Ferma Salcia a familiei Dragnea, singura fermă de porci din judeţul Teleorman, este în pericol de contaminare cu pesta porcină africană

Ferma Salcia, singura fermă comercială de porcine din judeţul Teleorman, deţinută majoritar de Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea - liderul PSD, este în pericol de a fi contaminată cu pesta porcină africană, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
3542 afișări
Imaginea articolului Ferma Salcia a familiei Dragnea, singura fermă de porci din judeţul Teleorman, este în pericol de contaminare cu pesta porcină africană

Ferma familiei Dragnea mai are în prezent doar 400 de porci, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimen­telor (DSVSA) Teleorman, după ce în 2017 ferma Salcia se afla în top 20 cele mai mari ferme de porci din România, cu afa­ceri de 30,2 mil. lei (6,5 mil. euro), potrivit datelor Registrului Comerţului.

Pesta porcină africană a fost confirmată zilele trecute în judeţul Teleorman, în resturile unui cadavru de porc abandonat în pădurea Slobozia Mândra, Teleormanul fiind cel de-al 14-lea judeţ afectat de virus, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

„Nu se pune problema de sacrificări pre­ventive în zonă. În satele apropiate focarului nu sunt mai mult de 110 porci, toţi în gos­po­dă­riile populaţiei. La nivelul jude­ţu­lui avem în jur de 80.000 de porci. În Te­leor­man avem o singura fermă comer­cială, aflată la circa

30 de kilometri de focar, care mai are în prezent doar 400 de porci“, a spus Iulian Ianculescu, directorul DSVSA Teleorman.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că nu ştie dacă ferma fiului său este afectată de pesta porcină, afirmând că, nefiind angajat al fermei, nu a discutat cu fiul său acest subiect.

„Nu am discutat (cu fiul meu, Valentin - n.red.). Încă nu sunt angajat acolo, deci nu am discutat. Nu mă ocup eu de ea. Neavând bani de acolo, neavând salariu de acolo, nu e preocuparea mea“, a declarat Liviu Dragnea.

El a mai spus că vede „rău“ tot feno­me­nul generat de virusul pestei porcine: „Îl văd rău. Îl văd rău tot fenomenul, adică prezenţa pestei porcine în România, nu numai în Te­le­or­­man“, a mai afirmat Dragnea.

De la începutul anului, pesta por­cină afri­cană a decimat circa 350.000 de porci, majo­ritatea din ferme comerciale, ceea ce re­prezintă sub 10% din efectivul total de por­cine al României existent la sfâr­şitul anului 2017, potrivit datelor ANSVSA şi  Institu­tului Naţional de Statistică (INS). Din cei aproape 350.000 de porci omorâţi, peste 263.000 de porci provin din 14 exploa­taţii co­mer­ciale. Specialiştii din sectorul creşterii por­cine­lor sunt nemulţumiţi de felul în care ANSVSA a gestionat până acum criza pestei porcine africane şi se aşteaptă ca virusul să se răspândească şi în alte judeţe faţă de cele 14 în care a fost confirmat deja.

„Ritmul în care s-a răspândit până acum pesta porcină africană ne dă indicii că virusul va continua să extindă şi în alte judeţe. Nici porcii şi nici virusul nu cunosc graniţele jude­ţe­lor. Focarele vor apărea în continuare. Mă­su­rile de combatere luate nu sunt la nive­lul la care ne-am dori“, a spus Ioan Ladoşi, preşe­din­tele Asociaţiei Producă­torilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Liderul APCPR cere ANSVSA să res­pecte şi să ve­ghe­ze la respectarea legislaţiei în vi­­goare, în spe­cial în ceea ce priveşte trans­portul de porcine.

„Încă există decizii ce se iau la nivel de primării vizavi de combaterea răspândirii  virusului. Nu se iau măsuri unitare la nivelul ţării. Am cerut încă la început să se facă recensământul porcilor în ţară. Cum putem preveni, dacă nu ştim câţi porci sunt? Dacă legislaţia în vigoare ar fi respectată, nu s-ar mai răspândit virusul cu atât uşurinţă. Niciun porc nu are trebui să poate fi mutat dintr-un judeţ în altul fără documente, însă legile nu se aplică“, a spus preşedintele APCPR.

Pesta porcină africană evoluează în aproape 250 de localităţi din 14 judeţe, cu un număr de circa 1.000 de focare, potrivit datelor ANSVSA. Printre judeţele afectate se numără Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Ilfov, Călăraşi, Buzău, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, potrivit sursei citate.

Până 10 octombrie 2018, ANSVSA a despăgubit 6.625 de proprietari de porci afactaţi de pesta porcină africană, valoarea totală a plăţilor fiind de 71,8 mil. lei (15,4 mil. euro).

Zilele trecute, Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF Gelu Diaconu l-a acuzat pe Liviu  Dragnea că şi-a trecut pe nume personal active ale statului de zeci de milioane de lei, prin subevaluarea acestora, dând ca exemplu Ferma Salcia.

Articol: Ziarul Financiar

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici