- Home
- Social
- TÂRGU JIU, (19.03.2014, 18:52)
- Gigi Ciuncanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gorj: Cei trei medici arestaţi pentru că primeau bani de la paciente, condamnaţi cu suspendare
Cei trei medici de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti, arestaţi la începutul anului pentru că ar fi luat bani de la pacientele lor, pe parcursul procesului aceştia recunoscând faptele de care sunt acuzaţi, au fost condamnaţi, miercuri, la închisoare cu suspendare, de Tribunalul Gorj.
Urmărește
138 afișări
Gorj: Cei trei medici arestaţi pentru că primeau bani de la paciente, condamnaţi cu suspendare (Imagine: Shutterstock)
Medicii Dana Uţupanu, Aurelian Dobran şi Grigore Dinu au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare de patru ani.
De asemenea, Tribunalul Gorj le-a interzis celor trei medici să mai profeseze şi i-a obligat la plata a câte 1.300 de lei cheltuieli judiciare.
Magistraţii au mai dispus încetarea măsurii arestului la domiciliu în cazul celor trei.
Decizia Tribunalului Gorj nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Cei trei medici de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti au fost arestaţi preventiv în 10 ianuarie, în urma unui flagrant, iar după trimiterea acestora în judecată, la mijlocul lunii februarie, cadrele medicale au fost plasate în arest la domiciliu.
Astfel, medicul ginecolog Dana Uţupanu, cea care a solicitat bani pacientei al cărei soţ a făcut denunţul, a fost trimisă în judecată pentru câte două fapte de luare de mită şi instigare la dare de mită, anchetatorii probând că aceasta a mai cerut şi primit bani şi de la soţul altei paciente. De asemenea, medicul ginecolog Aurelian Dobran, şef al secţiei Obstetrică-Ginecologie, dar şi anestezistul Grigore Dinu au fost trimişi în judecată pentru câte două fapte de luare de mită, ei fiind acuzaţi că au condiţionat actul medical de primirea unor sume de bani.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, medicii ginecologi Dana Uţupanu şi Aurelian Dobran, precum şi medicul anestezist Grigore Dinu obişnuiau să primească bani de la paciente, aceştia declarând pe parcursul cercetărilor că sumele reprezentau "recunoştinţa" oferită după reuşita unei operaţii de cezariană.
Anchetatorii susţineau că medicul Dana Uţupanu i-a spus unei paciente, în 9 ianuarie, că preţul pentru o operaţie de cezariană este de 1.900 de lei, lui Uţupanu urmând să îi revină 800 de lei, medicului Dobran 900 de lei, iar anestezistului 200 de lei. Pacienta care urma să nască şi-a anunţat soţul despre pretenţiile medicilor, iar acesta a încercat să facă rost de bani, fără a reuşi însă să strângă toată suma.
Conform rechizitoriului, soţul femeii respective s-a sfătuit cu un cumnat de-al său, preot, care i-a spus că cel mai bine ar fi să meargă la Poliţie şi la Parchet, pentru a reclama situaţia. Astfel, bărbatul s-a adresat Poliţiei Judeţene Gorj şi Parchetului Tribunalului Gorj, care şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului Curţii de Apel Craiova, ulterior fiind organizat un flagrant cu suma de 1.900 de lei, bancnotele fiind marcate de anchetatori cu cerneală fluorescentă.
Pe parcursul discuţiilor pe care soţul femeii însărcinate le-a avut cu medicii, dar şi cu alte gravide din spital, s-a stabilit că şi o altă pacientă, asistentă la o farmacie, a oferit bani pentru a primi îngrijire medicală la naştere. Ulterior, anchetatorii au stabilit că şi alte paciente au dat bani pentru a naşte la spitalul din Târgu Cărbuneşti.
În 10 martie, la ultimul termen din proces, medicii Aurelian Dobran, Dana Uţupanu şi Grigore Dinu au recunoscut faptele pentru care au fost trimişi în judecată.
Cei trei au pledat vinovaţi şi au cerut să fie judecaţi în baza probelor existente la dosar, după ce, la începutul procesului, magistratul de caz Laura Mihaela Sarcină le-a pus în vedere că tot ceea ce declară poate fi folosit împotriva lor pe parcursul procesului.
Medicii au povestit, pe rând, cum au fost primiţi banii de la soţii pacientelor pe care le-au ajutat să nască prin operaţii de cezariană, toţi trei menţionând că nu au cerut nimănui niciun leu, dar că au primit diferite sume, acestea fiindu-le "vârâte" în buzunare. Ei au precizat că nu au condiţionat niciodată actul medical de primirea unor sume de bani.
De asemenea, cei trei au menţionat că aveau asupra lor, în momentul flagrantului, şi alţi bani, pe care i-au justificat în mod diferit. Astfel, medicul Dobran a precizat că avea "o sumă" în buzunar întrucât circulă foarte mult cu maşina şi o consideră "o sumă de nevoie" în cazul în care ar fi fost implicat în vreun accident rutier. La rândul său, Dana Uţupanu a menţionat că mai avea peste 3.000 de lei asupra ei în momentul flagrantului, bani care proveneau din refinanţarea făcută cu câteva zile înainte a unui credit de nevoi personale.
Şi medicul anestezist Dinu a spus că avea câteva sute de lei în buzunar, el menţionând că nici măcar nu observase până în momentul flagrantului că primise 200 de lei de la o persoană pe care nu o cunoaşte nici în prezent, la audieri el declarând că, cel mai probabil, banii îi fuseseră puşi acolo de soţul vreunei paciente fără ca el să fi observat acest lucru.
Toţi cei trei medici au menţionat că înainte de cele două intervenţii chirurgicale care au fost monitorizate de organele de urmărire penală, în baza autodenunţurilor făcute de către soţii pacientelor, avuseseră pe masa de operaţie şi alte paciente, neprecizând dacă primiseră sau nu bani şi în aceste cazuri.
Fiecare dintre aceştia a afirmat de mai multe ori pe parcursul audierilor că recunoaşte învinuirile ce-i sunt aduse, medicii menţionând că încă din momentul intrării poliţiştilor şi procurorilor în incinta spitalului au recunoscut că primiseră bani de la soţii pacientelor, lucru care este consemnat şi în rechizitoriul înaintat de anchetatori către Tribunalul Gorj.
"De remarcat şi susţinerile iniţiale ale celor trei medici inculpaţi care, în momentul intervenţiei organelor de urmărire penală la faţa locului, în 10 ianuarie 2014, au recunoscut că au primit aceşti bani, însă nu pentru că i-ar fi solicitat de la paciente sau ar fi condiţionat operaţia de cezariană de primirea unor sume, ci cu titlu de recunoştinţă - atenţie ante sau postoperatorie - pentru efectuarea în bune condiţii a operaţiei - fapt deosebit de grav care denotă o obişnuinţă a medicilor de a primi sume de bani pentru a-şi îndeplini atribuţiile obligatorii de serviciu, considerând firesc acest lucru", se arată în rechizitoriul înaintat către Tribunalul Gorj.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe