Giurgiu: Primarii din localităţile dunărene trebuie să facă stocuri de apă pentru populaţie

Autorităţile din judeţul Giurgiu au dispus măsuri de urgenţă specifice riscului de inundaţii, primarii din localităţile riverane Dunării trebuind să facă stocuri de apă pentru populaţie, iar în zona din apropierea fluviului fiind interzise păşunatul şi pescuitul.

Urmărește
191 afișări
Imaginea articolului Giurgiu: Primarii din localităţile dunărene trebuie să facă stocuri de apă pentru populaţie

Giurgiu: Primarii din localităţile dunărene trebuie să facă stocuri de apă pentru populaţie (Imagine: Shutterstock)

Comitetul judeţean pentru situaţii de Urgenţă Giurgiu a dispus, luni, constituirea a două comisii formate din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Sistemului de Gospodărire a apelor Giurgiu si primăriilor riverane fluviului Dunărea care monitorizează digurile de pe raza comunelor Găujani, Vedea, Malu, Slobozia, respectiv Oinacu, Gostinu, Prundu şi Greaca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Având în vedere că se aşteaptă creşteri ale debitelor Dunării în perioada următoare, autorităţile din Giurgiu au interzis păşunatul şi pescuitul sportiv în zona dig-mal de-a lungul cursului fluviului.

"Primarii vor înştiinţa populaţia şi vor dispune evacuarea animalelor din zona dig-mal. În cazul în care persoanele se vor împotrivi, va fi anunţat prin Serviciul 112 Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Giurgiu care va interveni operativ în zonele respective. Primarii vor purta întreaga răspundere pentru acest lucru”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă Giurgiu.

De asemenea, edilii localităţilor riverane fluviului Dunărea trebuie să constituie un stoc de minimum 1.000 de litri de apă pentru populaţie.

Autorităţile vor monitoriza digurile şi vor informa imediat Sistemul de Gospodărire a Apelor Giurgiu despre problemele întâmpinate.

În plus, Căpitănia Portului Giurgiu va aduce la cunoştinţa navigatorilor că au obligaţia să reducă viteza de deplasare şi să verifice înălţimea maximă a convoiului în zona Podului Prieteniei.

Luni după-amiază, râurile interioare care străbat judeţul Giurgiu au regim de curgere normal, nivelurile situându-se sub cota de atenţie. Cota fluviului Dunărea în portul Giurgiu este de 612 centimetri, în uşoară creştere, cu 28 centimetri sub cota de inundaţie, informează Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă Giurgiu.

Vicepremierul Liviu Dragnea a avut, luni, la Craiova, o videoconferinţă cu prefecţii din judeţele riverane Dunării, cerându-le acestora să monitorizeze digurile şi să aibă utilaje disponibile, în condiţiile în care viitura aşteptată pe fluviu se va menţine patru-cinci săptămâni.

Vicepremierul Liviu Dragnea a condus, luni, de la Craiova, şedinţa Centrului Regional de Comandă al Inundaţiilor, el întâlnindu-se în videoconferinţă cu prefecţii din judeţele riverane Dunării, în condiţiile în care pe fluviu a fost instituit cod portocaliu de inundaţii.

Vicepremierul le-a cerut prefecţilor să monitorizeze cu atenţie digurile, pentru a observa dacă apar breşe sau spărturi ce ar putea provoca inundaţii.

Dunărea se află, de sâmbătă la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit actualizării unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici