#IncepeScoala: Momente emoţionante şi solemne, la deschiderea noului an şcolar de la Colegiul Militar din Alba Iulia - VIDEO

Peste 450 de elevi ai Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, dintre care 120 de boboci, au fost participat, luni, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, care a cuprins momente emoţionante şi solemne, defilări pe muzică de fanfară şi acordare de distincţii.

Urmărește
1083 afișări
Imaginea articolului #IncepeScoala: Momente emoţionante şi solemne, la deschiderea noului an şcolar de la Colegiul Militar din Alba Iulia - VIDEO

Momente emoţionante şi solemne, în deschiderea noului an şcolar la Colegiul Militar din Alba Iulia

Ceremonia a debutat cu introducerea drapelului de luptă al colegiului în formaţie, respectiv cu intonarea imnului naţional şi s-a încheiat cu o grandioasă defilare, pe acorduri de muzică de fanfară, la care au participat toţi elevii, dar şi cadre militare, în aplauzele părinţilor, o parte dintre ei cu ochii deja înlăcrimaţi.

La ceremonie a participat şi generalul de brigadă Mircea Mândrescu, care a dat citire mesajului şefului Statului Major General, cu prilejul deschiderii anului şcolar 2016-2017.

120 de boboci, dintre care 20 de fete, din mai multe judeţe, au depus legământul de suflet şi au îmbrăcat pentru prima dată uniforma de lampas. La fel ca şi restul elevilor, ei vor locui, pe perioada anului şcolar, în cămine.

Primul discurs a fost susţinut de comandantul Colegiului Militar din Alba Iulia, colonelul Marcel Domşa, care a spus ”cu mândrie” că, în anul şcolar precedent, toţi cei 98 de elevi au fost declaraţi ”reuşiţi”, 97,95% dintre ei fiind admişi, apoi, în instituţii militare.

”Despărţirea de familii, la o vârstă fragedă, este dificilă, suntem cu toţii conştienţi de acest lucru, dar împreună vom reuşi să trecem peste acest moment. Experienţa acumulată în cei 41 de ani de prezenţă a colegiului în municipiul Alba Iulia ne îndreptăţeşte să afirmăm acest lucru (…) Începeţi, astăzi, stimaţi elevi, o nouă etapă în viaţa voastră, v-aţi angajat pe drumul greu, dar frumos al vieţii militare, pe care vi-l doresc plin de succese şi realizări mari şi cât mai îndelungate. Voi puteţi adăuga valoare vieţii de licean, stă în puterea voastră. Succesul nu vine spre voi, voi trebuie să mergeţi spre el”, a spus cololonelul Marcel Domşa.

Ceremonia a continuat cu oficierea unui serviciu religios oficiat de un sobor de preoţi, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia.

În mesajul său, ÎPS Irineu a transmis elevilor să ”valorifice timpul”, să se ”bucure de tinereţe”, dar să ”înmulţească talanţii” şi să fie harnici şi evlavioşi. Elevii de clasa a IX-a au fost harnici. Deşi abia intraţi pe uşile colegiului, ei au cântat, la unison cu colegii lor mai mari, imnul colegiului – ”Mihai Viteazul, erou între eroi”

În numele bobocilor a vorbit, copleşită de emoţii, Denisa Bianca Anghel, din Hunedoara, care a obţinut cea mai mare medie la examenul de admitere din vară, 9,89. Când s-a adresat părinţilor, vocea i-a tremurat, iar ochii i s-au umezit.

”Iubiţi părinţi, ştim că astăzi împărtăşiţi emoţiile acestui moment deosebit din viaţa noastră. Vă mulţumim încă o dată pentru tot ceea ce aţi făcut pentru noi. Ne-aţi pregătit şi susţinut, în toţi aceşti ani, iar astăzi ne vedeţi în alte posturi, mai responsabili, purtând uniforma colegiului militar. Păşim într-o lume nouă, plină de provocări, dar cu multe speranţe, vă promitem că nu vă vom înşela aşteptările şi că veţi fi mândri de realizările noastre, chiar dacă despărţirea de casă şi de voi va fi greu de suportat”, a spus eleva.

Festivitatea a continuat cu ceremonia de primire festivă a bobocilor în marea familie a elevilor Colegiului ”Mihai Viteazul”. Aliniaţi în formaţie, ei au defilat pe acorduri de muzică, şi au primit flori din partea colegilor mai mari, în vreme ce prietenii şi rudele i-au filmat şi fotografiat.

Nu în ultimul rând, în tradiţia Colegiului Militar din Alba Iulia s-a înscris acordarea distincţiei ”Robert Schuman”, clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură din anul şcolar trecut, beneficiară fiind clasa a XI-a B, ce a obţinut în anul şcolar trecut media 8,82.

Absolventul Paul Cîrje a primit placheta şi diploma aferentă şefului de promoţie 2016, fiind felicitat pentru performanţele ”obţinute în cei patru ani” şi pentru ”activităţile extracurriculare”. Acesta este, acum, student al Academiei Naţionale de Informaţii.

Poate cel mai emoţionat moment a fost spre finalul ceremoniei când un militar, în scaun cu rotile, rănit în 2008 în Războiul din Afganistan, a luat microfonul şi le-a transmis elevilor că el ar fi ales acelaşi drum, dacă ar putea da timpul înapoi. Acesta a suferit o fractură la coloană şi a venit la ceremonie să-şi încurajeze nepotul, căruia i-a inspirat dragul de a purta uniforma militară.

”Nepotul meu e clasa a noua, am venit la deschidere să-l încurajez pentru că e foarte greu la început, e prima oară când e plecat de acasă şi e foarte greu”, a declarat, la final, corespondentului MEDIAFAX, veteranul Claudiu Butoi, originar din Câmpulung Muscel.

În ultimii ani, absolvenţii Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au înregistrat o rată de promovare de sută la sută la examenul de Bacalaureat, iar elevii care au studiat aici au avut participări numeroase la olimpiadele naţionale, o parte întorcându-se cu medalii.

Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” a fost înfiinţat în anul 1919 şi a funcţionat, iniţial, la Târgu-Mureş, ulterior la Timişoara, iar din 1975 are sediul la Alba Iulia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici