- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hossu: Aşteptăm expertiza MJ privind constituţionalitatea bazei de calcul a salariilor diminuate
Sindicatele aşteaptă până vineri expertiza Ministerului Justiţiei şi a Consiliului Legislativ privind baza din legea unitară de salarizare, în opinia lor fiind neconstituţional ca în noua lege să se ia în calcul salariile diminuate cu 25 %, a declarat preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Hossu: Aşteptăm expertiza MJ privind constituţionalitatea bazei de calcul a salariilor diminuate (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
Discuţia de miercuri de la Ministerul Muncii, între ministrul Ioan Botiş şi sindicate, s-a axat pe principiul de bază al legii salarizării unitare în sectorul bugetar, respectiv baza de raportare, care se doreşte a fi modificată prin noua lege, schimbând baza din decembrie 2009 în decembrie 2010, adică cu salariile reduse, a precizat Hossu.
"Am atras atenţia că toată expertiza consultată în diferitele medii spune că acest lucru este neconstituţional şi că de la 1 ianuarie 2011 salariile trebuie aduse la nivelul din iunie 2010, respectiv de aplicare a Legii 118. S-a amânat şedinţa pentru vineri pentru a avea expertiza Ministerului Justiţiei pe de o parte şi pe de altă parte un punct de vedere consultativ din partea Consiliului Legislativ. Sperăm să fie şi alte instituţii abilitate care să îşi poată exprima un punct de vedere consultativ", a explicat liderul "Cartel Alfa".
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
În momentul în care articolele din lege, care fac referire la bază sunt neconstituţionale, trebuie să se revină la nivelul din iunie 2010, indiferent dacă se face sau nu alt proiect de lege, fondul de salarii alocat pentru 2011 va fi depăşit, numai prin revenire, şi atunci este necesară o corecţie, ceea ce presupune o rearanjare ori a PIB-ului, ori a veniturilor la bugetul de stat, pentru ca resursele să poată fi acoperite şi să se încadreze în prevederile stabilite cu FMI, a mai spus Hossu.
"Bugetul de stat reprezintă în acest moment, raportat la Produsul Intern Brut, 32,2 - 32,4 la sută. Majoritatea statelor europene au cel puţin 39 la sută, în mod normal au 45 sau 48 la sută. Practic statul trebuie să îşi facă rolul principal de colectare a taxelor existente, nu să mărească aceste taxe, ceea ce ar însemna că statul nu corectează evaziunea fiscală", a explicat liderul sindical.
Bogdan Hossu a spus că, dacă se va decide că este neconstituţional să se aplice ca bază de calcul salariile reduse cu 25 la sută, bugetarii revin la salariile din iunie 2010 şi vor fi îngheţate în 2011 la acest nivel, dacă nu se schimbă structura bugetului de stat.
Hossu a adăugat că statul ar mai trebui să disponibilizeze încă 15.000 de bugetari. Potrivit raportărilor, au fost deja date afară aproximativ 55.000 de persoane din sistemul public.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.