cuplat cu spectrometrie de masă), aparatul fiind dotat cu mai multe librării de droguri. "Aici se realizeaza identificare stupefiantelor", ne spune chimistul Irenne Trofin, în timp ce intrăm în camera unde se află aparatele de analiză.
"Aceste aparate permit identificarea tuturor substanţelor ce se găsesc într-o probă. Aici, spre exemplu, avem anfetamină.", continuă femeia arătând spre monitorul aparatului.
Lângă camera cu aceste aparate este încăperea unde se pot identifica tipurile de sol în care au fost cultivate plantele. "În această cameră se identifică metalele din probe. Aici putem identifica tipul de sol, aici putem spune de unde provin, ce tip de sinteza s-a folosit", adaugă chimistul.
Pentru substanţele halucinogene, probele se prelucrează la un aparat diferit, pentru că altfel s-ar putea descompune. Aici ajung droguri ca LSD-ul, cannabisul sau ciuperci halucinogene. Un aparat diferit se foloseşte şi pentru pastilele de ecstasy, aici putând fi stabilite toate impurităţile din acestea. "E o muncă antrenantă aici la noi, uitaţi, a venit o urgenţă", ne spune şefa Laboratorului în timp ce ne îndreptăm spre camera de primire.
Un ofiţer antidrog tocmai a adus la analiză o farfurie şi un cleşte, ambele prezentând un praf alb pe ele. Analiza facută, în regim de urgenţă, a arătat că praful era cocaină. Au fost însă numeroase situaţii, chiar şi cu ofiţeri sub acoperire în rol de cumpărători, când în loc de droguri era praf de var sau de cărămidă.
"Sunt destul de dese. Am avut colegi care au venit de la o cumpărare cu probe la analiză, să vadă dacă ulterior mai iau sau nu, şi au fost cappucino, lactoză, anabolizante.Aceste cazuri le numim <<ţepe>>. În funcţie de ce le spunem noi, ei (n.r. ofiţerii sub acoperire) ştiu cum să vorbească cu traficantul", precizează Irenne Trofin.
Aici a fost adusă pentru testare şi cea mai mare captură de cocaină făcută vreodată în România, cele 2,5 tone găsite în luna iulie în Portul Constanţa. "Toate au fost aduse aici. Le-am desfăcut, le-am identificat după logo, după ambalaje, le-am separate şi ulterior am şi analizat. Toată cantitatea a fost adusă aici. A trebuit cântărită", declară şefa Laboratorului.
În topul drogurilor ajunse la testare în acest laboratorul se află cannabisul, urmat de heroină, mai precizează chimistul. "Cocaina a apărut iar, dispăruse la un moment dat cu totul. Ecstasy avem iar, deşi au fost ani în care nu am avut o pastilă. LSD mai rar, ciuperci halucinogene rar", adaugă Irenne Trofin.
Ofiţerii antidrog susţin că în primele şase luni ale anului peste 400 de persoane au fost ridicate pentru suspiciuni de trafic de droguri. Reprezentanţii Poliţiei Române susţin că România rămâne o ţară de tranzit a drogurilor, nu o piaţă de desfacere. Droguri de mare risc ca heroina, cocaina şi ecstasy au, de cele mai multe ori, destinaţie finală ţări ca Germania, Spania, Olanda, Anglia sau Franţa.
Citeşte şi: Anne Hathaway va juca în "Live Fast Die Hot": Despre mame, dealeri de droguri şi responsabilitate
Citeşte şi: Trei militari au fost reţinuţi pentru trafic de droguri. Drogurile erau vândute în unităţi militare. MApN: Angajaţii au fost monitorizaţi
Citeşte şi: Un presupus traficant de droguri a fost prins în flagrant pe drumul dintre Cernavodă şi Constanţa
Citeşte şi: EXCLUSIV: Tone de droguri aşteaptă în depozitul Poliţiei Române deciziile definitive ale judecătorilor
Citeşte şi: Patru persoane, dintre care trei străini, executate în Indonezia pentru trafic de droguri
Citeşte şi: De la profesor traficant de droguri la şef de stat, Bryan Cranston din ”Breaking Bad” devine preşedintele SUA, la HBO
Citeşte şi: Motivul economic din spatele tatuajelor pe care le au membri cartelurilor de droguri - GALERIE FOTO
Citește pe alephnews.ro: Platforma de socializare X a lui Elon Musk devine un experiment social
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe