LANŢ UMAN în jurul Palatului Parlamentului, în semn de protest faţă de proiectul Roşia Montană. Câteva sute de manifestanţi s-au regrupat în Piaţa Universităţii - FOTO

Mii de oameni au format un lanţ în jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o oră, în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, la sfârşitul acţiunii mai multe sute dintre ei regrupându-se la Universitate, unde au reluat scandările şi au blocat intersecţia.

Urmărește
1605 afișări
Imaginea articolului LANŢ UMAN în jurul Palatului Parlamentului, în semn de protest faţă de proiectul Roşia Montană. Câteva sute de manifestanţi s-au regrupat în Piaţa Universităţii - FOTO

LANŢ UMAN în jurul Palatului Parlamentului, în semn de protest faţă de proiectul Roşia Montană. Câteva sute de manifestanţi s-au regrupat în Piaţa Universităţii (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Câteva sute de oameni au protestat la Universitate faţă de proiectul Roşia Montană, manifestanţii blocând mai mult timp intersecţia, după care s-au grupat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în faţa Teatrului Naţional, circulaţia fiind reluată.

Sâmbătă, s-a încheiat cea de-a treia săptămână de proteste ce au loc în Capitală faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană.

În intervalul 19.00 - 20.00, mii de oameni au format un lanţ în jurul Palatului Parlamentului şi au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană".

Protestatarii s-au strâns în Parcul Izvor, de la ora 18.30, printre ei regăsindu-se mai mulţi participanţi la marşul bicicliştilor desfăşurat anterior în Capitală.

După realizarea lanţului uman, protestatarii s-au împrăştiat, mai multe sute dintre ei regrupându-se însă la Universitate, unde au reluat scandările şi au blocat intersecţia.

Protestatarii au cerut retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

LANŢ UMAN în jurul Palatului Parlamentului

La această manifestare, ce a început după ora 19.00 şi s-a încheiat înaintea orei 20.00, au participat aproximativ 5.000 de persoane care au înconjurat sediul Parlamentului şi şi-au dat mâna, formând un lanţ. În acelaşi timp, oamenii au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană".

Aproximativ 5.000 de biciclişti au participat la marşul de protest în Capitală, cerând amenajarea pistelor pentru deplasarea lor pe carosabil, dar şi demisia primarului Sorin Oprescu.

Protestul faţă de proiectul de la Roşia Montană se află la cea de-a 21-a zi în Capitală.

Marţi seară, în cadrul manifestaţiei de la Universitate, aproximativ 50 de dansatori au realizat un tango flashmob, cerând includerea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO, aşa cum acest dans a fost inclus în Patrimoniul Imaterial UNESCO, în 2009.

Protestatarii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Duminică seară, peste 10.000 de oameni care se opun proiectului de la Roşia Montană au participat la un marş, desfăşurat pe bulevardele dintre zonele Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu şi Tineretului, oprindu-se în final în Piaţa Universităţii.

Proteste similare au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. De asemenea, au fost anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena şi Barcelona.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. La protestele de până acum din Capitală, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului şi cel al Televiziunii Române.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Marţi, parlamentarii au aprobat înfiinţarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementează exploatarea de la Roşia Montană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici