- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.09.2014, 17:51)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Korodi: Transferurile internaţionale de deşeuri ar putea fi urmărite online într-o reţea regională
Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat că România şi alte state ar putea iniţia o reţea regională de monitorizare online a transferurilor internaţionale de deşeuri, care ar permite urmărirea transporturilor, cantitatea pentru care s-a cerut acordul şi momentul exact al valorificării.
Urmărește
125 afișări
Korodi: Transferurile internaţionale de deşeuri ar putea fi urmărite online într-o reţea regională (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)
Attila Korodi a spus că România este printre primele ţări din Europa Centrală şi de Est care are un sistem electronic privind transferurile internaţionale de deşeuri, respectiv sistemul electronic pilot ELSYS, care facilitează schimbul digitalizat de date privind aceste activităţi.
"Am prezentat deja soluţia noastră Bulgariei şi Ungariei şi sunt perspective bune să iniţiem o Reţea Regională în acest domeniu. O altfel de interconectare regională ar simplifica întregul proces al transportului internaţional de deşeuri şi ar da şansa tuturor autorităţilor competente din statele conectate la sistem să monitorizeze mult mai bine aceste activităţi. Suntem în faza în care notăm fiecare observaţie a statelor partenere pentru ca mai apoi să începem pilotarea sistemului", a declarat ministrul Attila Korodi, care a participat, la Budapesta, la reuniunea bilaterală pe probleme de mediu şi dezvoltare rurală, desfăşurată în 5 septembrie, la Ministerul Dezvoltării Rurale din Ungaria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
-
FOCUS Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează: Fetele pun busuioc sub pernă, bărbaţii scot crucea din apă
-
Ziarul Financiar: 2025 din perspectiva liderilor europeni
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
Delegaţia Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice condusă de ministrul Attila Korodi a prezentat părţii ungare sistemul electronic pilot ELSYS. Sistemul software şi aplicaţia web pilot au fost create de România în cadrul unui proiect în valoare de 1.198.926 euro, 50 la sută din costurile totale eligibile fiind suportate de Comisia Europeană, se arată într-un comunicat de presă al MMSC transmis duminică agenţiei MEDIAFAX.
Sistemul ELSYS reprezintă o soluţie digitală la Regulamentul 1013/2006 privind înregistrarea datelor şi instrumentarea notificărilor în cazul transferurilor internaţionale de deşeuri. Practic, prin intermediul ELSYS, operatorii economici care vor să transporte deşeuri pentru valorificare în afara României sau din alte state în România, ori vor doar să tranziteze ţara noastră cu astfel de transporturi, vor putea să introducă online informaţiile necesare acestor activităţi şi să obţină tot online acordul efectuării transferului. Aplicaţia reduce timpul alocat instrumentării documentelor cu cel puţin 20 la sută şi permite notificarea şi raportarea online prin utilizarea semnăturii electronice.
În acelaşi timp, proiectul urmăreşte să interconecteze toate autorităţile responsabile de transferul deşeurilor care să poată urmări în timp real nu doar ruta pe care se deplasează autovehiculul sau trenul, dar şi istoricul notificării: actele care au stat la baza emiterii acordului de transport, cantitatea pentru care s-a solicitat acordul, cantitatea care a fost introdusă în ţară la momente diferite de timp, momentul exact al introducerii deşeurilor în instalaţia de valorificare. Totodată, sistemul permite vizualizarea în sistem GIS a rutei propuse de către operatorul economic, dând posibilitatea autorităţii de mediu sau cea pentru situaţii de urgenţă, dacă este cazul, să o modifice interactiv în funcţie de constrângerile teritoriale.
ELSYS este un sistem similar cu cele create de ţări precum Belgia, Olanda, Luxemburg, Austria (EUDIN) şi ţările nordice (TFS), fiind conceput pe bazele viitorului sistem unic european propus de Comisia Europeană, a precizat Ministerul Mediului.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas a aprobat lista de 34 de ostatici propusă de Israel pentru un posibil schimb. Progresul în negocieri este legat de obținerea unui acord
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe